Spørg

Hvad siger Bibelen om at gifte sig med en ikke-kristen?

"Jeg slutter baglæns fra Paulus vejledning, at et kristent mennesker, som står over for valget af ægtefælle, skal vælge én med kristne livsværdier og trosliv, for ellers bliver ægteskabet alt for udfordrende for ens kristne tro", skriver Dan K. Månsson, der er teolog og sjælesørger.

Det siger Bibelen ikke direkte noget om. Men det betyder ikke, at den er tavs, svarer teolog og sjælesørger Dan K. Månsson

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Kan I komme med eksempler fra Bibelen, hvor der står, at man godt må gifte sig med en ikke-kristen?

Venlig hilsen
Clara

Svar:

Kære Clara

Tak for dit spørgsmål. Jeg formoder, at du spørger til ægteskab mellem en kristen og en ikke-kristen?


For min del kan jeg ikke komme med eksempler fra Bibelen, der siger, at man godt må gifte sig med en ikke-kristen.
Bibelen har ikke skriftsteder, hvoraf det fremgår direkte, at en kristen godt må eller ikke må gifte sig med en ikke-kristen. Men det betyder ikke, at Bibelen er tavs!

LÆS OGSÅ:Hvordan ser kristendommen på kristent-muslimsk ægteskab?

Først taler både Jesus (for eksempel i Joh. 17) og apostlene (brevene i Det Nye Testamente) om, at vi lever sammen i verden, både kristne og ikke-kristne. Vi skal omgås hinanden med respekt. Samtidig er de ikke blinde for, at kristne midt i en ikke-kristen kultur påvirkes og kan glide bort fra troens liv.


I ægteskabet lever to mennesker meget tæt. De deler ikke blot seng, men også livsværdier, økonomi, børn og praktisk liv. Det er ægteFÆLLESskab. Derfor er det vitalt for forholdet, at de deler tro. Bibelen har et skriftsted (1. Kor. 7,12.), hvor Paulus taler om de tilfælde, hvor en kristen og en ikke-kristen er gift.

Paulus var jo med til at udbrede kristendommen i dens første tid. Her skete det formentlig jævnligt, at én ægtefælle kom til tro, mens den anden ikke blev kristen.

LÆS OGSÅ: To religioner - hvilken børneopdragelse?

Han skriver, at hvis den ikke-kristne vil forblive gift, så skal man forblive gift. Men beder den ikke-kristne om skilsmisse, er det muligt at blive skilt. Paulus indrømmer altså her, at det er vanskeligt for sådanne to at have ægte fællesskab.

Jeg slutter baglæns fra Paulus vejledning, at et kristent mennesker, som står over for valget af ægtefælle, skal vælge en med kristne livsværdier og trosliv, for ellers bliver ægteskabet alt for udfordrende for ens kristne tro.

Med venlig hilsen

Dan K. Månsson
Teolog og sjælesørger

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.