Spørg

Leder Gud ind i fristelse?

"En misforståelse, som sætningen 'led os ikke i fristelse' kan føre med sig, er, at vi kommer til at tro, at fristelse og prøvelse således altid er noget negativt, noget som Gud ikke burde tillade. Men vi erfarer flere gange i Bibelen, at Gud sætter de troende på prøve," skriver Daniel Nørgaard, der er katolsk præst.

Netop den linje i Fadervor, som du her nævner, er nok en af de sværeste at forstå, for andre spørgsmål melder sig, svarer katolsk præst Daniel Nørgaard

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Hvorfor beder vi "Led os ikke ind i fristelse?"

Franskmænd beder "Lad os ikke falde i fristelse."

Man synes, at det netop er i fristelse, man har brug for at blive ledet igennem, ikke ind i!

Venlig hilsen
Børge

Svar:

Kære Børge

De danske ord fra Fadervor er faktisk en ret nøjagtig oversættelse af de græske ord. Den franske oversættelse, jeg har fundet på nettet, siger også ”og led os ikke ind i fristelse” og taler altså ikke om at ”falde i fristelse”.

Uanset hvilken formulering vi måtte synes bedst om, må vi først og fremmest være tro mod de ord, som Jesus faktisk brugte, da han lærte os at bede Fadervor.

LÆS OGSÅ: Hvordan skal jeg bede?

Netop den linje i Fadervor, som du her nævner, er nok en af de sværeste at forstå, for andre spørgsmål melder sig: Er det Faderen, der leder os ind og ud af fristelse? Er fristelsen som en prøvelse nødvendigvis et onde, eller kan det ikke ses som noget, der kan styrke og udvikle os?

En misforståelse, som sætningen ”led os ikke i fristelse” kan føre med sig, er, at vi kommer til at tro, at fristelse og prøvelse således altid er noget negativt, noget som Gud ikke burde tillade. Men vi erfarer flere gange i Bibelen, at Gud sætter de troende på prøve (for eksempel 1. Mos. 22,1: ”Gud satte Abraham på prøve”). 

Når vi i Fadervor udtrykker, at vi gerne er fri for at blive sat på prøve, er det udtryk for vores menneskelige og helt legitime ønske om at bevare os og klare os. 

Det samme gjaldt Jesus, da han led dødsangst i Getsemane Have. Han beder om, at dette bæger (hans lidelse og død) må gå ham forbi, men han tilføjer ”Dog ske ikke min vilje, men din” (Luk. 22,42).

Hovedformålet med bønnen Fadervor er at skabe en barn-fader-relation mellem Gud og os, og det naturlige for et barn er at dele bekymringer med sin far. Derfor er bønnen om ikke at blive ledt i fristelse med. 

Men vi må i samme åndedrag være indstillet på, at Gud kan have sine grunde til at lade det gå anderledes, og derfor må vi tilføje: ”Dog ikke min, men din vilje ske” - både når vi beder Fadervor og alle vore andre bønner.

Med venlig hilsen
Daniel Nørgaard
Katolsk præst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.