Læreruddannelser beskyldes for at sjofle kristendom

Undervisningen i kristendom bliver i praksis skubbet til side til fordel for eksempelvis undervisning i at organisere inkluderende undervisning, lyder kritik. Foto: Sonny Munk Carlsen

Kristendom bliver udsultet og overset i en grad, så læreruddannelserne ikke lever op til bekendtgørelsen for uddannelsen, lyder kritik fra undervisere

Kristendom, livsoplysning og medborgerskab er på papiret fast undervisning på alle landets læreruddannelser. Men i praksis ser det anderledes ud.

Faktisk bliver faget udsultet og overset i en grad, så læreruddannelserne ikke lever op til bekendtgørelsen for uddannelsen.

Det påpeger en række undervisere i faget, der også går under forkortelsen KLM, i et brev til uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) og Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg. Det skriver Politiken. 

Ifølge underviserne bliver undervisningen i kristendom i praksis skubbet til side til fordel for eksempelvis undervisning i at organisere inkluderende undervisning, og i det hele taget har professionshøjskolerne, som læreruddannelserne ligger under, tillagt KLM-undervisningen minimal betydning.

"Samlet set betyder dette, at faget generelt er udhulet i rammer og indhold," skriver de i brevet.

Venstres ordfører for videregående uddannelser Esben Lunde Larsen (V) siger, at "det ikke er noget, vi vil se igennem fingre med".

"Jeg synes, det er dybt problematisk, at man ikke implementerer faget i overensstemmelse med den politiske intention. KLM-faget er et bærende fag for os i den nye læreruddannelse. Vi havde en intention om at styrke faget, ikke svække det, og når vi engang skal revidere læreruddannelsen, eller når der kommer et regeringsskifte, vil der blive taget hånd om det øjeblikkeligt," siger han.

Ifølge Esben Lunde Larsen svigter både Uddannelsesministeriet og professionshøjskolerne deres ansvar.

"Regeringen burde håndhæve, at en aftale fungerer i overensstemmelse med det, der er aftalt ved forhandlingsbordet. Men i visse dele af det pædagogiske miljø i Danmark er der åbenbart nogle, der ikke vil have, at kristendom fylder som del af en uddannelse. Det er stærkt kritisabelt, for det er nu engang det, vi har vedtaget politisk," siger han.