5 spændende rejsemål til dig, der vil vandre i udlandet

Muslingeskallen er kendetegn for pilgrimme, især dem der går Caminoen i Spanien. Foto: Iris/Ritzau Scanpix

Det er ikke for tidligt at planlægge forårets og sommerens rejser. Er du bidt af pilgrimsvandring? Så guider pilgrimspræst Elisabeth Lidell dig til fem spændende rejsemål her

Le Puy en Velay – Conques, Frankrig

Codex Calixtinus regnes som verdens første rejseguide. Den kaldes også ”Liber Sancti Jacobi”, fordi den viser vejen til Jakobs grav i Santiago de Compostela.

I Frankrig har der siden gammel tid eksisteret fire forskellige pilgrimsruter, der løber sammen i byen Puente-de-la-Raina i Nordspanien. Den berømteste, ”Via Podiensis,” starter i byen le Puy. Fra lufthavnen i Lyon er der cirka 140 kilometer til Le Puy.

Kl. 07 starter man til pilgrimsmesse i domkirken, hvor man kan købe sit ”credential” - eller pilgrimspas. Så går det ellers sydpå ad Via Podiensis, gennem forstæder og marker, over kløfter, i romanske valfartskapeller, stejle stier gennem skov, med bad i floden og frisk bjergluft. Efter en uges tid kommer man til nye landskaber med enge, stengærder, skove, vinmarker, blomsterhaver, forbi gamle klostre med nonner og munke. I byen Congues er der et flot klosterkompleks i bjergene, på vej mod Pyrenæerne. Her kan man overnatte og deltage i pilgrimsmesse.

Læs mere om ruten her

Rieti - Rom, Italien

Et blik på den hellige Frans af Assisis bevægende liv viser, at bøn har at gøre med livet. Han var en fattig tiggermunk fra Italien og fader til franciskaner-ordenen. Inspirationen fra Frans er tydelig, når man taler om, at den som lærer at bede også lærer at leve, at give sin tilværelse en trosorientering.

Kristen tro er ikke en lære, men en livsform. Frans var fattig i det ydre, men rig indvendig; fattig på ejendom, men rig på liv. Han glædede sig over naturen, Guds skaberværk med himlens fugle og markens liljer. Han praktiserede en enkel livsstil og forstod at glæde sig over nuet. Han gik forrest og viste, at man ikke har brug for særlig meget for at leve et tåleligt og godt liv. Livets rygsæk må ikke indeholde for meget, for så bliver det for tungt at gå. Hvis man samler for meget sammen, kræves der mere og mere energi for at kontrollere, samle og spare. Det bedste og meste i livet er gratis, er pointen, og netop dette bliver vi mindet om på en pilgrimstur.

Vandringen i Italiens kan starte i den hellige dal, i grotten i Greccio, hvor Frans sammen med lokale beboere satte historiens første julekrybbe op. Dagligt vandrer man i naturskønne omgivelser på små stier, i bjerg- og skovområder, gennem olivenlunde og små middelalderbyer. Terrænet er middelsvært, og på den første del af ruten vil der forekomme en del stigninger. Vandringen slutter i den hellige stad, i Peterskirken.

Læs mere om ruten her

Melrose, Skotland – Holy Island Lindisfarne, England

Efter en flyvetur til Edinburgh kan man vandre 100 kilometer ad St. Cuthberts Way fra klosterbyen Melrose i Sydskotland gennem et varieret landskab. Turen går over marker, heder og åbne vidder østpå til Tweed’s flodbred og Holy Island.

Her på Northumberlands kyst i det nordøstlige England kommer den sidste strækning ud til øen, hvortil man kan vade i bare fødder ved lavvande, markeret med høje pæle i vandet. Her er tusindvis af fugle, sorte klipper og klitter ud mod Nordsøen, hvorfra vikingerne hærgede for 1200 år siden.

Jævnligt bliver folk fanget af højvandet, hvorfor store plakater advarer de besøgende og råder til at tjekke tidevandstabellerne på lokale turistkontorer eller via nettet. Blot to gange daglig giver ebben mulighed for at komme til Lindisfarne, som bebos af 120 mennesker i en lille landsby med de typiske grå stenhuse. Her er flere cafeer og småbutikker, et posthus, et par hoteller, bed and breakfast-steder, museum samt et par retrætehuse.

St. Aidan, der i år 635 kom fra Iona til Holy Island, hvor han grundlagde et kloster. I 12 år underviste han præster og vandrede omkring i klitterne og prædikede evangeliet. Han døbte og uddelte nadver fra sit bærbare alter. Her startede kristendommen, og derfor kalder englænderne øen ”kristendommens vugge.” Sådan blev øen åndeligt centrum og valfartssted for pilgrimme gennem århundreder.

Den besøgende kan med fordel gå en tur i øens naturreservat. Det tager fire timer at gå øen rundt. Her hersker den store stilhed, kun afbrudt af spredte mågeskrig. På øen er der et utroligt rigt fugleliv: over 300 arter, bl.a. klyder, stære, rødben, tårnfalke, snepper, måger, edderfugle, hejrer. En gummistøvleklædt muslingesamler vader rundt med sin spand på de glatte, sorte klippesten. På markerne græsser fårene fredeligt, og langs stranden forsvinder fodsporene hurtigt i sandet og leder tankerne hen på det korte menneskeliv.

Læs mere om ruten her

Dovre Fjeld – Nidaros, Trondheim, Norge

Efter en flyvetur til Trondheim er der et par timers togrejse til Kongsvold, som ligger på pilgrimsruten mellem Oslo og Trondheim. Og så går det ellers op i højfjeldet: Dovre Fjeld Nationalpark. Området giver flotte naturoplevelser, men det kræver erfaring at komme rundt. Efter at have gået gennem birkekrat kommer man hurtigt op over trægrænsen. Det er varmt og stille; kun lyden af de brusende elve høres. Den krydrede duft af lav og ris er berusende - samt de store vidder med udsigt til 'Snøhetta' og andre af de sneklædte tinder.

I naturens store katedral er der højt til loftet. Overalt er der bittesmå blomster - en verden i miniature - samt vilde orkideer. Undervejs kan man møde store flokke af moskusokser. Man skal holde sig på en afstand af 200 meter fra dem - ellers kan de stange én ihjel. Når man er fremme ved det store pilgrimsmål, Nidaros Domkirke, kan man deltage i pilgrimsmesse og bo på Pilgrimsgården bag katedralen. Her kan man ligeledes få lejlighed til at tale med pilgrimspræsten.

Læs mere om ruten her

Mallorca, Spanien

Klosteret i Lluc har været et pilgrimsmål gennem mere end 700 år. Her findes der en særlig skulptur, der forestiller jomfru Maria med sort ansigt. ”Den sorte Madonna” hyldes især i sensommeren, hvor over 30.000 mennesker deltager i en natlig pilgrimsfærd fra Palma – en tur på 48 kilometer til fods.

Der er tre pilgrimsruter til Lluc. Den længste er på 90 kilometer fra Estellenc i syd til Formentor i nord. Det anbefales at gå 12-18 kilometer om dagen, fem-syv timer, i adstadigt tempo inklusiv pauser. Kan være hårdt i det stenede bjergterræn, men alle med en god grund-kondition og uden skader kan være med. Husk pilgrimmens ydre kendetegn: Vandrestøvler, rygsæk, solhat og vandrestav.

Læs mere om ruten her

Muslingeskallen viser vejen til Jakobs grav i Santiago de Compostela.
Foran Assisis kirke står en statue, der forestiller den hellige Frans af Assisi. Foto: Torben Christensen
Lindisfarne Castle på toppen af Holy Island i Northumberland, England. Foto: Nick Servian
Den krydrede duft af lav og ris er berusende, samt de store vidder med udsigt til 'Snøhetta' og andre sneklædte tinder. Foto: Elisabeth Lidell
Den sorte Madonna, "Nuestra Senyora," i kirken Basílica de la Mare de Déu de Lluc, som ligger oppe i Tramuntana-bjergene.