Guide

7 storslåede musikalske oplevelser i påsken

Påsken er fyldt med drama, og det kommer til udtryk i de flotte passionsværker, som kan opleves i hele landet. Foto: Iris/Ritzau Scanpix

Hvor kan du opleve de bedste passionskoncerter i anledning af påsken? Bliv guidet i retning af de bedste passionskoncerter rundt om i det danske koncertlandskab

Påsken handler om Jesu sidste timer på jorden, som især bliver levendegjort på dramatisk vis i påskens smukke passionsværker.

Komponisten J. S. Bach skrev i henholdsvis 1724 og 1727 Johannespassionen og Matthæuspassionen, der begge handler om Jesu vej til korset. De er nogle af de mest kendte og elskede kirkelige værker om påsken, og har været opført i kirkerne lige siden.

Bach var dog langt fra den eneste til at dramatisere Jesu lidelser. Her får du en guide til 7 spændende opførelser af påskens musik af Bach, J. Haydn og G. B. Pergolesi.

Odense: Universitetsorkester fra Tyskland på dansk påsketur

De er ansatte og studerende ved Friedrich-Schiller-Universitet og er kommet til Odense i anledning af påsken for at opvise J. S. Bachs Matthæuspassion. Koncerten sker under ledelse af Akademisk Orkesterforenings dirigent, Sebastian Krahnert, som også er pianist og siden 1991 har været fast knyttet til Friedrich-Schiller-Universitetet i Jena, Tyskland. Matthæuspassionen har sit litterære udgangspunkt i evangelisten Matthæus' lidelseshistorie.

Dato: Tirsdag den 27. marts klokken 19:00.
Sted: Sankt Knuds Kirke, Klingenberg 19, 5000 Odense C
Entré: Billetter kan købes ved indgangen fra klokken 18:00 og koster 150 kroner.

Aarhus: I påsken bliver menneskesønnen korsfæstet

I Aarhus har domkirkens eget kantori forenet sig med Skt. Clemens drengekor Aarhus Bach-Orkester. Sidstnævnte er særdeles velvalgte som eksperter netop for denne musikalske opførelse. Det er nemlig J. S. Bachs opsætning af Matthæusevangeliet, og det er nærmere bestemt kapitel 26 og 27, hvor Jesu domsafsigelse og død finder sted, som Matthæuspassionen handler om.

Dato: Tirsdag den 27. marts klokken 19:30.
Sted: Aarhus Domkirke, Store Torv, 8000 Aarhus C
Entré: Billetter kan købes ved indgangen fra klokken 18:45 og koster 200 kroner for voksne og 150 kroner for personer under 25 år. Billetter kan også købes nu på Billetlugen og koster 220 kroner.

København: Stabat Mater – om frelserens mor, der græd ved korset

Italienske Giovanni Battista Pergolesi skrev ganske kort tid før sin død ”Stabat Mater” om Jomfru Marias lidelse og sorg ved sin søns korsfæstelse. Ligesom Bachs to passioner, der dog tager udgangspunkt i Jesu egen synsvinkel, er Pergolesis opførelse en blanding af kor og solister med orkester.

Dato: Onsdag den 28. marts klokken 19:30.
Sted: Sundby Kirke, Amagerbrogade 71, 2300 København.
Entré: Gratis.

Ringe: Min Gud, min Gud! Hvorfor har du forladt mig?

Den tyske komponist Joseph Haydn skrev i slutningen af 1700-tallet ”Jesu Kristi syv ord på korset,” hvilket han gjorde for såvel strygekvartet som for piano. Det er derfor passende, at Copenhagen-Malmö-strygerkvartetten lægger vejen forbi Herringe Kirke og opfører dette værk. Ud over korsordet i overskriften her, skulle Jesus angiveligt blandt andet have ytret følgende på korset: "Fader, tilgiv dem, for de ved ikke, hvad de gør" og ”det er fuldbragt."

Dato: Torsdag den 29. marts klokken 19:00.
Sted: Herringe Kirke, Kirkestræde 2 Herringe, 5750 Ringe
Entré: Uvist.

København: Roskildepassionen er den danske version af Johannespassionen

Roskildepassionen er en opsætning af Johannesevangeliet, der er ældre end de verdenskendte passioner skrevet af J. S. Bach. Navnet, der hentyder til, at Roskilde domkirke i mange år opførte denne dansksprogede koncert, er måske ikke den mest udbredte, men har stadig fast grund under fødderne herhjemme.

Dato: Fredag den 30. marts klokken 15:00.
Sted: Hans Egedes Kirke, Vardegade 14, 2100 København Ø

Entré: Uvist.

København: Kombinér passionen for musik med teologisk vandring i Københavns gader

Københavnerpassionen kalder de den. Langfredag kan man opleve og deltage i en ganske anderledes påskeoplevelse end den stillesiddende version, der kendetegner kirkekoncerterne. Med start og domsafsigelse ved Eliaskirkens indgang på Vesterbro vandrer menigheden i optog til Helligåndskirken, hvor Jesu gravlæggelse opføres. Optoget ender vandringen i Dødsriget – også kendt som Vor Frues Natkirke. Oplev en spændende blanding af koncertmusik og gående dramatik.

Dato: Fredag den 30. marts fra klokken 18:40.
Sted: Eliaskirken, Vesterbrogade 49, 1620 København V
Entré: Gratis.

Bjæverskov: Et musisk billedsprog til øregangene og et æstetisk til beskuelse

Trompetist Dorthe Zielke og organist Søren Johannsen står for en ny og spædende fremførelse af J. S. Bachs Matthæuspassion, hvor duoen udover at spille uddrag af mesterværket, vil projicere en betagende billedfremvisning af Arne Haugen Sørensens fortolkninger af Matthæusevangeliet op på storskærm i kirken.

Dato: Onsdag den 4. april klokken 19:00
Sted: Bjæverskov Kirke, Ringstedvej 515, 4632 Bjæverskov
Entré: Uvist.