Debat

De 10 mest læste debatter på kristendom.dk i 2017

DR1's præsteserie "Herrens Veje" (th.) er blandt de emner, der har fyldt debatten i 2017. Foto: Rasmus Fahrendorff

Skatteundragelse, Støjbergs lagkage og politikernes uvidenhed om kristendommen er blandt de debatemner, der blev læst flittigst i 2017. Vi har samlet de ti mest læste debatindlæg her

Læs eller genlæs årets ti meste debatindlæg på kristendom.dk. De bringer dig vidt omkring til alt fra Herrens veje, blå mandag og sovende gudstjenestegængere til uvidende politikere, dåbsoplæring og højden på kirketærskler.

10. "Herrens Veje" afsnit otte: Et styrtdyk ned i det maskuline egos selvdestruktion
Sognepræst Eva Holmegaard Larsen efterspørger den almindelige danskers tøvende, blufærdige religiøsitet, den stilfærdige tro, den svale agnostiker og den rationelle kulturkristne. Den eneste tro, vi møder, er radikaliseret tro i DR-serien "Herrens Veje", mener hun i årets tiende mest læste debatindlæg.

9. Sognepræst siger tak til alle jer, der sover i kirken
De første år af sit virke som præst kæmpede Hanne Jul Jakobsen for at holde alle kirkegængere vågne. Men nu ser hun fra prædikestolen glad ned på dem, der sover på kirkebænken. For vi sover godt dér, hvor vi føler os hjemme, mener hun.

8. Stender: Skræmmende, hvor lidt politikerne ved om kristendom
Sognepræst Poul Joachim Stender er bekymret for de unge politikeres viden om kristendom, da de på et tidspunkt skal lovgive om folkekirken."I øjeblikket har vi stadig politikere som Bertel Haarder og Naser Khader og Ida Auken og en del andre, der ved en masse om kristendommens indhold. Men det er dybt skræmmende, hvor lidt de unge politikere ved. Der er næsten ikke huller i deres himmelråbende uvidenhed," skrev han i sommers.

7. "Herrens Veje" sætter tro, folkekirke og kristendom på dagsordenen
"Herrens Veje" repræsenterer ikke alle kristne, men serien kan komme til at gøre en forskel for den måde, danskere tænker om kirke og tro, skrev lærerstuderende og præstesøn Mikkel Haahr Andersen om DR's nye søndagsdrama Herrens Veje efter første afsnit.

6. Christian Roar: Blå mandag kan ikke betale sig - og heldigvis for det!
Politisk støtte til blandt andet fire skoler i Nordsjælland, der ville afskaffe konfirmandernes blå mandag, fik sognepræst og mediekonsulent Christian Roar til tasterne: "Vi må spørge os selv, om vi er ved at opbygge et samfund, der kun har et sikkerhedsnet for at samle folk op, så de kan komme tilbage i fabrikken igen som arbejdsdyr."

5. Præster bør også holde hviledag om søndagen
Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind bad sine medarbejdere om at komme hviledagen i hu. Det samme bør præster gøre, skrevpilgrimspræst Elizabeth Knox-Seith ved den lejlighed i årets femte mest læste indlæg.

4. Generalsekretær: Kom og smag vores lagkage, Inger Støjberg!
De fleste husker måske, da udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg i foråret fejrede stramning nummer 50 på udlændingeområdet med en lagkage. I den anledning inviterede generalsekretær i frikirkenet og pinsepræst Mikael Wandt Laursen Inger Støjberg på lagkage, så de sammen kunne fejre alle de frivillige, der er gået sammen for at hjælpe flygtninge i Danmark.

3. Sådan oplærer du dit barn i den kristne tro
Ved en barnedåb lover forældre og faddere at oplære dåbsbarnet i den kristne tro, men hvordan gør man egentlig det? Det har sognepræst Hanne Jul Jakobsen givet sit bud på i årets tredje mest læste indlæg.

2. Provst: Er det på tide at hæve tærsklen til kirken?
At kalde sig kristen uden at gå i kirke svarer til, at en person, der ikke dyrker den mindste form for motion, hævder, at han er i fantastisk fysisk form, argumenterede provst Eskil Simmelsgaard Dickmeiss for i efteråret og foreslog, at tærsklen til kirken måske skulle hæves lidt.

1. Jeg fik lyst til at sparke nogen over skinnebenet, da jeg hørte, at så mange nægter at betale Skat
Årets mest læste debatindlæg er skrevet at højskoleforstander Robert Bladt, der blev forarget over, at danskerne skylder skat 100 milliarder kroner. Han skrev: "Den udbredte stigning i gæld til det offentlige og bedrag med Skat lader os ane en moral, som ikke føler sig forpligtet over for andre end sig selv. Det er en moral, der bygger på bud som: ”Elsk dig selv”."