5 vigtige forskelle på allehelgen og halloween

Allehelgen er d. 1. november, selvom allehelgen som regel fejres den første søndag i november i kirken. Det er Halloween d. 31. oktober, men mange forbinder i dag også efterårsferien med halloween og udskæring af græskarmænd. Foto: SSilver - Fotolia

Weekenden byder på allehelgensaften, halloween og allehelgensdag. Men allehelgen og halloween er på ingen måde det samme, selvom de begge ligger i dagene omkring 1. november

Året går på hæld, og mørket vinder frem, når kalenderen viser omkring d. 1. november – og det er tid til allehelgen og halloween, som mange fejlagtigt forveksler og forbinder med hinanden. Men de to mærkedage er ikke det samme.

Der er derimod tale om to på mange måder helt forskellige højtider.

Første forskel: Datoen
Den første forskel handler om noget som simpelt som datoen. Allehelgen er d. 1. november, selvom allehelgen som regel fejres den første søndag i november i kirken. Det er halloween d. 31. oktober, men mange forbinder i dag også efterårsferien med halloween og udskæring af græskarmænd. 

Anden forskel: Kristendom versus hedenskab

Den anden forskel handler om hvilken tro, som de to højtider bunder i. Allehelgen er en kristen højtid, der oprindelig handler om at fejre alle de helgener, som ikke har deres egen helgendag i løbet i året. I folkekirken er fokus dog primært på dem, der er døde i løbet af året – altså det, der i den katolske kirke hedder allesjælesdag, og som ligger lidt senere.

Halloween derimod er en højtid med hedenske rødder i den keltiske folketro, hvor man mente, at året begyndte til halloween. Senere er kristne skikke – især mexicanske dødeskikke – dog blevet tilført den hedenske halloween.

Tredje forskel: Gammel fejring versus ny fejring – i Danmark
Det er de færreste, der tænker over det. Men den danske folkekirke har fejret allehelgen i århundreder, selvom fejringen i de senere år er blevet intensiveret, og vi i lighed med vore nabolande også er begyndt for eksempel at sætte levende lys på gravene til allehelgen. Halloween er derimod en meget ny fejring her til lands, som først begyndte for små 15 år siden – og som mange danskere stadig rynker på næsen af og kalder ”amerikansk” og kommerciel.

Fjerde forskel: Kirken versus hjemmet
Den fjerde forskel handler om, hvor højtiden fejres. Allehelgen fejres udelukkende i kirken – og på kirkegården – med lys, oplæsninger af sognets døde og gudstjenester.
 
Halloween fejres derimod - primært - derhjemme, hvor de orange græskar udskæres, og der sættes stearinlys i de nu uhyggeligt udseende græskar, som stilles udenfor ved hoveddøren. Så er man klar til at modtage de udklædte børn, der kommer og banker på, mens de råber slik eller ballade.

For sådan er reglerne: Der skal hostes op med slik. Ellers garanterer de uhyggeligt klædte børn - som kan være både mumier, hekse, vampyrer og andet skræmmende – ikke for følgerne.
Det er dog tilladt at skræmme tilbage, både når børnene kommer – og når de går.

Femte forskel: Alder på de deltagende
Den femte forskel handler om alder. Allehelgen er – primært – en voksen-højtid, da det er de færreste, som tager små børn med i kirken og ud til gravene, selvom flere er begyndt på det.
 
Halloween er derimod primært en børne-højtid, selvom især de unge voksne i stigende grad også holder private Halloween-fester, eller tager på diskotek i tiden omkring d. 31. oktober klædt ud som zombier, hekse, vampyrer og så videre. For mange af de unge voksne handler det dog ikke kun om at være uhyggelig. Kostumerne må også gerne være sexede.

Og den lille lighed....
Endelig skal dog tilføjes, at en del kirker fejrer halloween med græskar, udklædte børn og Halloween-gudstjenester, som ikke er allehelgensgudstjenester, men noget helt andet. Samt at netop en skik som at tænde lys på gravene også for mange er en del af halloween, der i sin nuværende betydning også handler om at tænke på de afdøde. Så de to højtider er begyndt at smelte sammen, selvom der stadig er mange forskelle på dem.