"Halloween passer godt til kirken, men dårligt til allehelgen"

"Vi har som kristne frihed til at slå os lidt løs, og halloween stiller så mange eksistentielle og religiøse spørgsmål, som man bedst kan svare på, hvis man vil være med i legen," siger sognepræst Hanne Bohr.

"Vi kan såre sørgende, de besøger kirken til allehelgen, hvis vi arrangerer en halloween-happening midt i det hele", siger sognepræst Hanne Bohr, der er aktuel med bogen "Halloween i kirken"

I løbet af få år er mange danskere, især børnefamilierne og de unge, begyndt at fejre halloween.

For at imødekomme denne udvikling har sognepræst ved Bjæverskov og Lidemark Kirker i nærheden af Køge på Midtsjælland Hanne Bohr skrevet bogen "Halloween i kirken" om, hvordan man kan holde Halloween-gudstjenester i folkekirken.

Kirken er fuld af mystik

Sognepræst Hanne Bohr mener, at halloween er en oplagt mulighed for kirken til at lave noget for netop børn, unge og børnefamilier.

"Kirken er et gammelt hus fuld af mystik og evangeliet selv den mest fantastiske fortælling om livet og døden, om frygt, mod og tro, om kampen mellem det gode og onde. Eller med andre ord netop de elementer, der også kendetegner halloween. Derfor passer halloween og kirken så godt sammen," siger Hanne Bohr|

Hanne Bohr skynder sig dog i samme anledning at slå fast, at halloween passer særdeles dårligt sammen med den danske måde at holde allehelgen på.

"Vi kan komme til at såre sørgende, de besøger kirken og kirkegården til allehelgen, hvis vi arrangerer en halloween-happening midt i det hele. Der er i øvrigt også altid børn, der sørger, og det skal der tages særligt hensyn til," lyder en af sognepræstens pointer.

Med andre ord kan hun ikke anbefale at holde halloween-gudstjeneste samme dag, som der holdes allehelgensgudstjeneste. Det kan i stedet ske på alle mulige andre tidspunkter, også hverdagsaftner.

Selv har Hanne Bohr holdt halloween-gudstjenester gennem ti år, og det er blevet taget vel imod i sognene.

"Ja, det blev med det samme en tradition, som ikke bare kunne holde op igen, og der har ikke været megen skepsis. Lidt, men jeg har også selv været lidt skeptisk og prøvet mig frem. Været lidt nervøs for at gå allehelgen for nær," siger Hanne Bohr og fortsætter:

"På den anden side synes jeg, at vi som kristne har frihed til at slå os lidt løs, og at Halloween stiller så mange eksistentielle og religiøse spørgsmål, som man bedst kan svare på, hvis man vil være med i legen. I øvrigt synes jeg, at det er dejligt at holde gudstjeneste for børn."

Støvugler og velsignelse

Hanne Bohr foreslår, at man målretter halloween-gudstjenesterne til mini-konfirmander, konfirmander og børnefamilier.

I bogen Halloween i kirken remser hun fire forskellige halloween-gudstjenester op: De to kors, Abraham og Fadervor, Opstandelsen og livet og verdens lys samt Batmus og Jonas.

Som navnene antyder, er der tale om meget forskellige halloween-gudstjenester. Men de indeholder alle de kendte elementer fra søndagens højmesser som ind- og udgangsbøn, evangelielæsning, prædiken, velsignelse og salmesang.

Men derudover optræder der også støvugler (som laves af garn og perler), plysflagermus, en stof-ko, kors som børnene selv laver, lommelygter og en masse vingummi.

Der bliver også både læst bønner og andre tekster op af børnene, gået i procession, bedt, stillet spørgsmål af frække frøer på prædikestolen og en masse andet.

Tro mod traditionen er der også halloween-gudstjeneste i Bjæverskov Kirke i år, nemlig søndag den 31. oktober kl. 19.30.

Bogen "Halloween i kirken" er udgivet af Religionspædagogisk Forlag.