Guide

Lav dit eget græskarhoved

Udhul et græskar, skær et ansigt ud i skallen, sæt et lys indeni, og voilà: en græskarlygte.

Efterårsferien er for mange lig med græskarmænd og halloween. Læs her, hvordan du udhuler et græskar og laver din egen lygtemand

Halloween er en gammel hedensk skik. Kelterne sluttede året denne dag og fejrede det med en stor fest, hvor man ærede de døde og brændte bål for at udrense det gamle og give plads til genfødsel og frugtbarhed.

Tændte lys skulle holde genfærdene væk, og roer blev oprindeligt brugt som lygter. De europæiske indvandrere lærte imidlertid græskarret at kende i USA og erfarede, at det både var smukkere og lettere at skære i.

LÆS OGSÅHvad er forskellen mellem allehelgen og halloween? 

Når man går i gang med at lave en græskarmand, tegner man først omridset af låget på toppen af græskarret med en spritpen og skærer det ud med en skarp kniv. Derefter udhuler man græskarret for kød og kerner og skraber det til sidst rent med en grydeske, så siderne er jævne og to eller tre centimeter tykke.

For at undgå at græskarret mugner for hurtigt, kan man pensle indersiden med atamon. Derefter tegner man næse, øjne og mund og skærer forsigtigt hver enkelt del ud. Til slut sætter man fyrfadslys i bunden, som det eventuelt er godt at fore med lidt sølvpapir. Vil man have lygten tændt hele tiden, kan man også lægge en lyskæde ind i manden. Og så er det bare at vente på mørket.

Samvirke viser her, hvordan du kan skære et græskar:

LÆS OGSÅFem vigtigste ting om halloween

Når man har lavet sin græskarmand, kan man eventuelt overveje, om weekendens menu blandt andet skal bestå af græskarsuppe eller græskartærte. I Danmark er græskar ikke normalt noget, man spiser, men I Frankrig og USA er det almindeligt at bruge kødet i grøntsagen til suppe, gratin, eller tærte. I Kenya spiser man græskarrets blade som en form for stuvet spinat til for eksempel kylling, og i Uganda koges græskar til mos og stampes sammen med kogebananer.

Og kernerne skal man heller ikke smide ud. De kan bruges i bagværk, ristes på panden og spises som snack, eller også gør de sig godt i en müsli-blanding. Endelig kan man også gemme dem et køligt sted vinteren over, og så så dem i haven til april eller maj næste år. På den måde sikrer man sig græskar af egen avl til næste halloween.

Kilde: www.arla.dk

Foto: Scanpix