Serie: Mit ansvar som fadder

"Mit bidrag handler om livsduelighed, ordentlighed samt naturligvis omsorg"

Anders Cornelius Maltha Winther er 36 år og arbejder på Integrationsnet i Aarhus. Foto: privat

Anders Cornelius Maltha Winther mener ikke at kristendommen er god for mennesker. Dog har han stået fadder til begge af sin brors børn, og han ville gøre det igen, hvis han blev spurgt

Anders Cornelius Maltha Winther

Tror du på Gud?
Nej. Jeg mener faktisk, at spiritualitet og religion er noget af det værste, mennesket har gjort mod sig selv.

Religion lægger en hinde hen over erkendelse og får ellers velbegavede folk til at lave absurde valg begrundet og retfærdiggjort i deres tro.

Samtidig er religion et sjovt fænomen. Så vidt jeg ved, har samtlige samfund, nutidige såvel som fortidige, haft en eller anden tro. Dermed ligger det nok i menneskets natur at opfinde gudebilleder.

Hvornår stod du sidst fadder?
Jeg stod fadder til min lillebrors to børn. Min lillebror er gift med en kristen kvinde, for hvem kristendommen og den identitet, der følger med at være kristen, er meget vigtig.

Hvilket ansvar har du for de børn, som du har stået fadder til?
Ansvaret for at hjælpe børnene med at udvikle livsduelighed, ordentlighed og selvstændig tænkning.

For mit vedkommende er det et ansvar, som jeg nok ville have taget uanset, men som jeg nu er blevet bedt om at tage af min bror og hans kone. Men der vil være ting, som jeg ikke igangsætter samtaler med børnene om grundet kristendommens betydning for min lillebrors familie.

Et eksempel kunne være, at jeg ikke mener, det, deres mor tror på, er sandt. Det er ikke en samtale, som jeg har ret til at have med børnene. Og skulle det utænkelige ske, at min bror og hans kone ikke kan tage vare på deres børn, vil det være vigtigt for mig at finde en måde, hvor jeg kan respektere deres ønske om et kristent holdepunkt.

Føler du, at du kan stå inde for det, som præsten sagde i kirken?
Heldigvis er min lillebrors kones forældre også faddere. Og de er troende. Så den del med religion er jeg stille i, og så lader jeg min røst høre i de dele, der handler om at ruste dem til livet og tage vare på dem.

Snakkede du med barnets forældre om fadderrollen inden dåben?
Ja. De er begge to fuldt ud klar over min mangel på religion. For dem handler mit bidrag primært om livsduelighed og ordentlighed, samt naturligvis omsorg.

Hvilke overvejelser gjorde du dig inden du sagde ja?
Ingen. Selvfølgelig ville jeg være fadder for min lillebrors børn. Og jeg er klar, hvis han får flere.