Drømme er Guds glemte sprog

- Bibelen er fuld af eksempler på, hvordan mennesker tager vigtige beslutninger som følge af drømme, som Gud giver dem, siger Susanne Sønderbo. Foto: Lene Ebbensgaard

Alle mennesker drømmer, men langt fra alle forstår at lytte til deres drømme. Det en skam, mener præst og psykolog Susanne Sønderbo, der i en ny bog peger på en sammenhæng mellem kristen spiritualitet og drømme

- Der er meget mere budskab i vores drømme, end vi tror. Mange af os bliver forvirrede eller forskrækkede over drømmene, siger præst og psykolog Susanne Sønderbo, som er aktuel med bogen Drømme som vejviser.

Hun betegner ikke sig selv som en drømmeekspert, men som en drømmende person. Med sin bog ønsker hun at inspirere bogens læsere til at arbejde med deres drømme.

- Drømme skal forstås symbolsk. Det kan blive et problem, hvis vi tager dem alt for bogstaveligt. Hvis du for eksempel drømmer, at du myrder din svigermor, så skal du ikke blive forskrækket eller bange og tro, at det er noget du virkeligt har lyst til. Sådan en drøm kan eventuelt handle om, at du har undertrykt vrede over for din svigermor.

Susanne Sønderbo mener, at der generelt i kristne kredse er en tendens til at negligere drømmene. Kristne har større spærring for at arbejde med drømmene, fordi det forbindes med noget mystisk, mener hun.

- I drømmene ser vi ofte det, vi undertrykker hos os selv. Jeg tror desværre, mange kristne er uforløste, fordi de ikke anerkender deres undertrykte og ofte ubevidste sider, siger Susanne Sønderbo.

I sit arbejde som hospitalspræst møder Susanne Sønderbo mange mennesker, der dør i en alt for tidlig alder, ofte fordi de ikke har lyttet til deres krop, fortæller hun.

- Når jeg møder syge, døende mennesker, så tænker jeg ofte: "Gid de havde lyttet til deres krop noget tidligere, så kunne det her have været undgået". Det kunne være små justeringer i for eksempel madvaner og livsstil, fortæller Susanne Sønderbo, og fortsætter:

- På samme måde tror jeg, at vi kan bruge vores drømme som vejvisere for vores liv. Som vores krop fortæller os, når vi er ved at blive syge, fortæller vores drømme os om os selv.

- Vi drømmer alle sammen! Det er en del af vores mentalhygiejne. Desværre er det langt fra os alle, der lytter vores drømme. Med min bog vil jeg gerne vække folks interesse for drømme, siger Susanne Sønderbo og forklarer:

- Først og fremmest skal man blive opmærksom på sig selv og på, hvad der sker, når man sover.

Susanne Sønderbo vil ikke kalde sig selv drømmetyder. Hun er desuden ikke meget for teorier om, at man hvis man for eksempel drømmer om en hund, kan slå op under 'h' i en drømmebog.

Vil man arbejde med sine drømme, er der ifølge Susanne Sønderbo særligt to ting man kan gøre. For det første skal man være opmærksom på sine drømme. Det kan man blandt andet gøre ved enten at repetere eller skrive sine drømme ned, når men vågner op.

For det andet er det at dele sin drøm med nære venner en rigtig god måde at arbejde med sine drømme på. Susanne Sønderbo foreslår, at man fortæller om sine drømme, fremkalder stemningerne og ikke mindst forsøger at forstå symbolerne i drømmene.

Susanne Sønderbo læner sig op af psykologiske teorier, der går ud på, at drømme, der tolkes korrekt, giver værdifuld indsigt i det ubevidste i ens sjæl. Hun mener også, at drømme er Guds glemte sprog.

I sin bog kommer hun med en lang række bibelske eksempler på, at Gud vejleder mennesker gennem drømme. For eksempel taler 1. Mosebog om 'Jakobs drøm'. Jakob er på flugt fra sin bror Esau. En nat har han en drøm, der tyder og forklarer hans situation. Desuden er der Josef-fortællingen, hvor Josef selv drømmer og senere tyder Faraos drømme.

I Det Nye Testamente spiller drømme også flere gange en stor rolle. Jesu fødsel er ledsaget af drømme. Tømmer Josef får at vide i en drøm, at hans forlovede, Maria, er gravid. Da Jesus er blevet født, tager stjernetyderne fra Østerland af sted for at tilbede barnet. De forbinder drømme med videnskab om stjernerne og med deres historiske viden, forklarer Susanne Sønderbo i sin bog.

- Bibelen er fuld af eksempler på, hvordan mennesker tager vigtige beslutninger som følge af drømme, som Gud giver dem. Det viser jo, at de bibelske personer har brugt drømme som svar. Jeg tror på, at Helligånden stadig kan virke i vores drømme. Jeg tror altså, at tror Gud virker i det ubevidste. Særligt hvis vi er åbne for det, og hvis vi beder om det, siger Susanne Sønderbo, der fortæller, at hun ofte selv har erfaret, hvordan Gud har vejledt hende i drømme.

- Engang drømte jeg om en dame der kom ind og omplatede en potteplante, der stod i mit hjem. Det blev for mig en personlig vejledning til at gøre nogle ændringer i mit liv, jeg omplantede på en måde mit eget liv efter at have haft den drøm.

- Af og til finder vi os selv i en situation, hvor vores liv er præget af usikkerhed, og hvor vi skal tage svære valg. I disse situationer kan vores drømme være et pejlemærke, fortæller Susanne Sønderbo.

Ved at arbejde med drømmen og lytte til sig selv, kan man få inspiration til fornyelse og forandring, mener Susanne Sønderbo.

Susanne Sønderbo: Drømme som vejviser
Unitas Forlag, 2007
158,00 kr.