Narnia: Frihedens rige skal forsvares

Det kristne budskab skinner også igennem i den nye Narniafilm, Prins Caspian.

Alt er, som det skal være i "Prins Caspian", skriver sognepræst Lars Tjalve i sin positive anmeldelse af den nyeste Narnia-film

Ikke alle var begejstrede for Løven, Heksen og Garderobeskabet. Den var flot, bevares, men måse lidt udvendig. Jeg mener: det var ikke svært at se, hvor computeranimationen tog over. Men her i efterfølgeren er det svært at komme med indvendinger.

Der er et godt flow over handlingen. Det er flot alt sammen, men det er også hele tiden både morsomt og spændende..

Historien? I Narnia er der gået mere end tusind år siden det med løven og heksen. Landets oprindelige befolkning er blevet fortrængt og regeres nu af telmarinere. Træerne og dyrene har næsten glemt at tale, for det gør man, hvis man ikke taler sammen til daglig.

Prins Caspian, der trues på livet af sin onkel Miraz, ser i sin nød ingen anden udvej end at blæse i det gamle kongehorn, der tilkalder Narnias gamle legendariske herskere børnene Peter, Susan, Edmund og Lucy, som opdager, at de netop er blevet til legender, og at det fordums kongeslot Cair Paravel nu henligger som ruin.

De må altså først finde Caspian og så være med til at rejse Narnias oprindelige indbyggere til modstand. Det lyder alvorligt og det er det. Men C. S. Lewis har denne gang kælet for bipersonerne, og det gør også historien ret munter.

Dværgene Trumfe og Nikabrik er hinandens totale modsætninger. Den ene trofast over for Aslan, den anden skummel revolutionær og parat til at slå følge med enhver, der kan love dværgene noget.

Men børn i alle aldre vil falde totalt for musen Rippitjip, som er et bevægende og humoristisk billede på troskab, mod og ridderlighed. Heller ikke mus skal man skue på hårene! Det hele synes ret håbløst, fordi der ikke bare er tale om narniere mod telmarinere, men der er forrædere inden for narniernes egne rækker.

Det hele synes da også fortvivlende håbløst, men så kommer Aslan, som Lucy som den eneste har bevaret et klippefast tro på. Den Hvide heks dukker også op, så afslutningen for endnu engang apokalyptisk karakter. Men Lewis pointe er vistnok, at frihedens rige består kun, når man er rede til at forsvare det.

Nåja, og så indsættes Caspian som retmæssig konge over det generobrede Narnia og fortsættelse følger heldigvis.

Caspian er indbegrebet af en mandig prins, dyrene er levende og rørende ligesom dværgene. Aslan majestætisk og Heksen så skræmmende som hun skal værre. Godt gået. Se den.

Det kristne budskab skinner også igennem i den nye Narniafilm, Prins Caspian. Foto: Screendump fra forfilmen.