Debat

Sognepræst: Ateister er lige så forskellige som kristne

Ateisten kan godt se, at en kirke kan være flot, og i mødet med præsten Jens Ole Christensen fra København bliver Adam Holm mindet om, at kristne er lige så forskellige som ateister. Og vi bliver alle mindet om, at ateister er lige så nuancerede som kristne, mener sognepræst Christian Roar. Foto: DR

DR-serien “Adam og Eva” søger konfrontationen mellem frisind og konservative kristne værdier, men ender i stedet med at tegne et nuanceret portræt af en ateist, mener sognepræst Christian Roar

Er vores moderne verden blevet et frisindets paradis på jord, eller har vi helt glemt vores kristne moralske kompas? Under denne overskrift lader DR journalisten og ateisten Adam Holm krydse klinger med den nationalkonservative kristne debattør Eva Selsing om emner som utroskab, abort og straf.

Frisind og kristendom

Udgangspunktet er, at der skulle være en konflikt mellem frisind og kristendom. Til det formål er Adam og Eva godt castede. Men det er et tåbeligt og unuanceret udgangspunkt. Eva Selsing er imod abort, men der findes flere kristne i dette land, der er for end imod. Adam Holm kan godt se ideen med kontrolleret utroskab. Mon ikke der kan findes en ateist, der er imod også? Danmarks mest kendte præst Johannes Møllehave var kendt for at leve i et åbent ægteskab med sin kone Herdis. Verden er ikke sort-hvid, og hverken kristne eller såkaldte fritænkere kan puttes i kasser.

Et godt sammensat program

Når udsendelserne alligevel virker, er det fordi, Adam og Eva er meget sobre. De står ved deres udgangspunkt, men lader samtidig den anden få plads. Og så taler de ordentlig til hinanden. Noget som ikke er en selvfølge i moderne tv-debatter. Slet ikke, hvis politikere er involveret. Det er en fornøjelse, at se to voksne mennesker kunne være uenige på en god og konstruktiv måde. Det kunne mange i den offentlige debat lære noget af.

Hver udsendelse er bygget op omkring et dilemma. Adam og Eva starter bilen og kører rundt til dels en ekspert og dels to karaktervidner for at belyse sagen. I udsendelsen om abort taler de først med en overlæge og dernæst med en kvinde, der har fået foretaget en abort, hvorefter bilen svinger forbi en kvinde, som har fravalgt abort. En solid måde at skrue en udsendelse sammen på, og seerne kan selv danne sig deres meninger om emnet. Ærgerligt er det blot, at seerne foregøgles, at de vælger mellem kristendom og ateisme.

Ateister er lige så nuancerede som kristne

Det er nok DR’s mening, at jeg som præst skal tage afstand fra Adam Holm, men jeg må indrømme, at jeg gennem udsendelserne kommer til at holde af ham. Det afgørende gennembrud kommer i udsendelsen, der handler om kristendom.

Adam Holm har tidligere skrevet en berømt kronik, hvor han kalder religion for en barnagtig fordummende narresut. Den holdning har han nu modereret. Ja faktisk viser det sig, at Adams egne børn ikke er fritaget for kristendomsundervisning i skolen. Adam og Eva er selvfølgelig ikke enige om Guds eksistens eller om kristendommens rolle i samfundet, men det store skænderi udebliver. De kan godt forstå, hvor den anden kommer fra.

Ateisten kan godt se, at en kirke kan være flot, og i mødet med præsten Jens Ole Christensen fra København bliver Adam Holm mindet om, at kristne er lige så forskellige som ateister. Og i mødet med Adam Holm bliver vi alle mindet om, at ateister er lige så nuancerede som kristne, og har forskellige opfattelser af rigtigt og forkert.

De andre er ikke monstre

På den måde ender udsendelserne “Adam og Eva” med at modbevise deres egen præmis. Verden har flere farver end som så. Dem vi er uenige med er ikke monstre. De har bare en anden holdning end os selv, og nogle gange kan den holdning ændre sig gennem livet. Sådan som vi alle kender det fra os selv.

Hvad bliver det næste, DR finder på i værdidebatten? En udsendelse der viser, at muslimer også er mennesker, der er lige så forskellige som dig og mig? Idéen er hermed givet videre.

Christian Roar Pedersen er mediekonsulent og sognepræst i Aalborg Stift.