Mød præsten, der stod for prins Henriks bisættelse

Erik Norman Svendsen har været kongehusets konfessionarius siden 2009. Til april i år overtager biskop over Aarhus Stift Henrik Wigh-Poulsen det ærefulde erhverv. Foto: Marie Hald / Ritzau Scanpix

Præst Erik Norman Svendsen har været kongehusets konfessionarius siden 2009. I dag forrettede han prins Henriks bisættelse i Christiansborg Slotskirke

I morgen er dagen for prins Henriks bisættelse i Christiansborg Slotskirke. Her skal familie, venner og pårørende deltage i afskedsceremonien, der skal sende Prinsen godt afsted på sin sidste rejse. Præsten, der skal stå for højtideligheden, er Erik Norman Svendsen, der har været kongelige konfessionarius de sidste ni år.

Erik Norman Svendsen blev født d. 27. januar 1941 i København. Her voksede han op på Nørrebro med en far, der var præst, og en mor, der i perioder led under svære depressioner. Det skriver Erik Norman Svendsen om i erindringsbogen “Fra Nørrebro til Nørregade” fra 2010, som man kan læse et uddrag af her.

Erik Norman Svendsen var kun ti år, da han besluttede sig for, at han ville vie sit liv til præstegerningen. Han blev uddannet teolog fra Københavns Universitet i 1968. Siden har han været sognepræst i flere kirker i hovedstadsområdet, herunder blandt andet i Skovlunde. Han har også været generalsekretær i Kirkefondet og provst i Søndre Provsti, indtil han i 1992 blev udnævnt til biskop over Københavns Stift.

Erik Norman Svendsen fungerede som Københavns biskop helt ind til 2009. Et år forinden, i januar 2008, var han nemlig blevet kaldt til Amalienborg. Her tilbød Dronningen ham stillingen som konfessionarius.

At det netop var Erik Norman Svendsen, der blev bedt om at tage over efter doktor theol. Christian Thodberg, der havde besat det ærefulde erhverv i hele 27 år, kom som en overraskelse:

“Det var ret uventet, at jeg blev spurgt, men som Dronningen meget venligt tilføjede, så var jeg jo allerede i gang, for jeg havde viet kronprinsparret og døbt deres to ældste børn,” har Erik Norman Svendsen tidligere udtalt til Kristeligt Dagblad om Dronningens forslag.

Efter udnævnelsen til kongelig konfessionarius, begyndte Erik Norman Svendsen at virke som hjælpepræst i Garnisons Kirke ved Sct. Annæ Plads i København, der er den sognekirke, Amalienborg og dens beboere hører til. Her har han stået for alt fra almindelige gudstjenester og begravelser til dåb og bryllupper.

I morgen skal Erik Norman Svendsen stå for en ganske særlig begravelse, eller nærmere bestemt bisættelse, når han i sin rolle som kongehusets præst skal forrette den kirkelige højtidelighed ved prins Henriks sidste rejse.