Klassiker

Esben Lunde Larsen: Den bedste bog om kristendom er skrevet af Kierkegaard

"For Kierkegaard var det vores forpligtelse på at elske hinanden og ikke kun tænke på os selv netop det, som bandt samfundet sammen," siger MF Esben Lunde Larsen (V), som også er viceborgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune. Foto: Privatfoto

Ny Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen er optaget af forpligtelsen på at elske næsten, som han finder den hos Kierkegaard. Læs eller genlæs hans boganbefaling fra 2012

Hvilken bog om kristendom eller med kristne temaer vil du anbefale andre at læse?

"'Kærlighedens Gerninger' af Søren Kierkegaard."

Hvorfor?

"Det vil jeg af flere grunde. For det første fordi den er et godt bidrag til den danske tænknings udvikling. Dens historiske betydning er nemlig ikke kun etisk, men også teologisk. For det er netop den anden grund til at jeg anbefale den: at der også er en flot, forkyndende vinkel. At Kierkegaard var optaget af den forpligtelse på at elske næsten, som man har som kristen. Mange ser ham som eksistentialismens fader, men han er netop så meget mere end det."

"For Kierkegaard var det vores forpligtelse på at elske hinanden og ikke kun tænke på os selv netop det, som bandt samfundet sammen. Deri er jeg ganske enig. Skal Danmark også på sigt være en vindernation, skal vi arbejde med værdierne og forstå vigtigheden af, at vi også mentalt arbejder med at styrke os og se tingene i en større sammenhæng og ikke kun tænke på os selv."

Hvilke bøger læser du ellers - og hvorfor?

"Jeg kan godt lide romaner eller noveller med historisk perspektiv. Altså at handlingen er baseret på hændelser fra historien, men bogen i sig selv må gerne være fiktion. Jeg holder også meget af de store, russiske forfattere som for eksempel Dostojevskij. Ellers læser jeg meget eksistentiel litteratur."

Artiklen er første gang bragt den 20. juli 2012