Askespredning er populært som aldrig før
Flere og flere danskere vælger at benytte sig af askespredning som begravelsesritual. Det handler om at gøre tingene på en personligt meningsfuld måde, mener professor
Denne artikel er oprindeligt fra 23/8 2017. Den er blevet genudgivet i anledning af prins Henriks død og nyheden om, at han har ønsket at blive kremeret og få halvdelen af asken spredt i de danske farvande og den anden halvdel nedsat i en urne i den private have i Fredensborg Slotshave.
Askespredning er i løbet af de sidste mange år steget betydeligt i popularitet. Det viser en rundringning til landets krematorier, som TV2 har foretaget. Alene i København er procentdelen af de kremerede, hvis aske er blevet spredt, på 11 år steget fra 1,7 til 8,1 procent.
I den forbindelse har de talt med Claus Wennermark Jensen, hvis afdøde kone elskede havet. Derfor har han været ude at sprede hendes aske over Holbæk Fjord:
“På en måde er det en indlysende måde for hende at afslutte det her liv på. Hun var så glad for vand, så selvfølgelig skal hun strøs i det,” siger han til TV2.
Det er blevet mindre omstændeligt at få sin aske spredt, forklarer Michael Hviid Jacobsen, som er professor i sociologi ved Aalborg Universitet. Han forsker i døden og herunder blandt andet om danskernes forhold til den:
“Det er blevet lettere at få sin aske spredt end tidligere, hvor det krævede en del bureaukrati at få tilladelse via Kirkeministeriet - i dag kan det gøres uden for meget papirarbejde. Her er askespredning et af de nye alternativer, så der er tale om noget praktisk muligt.”
Og der kan være mange forskellige grunde til at folk i stigende grad vælger denne askespredningsløsning, fortæller Michael Hviid Jacobsen, der kalder det en tidssvarende tendens:
“For nogle handler det om at gøre tingene anderledes, end man plejer, og her er askespredning en ny mulighed for at skabe ritualer om afskeden med afdøde. Det afspejler en ny tidsånd. For andre handler det om at ville 'tilbage til naturen', og her er askespredning et oplagt alternativ. For nogle handler det blot om at personliggøre den sidste højtid.”
Men hvad gør man så, hvis man vil have en afdødes aske spredt ud over det åbne hav? Der er en række gældende regler på området, der skal sikre, at omgangen med afdødes aske foregår på en lovlig og etisk korrekt måde. Man skal desuden huske på, at det ikke kan gøres om igen, mener Michael Hviid Jacobsen:
“Det er naturligvis vigtigt, at man får tilrettelagt det, således at det bliver en mindeværdig og højtidelig afsked, som er i afdødes ånd, og som afspejler, hvem vedkommende var og vil huskes som. Sådan er det jo med alle vores begravelsesritualer. Det er også vigtigt at huske på, at beslutningen, når den først er udført, ikke kan gøres om. Asken vil i al evighed være spredt og umulig at samle igen, hvis det ønske skulle opstå.”
Læs mere om kravene på Kirkeministeriets hjemmeside om askespredning