Billedserie

Hvordan foregår en begravelse?

Bedemanden er netop ankommet til Brønshøj Kirke med kisten. Han hjælper kirketjeneren Carsten Just med at få kisten ind på plads. Den afdødes familie eller venner har nogle dage i forvejen snakket begravelsens forløb igennem med henholdsvis bedemanden og præsten. Foto: Peter Kristensen.

Lysene tændes, kisten bæres ind, og præsten holder sin tale. Der tages afsked med afdøde, som enten sænkes i jorden eller sendes afsted til kremering. Her kan du se, hvordan en begravelse i en dansk folkekirke foregår

Her kan du se forløbet til en begravelse.

Kirketjeneren gør klar til begravelsen. Her retter han på kisten, så alt ser pænt ud, når de pårørende ankommer senere. I baggrunden sidder organisten og øver salmerne. Foto: Peter Kristensen.
Inden begravelsen hejser kirketjeneren flaget halvt op på flagstangen. Ved en begravelse bliver flaget hejst helt op i toppen af flagstangen, når den døde er blevet begravet. Foto: Peter Kristensen.
Lysene bliver tændt på alteret. Foto: Peter Kristensen.
Kirketjeneren pynter kisten med blomster, som den afdødes familie og venner kommer med. Foto: Leif Tuxen.
Præsten holder en tale ved kisten. Talen vil ofte indeholde et lille resumé af afdødes liv og et par ord om Gud. Foto: Leif Tuxen.
Jordpåkastelsen sker inde i kirken, når den afdøde skal kremeres og ikke begraves i en kiste. Til jordpåkastelsen bruger præsten en lille skål og spade, som sættet vist på billedet. Det kaldes ikke en begravelse, men en bisættelse, når afdøde skal kremeres. Foto: Leif Tuxen.
Foto: Leif Tuxen.
Både begravelser og bisættelser slutter oftest af med at familie eller venner af den afdøde bærer kisten ud til enten gravstedet, hvor kisten sænkes ned i jorden og præsten foretager jordpåkastelsen eller kisten bæres ud til rustvognen. Kisten sættes ind i rustvognen, der enten kører kisten hen til en kirkegård, hvor begravelsen fortsætter eller hen til krematoriet, hvor liget skal brændes. Efter kremeringen kan de pårørende få udleveret en urne med asken, som de kan nedsætte i jorden på kirkegården. Foto: Bo Amstrup.
Kisten er blevet sænket ned i jorden og præsten har foretaget jordpåkastelsen. Familie og venner til den døde står omkring graven og siger et sidste farvel. Foto: Lars Aarø
Gravstedet bliver ofte pyntet med blomsterne fra begravelsen. Foto: .
Når blomsterne fra begravelsen er visnet, ser gravstedet ofte bart ud, da der endnu ikke er gravsten eller plantet buske. Foto: Leif Tuxen.
Efter nogle uger begynder gravstedet som regel at se lidt mere personligt ud. Gravstenen er kommet, og gravstedet er blevet anlagt med fliser og buske. Familie og venner kommer nu til gravstedet og mindes den afdøde. Foto: Jesper Kristensen.