Interview

Danskerne er vilde med Bibelens kernefortællinger

Ifølge Bibelselskabets generalsekretær Birgitte Stoklund er De Ti bud og den fortabte søn nogle af de fortællinger fra Bibelen, som danskerne bliver ved at være interesserede i. Foto: Petra Theibel Jacobsen

Lys, kærlighed og De Ti bud. En top ti over de meste søgte ord i den digitale "Bibelen Online" kan være med til at udpege, hvad Bibelens tekster siger os i dag, mener Birgitte Stoklund, generalsekretær i Bibelselskabet

Hvilke tekster fra Bibelen er de mest relevante i dag? Hvilke fortællinger vil danskerne gerne blive klogere på?

Det kan man få en del af svaret på, hvis man kigger på Bibelselskabets top-ti over de mest søgte ord påBibelen Online- en søgemaskine, hvor man kan søge direkte i Bibelen efter ord og tekstpassager.

I sidste måned offentliggjorde Bibelselskabet en top-ti liste over de mest søgte ord herfra i 2016. Listen viser nogle highlights i de søgninger, der går igen i løbet af året. Og resultatet siger noget om den måde, vi går til Bibelens tekster på, mener Birgitte Stoklund Larsen, generalsekretær i Bibelselskabet:

Top-ti listen viser nogle af Bibelens kernefortællinger og -tekster. Det gælder for eksempel De Ti bud, bjergprædikenen, Noa og den fortabte søn, som alle er historier, folk bliver ved at være interesserede i” siger Birgitte Stoklund Larsen.

"Syndefaldet" og "Jobs Bog" indgår blandt andet, men De Ti Bud topper listen og er altså det mest søgte ord i Bibelen Online.

De fleste af ordene på top-ti listen relaterer sig til Det Gamle Testamente. Det kan skyldes, at mange af Bibelen Onlines brugere er skoleelever, som stifter bekendtskab med især Det Gamle Testamente i undervisningen.

”Selvom skolernes undervisningsplaner ændres over tid, er der nogle ting, som varer ved, og jeg tror, at søgeresultaterne vidner om en sejlivet undervisningstradition, hvor bestemte fortællinger i Bibelen stadig spiller en kæmpe rolle. De Ti bud stod stærkt i katekismusundervisningen efter Reformationen, og de er stadig på skemaet i folkeskolerne og gymnasierne, når der er etik på skemaet” siger hun og tilføjer:

”Beretningen om Noas ark og Jobs Bog indtager henholdsvis femte og tiende plads på listen over mest søgte ord. Det er også kernetekster, der som andre af Bibelens centrale fortællinger trækkes på som inspiration i film og litteratur i dag. Jobs Bog rummer eksistentielle temaer, folk også tumler med i dag, og derfor giver det mening, at mange bliver ved at være interesserede i den.”

Nogle ord skiller sig ud fra andre af top-ti listens mere specifikke søgninger. Ifølge Birgitte Stoklund Larsen henviser stærke Bibelord som kærlighed og lys til fænomener, som er afgørende i mange af Bibelens fortællinger, og derfor er de også med.

”Når nogen søger på lys kan de både lede efter Skabelsen, Johannesevangeliet eller noget helt tredje” siger hun. ”Jeg vil dog gætte på, at de fleste tænker på noget specifikt, også når de søger på disse mindre konkrete ord,” siger hun.

Der er én fortælling, som Birgitte Stoklund undrer sig over ikke er på listen. ”Det overrasker mig, at Den barmhjertige samaritaner ikke indgår, da den ofte forekommer i ugeresultaterne, og også er, hvad jeg forstår ved en kernefortælling i Bibelen."