BILLEDSERIE: Her gik Jesus

I Nazaret ligger Bebudelses-kirken (baggrunden). Kirken skulle efter sigende være bygget på det sted, hvor englen Gabriel fortalte Maria, at hun skulle føde Jesus. Foto: Heidi Levine.

Se billeder fra de steder, Jesus ifølge Bibelen havde sin gang på Jorden

Kristendom.dk har her samlet billeder fra steder i Mellemøsten, hvor Jesus ifølge Bibelen og den kristne tradition har været.

Billedeserien starter med stedet, hvor Maria ifølge traditionen fik besøg af englen Gabriel, der fortalte hende, at hun skulle være mor til Jesus. Derfra kan du klikke dig videre gennem Jesu liv ved at se billeder fra blandt andet Kana og Galilæa sø, inden billedserien slutter med kirkerne bygget på de steder, hvor Jesus døde og ifølge traditionen for til himmels.

Hvert år på påskedag bliver stearinlys efter sigende tændt på mirakuløs vis i gravkirken. Vil du vide mere om lysunderet i gravkirken, så læs den katolske forsker Niels Christian Hvidts oplevelse af miraklet: Lysunderet i gravkirken.

Her gik Jesus

Den katolske kirkes overhoved, pave Johannes Paul II, beder inde i Bebudelses-kirken ved det sted, traditionerne siger, at englen mødte Maria.
Der er også bygget en kirke i Bethlehem over det sted, hvor Jesus ifølge den kristne tradition blev født. Den kaldes Fødselskirken. Her ses nogle kristne, der begynder deres juleforberedelser ved at besøge kirken. Foto: AFP Photo/Musa Al-Shaer
En kristen pilgrim i Fødselskirken lægger en dukke ned i "grotto", som er det sted, nogle kristne mener, at Jesus blev født.
Mohammed Ibrahim al-Hatib er fårehyrde på den mark, hvor englene mødte hyrderne med ordene: "Frygt ikke! Se, jeg forkynder jer en stor glæde, som skal være for hele folket: I dag er der født jer en frelser i Davids by; han er Kristus, Herren. Og dette er tegnet, I får: I skal finde et barn, som er svøbt og ligger i en krybbe." (Lukasevangeliet kapitel 2, vers 10-12) Foto: Heidi Levine.
En koptisk kristen egypter beder i Jomfru Maria kirken i Gabal al-Tayr, Egypten. Egyptiske kristne mener, at grotten var et af de steder, hvor Jesus og hans familie boede, da de var flygtninge i Egypten. Familien blev advaret af en engel om, at kongen ville dræbe Jesus, og derfor flygtede de til Egypten kort efter, Jesus blev født. Foto: EPA/Mike Nelson.
Udsigt over byen Nazaret i dag. Jesus tilbragte sin barndom i denne by, da hans familie var vendt tilbage til Israel. Foto: Heidi Levine.
Ikke langt fra Bebudelses-kirken i Nazaret har arkæologer udgravet et hus, hvor Jesus efter sigende skulle have tilbragt en stor del af sit liv. Foto: AFP Photo/Jack Guez
Ultraortodokse jøder beder ved grædemuren i Jerusalem. Grædemuren er det eneste, der er tilbage af jødernes tempel fra Jesu tid. Jesus kom her flere gange til pasha (jødernes påskehøjtid). Bibelen fortæller om, hvordan Jesus som 12-årig blev væk for sine forældre på vej hjem fra Jerusalem. Hans forældre finder ham til sidst i templet i samtale med de skriftkloge. Jesus virker overrasket over, at de har ledt efter ham: "Hvorfor ledte I efter mig? Vidste I ikke, at jeg bør være hos min fader?" (Lukasevangeliet, kapitel 2)
Et barn bliver døbt i Jordan-floden nær byen Tiberias i forbindelse med en massedåb. Jesus blev selv døbt i Jordan af sin fætter Johannes Døberen. Efter sin dåb begyndte Jesus at gøre mirakler, holde taler og samle sine disciple om sig. Ordet discipel er et andet ord for elev. Foto: Reuters/Baz Ratner.
Billedet viser fiskere på Galilæa sø. Flere af Jesu disciple var fiskere, inden de fulgte Jesus."Da Jesus gik langs Galilæas Sø, så han Simon og Andreas, Simons bror, i færd med at kaste net i søen; for de var fiskere. Jesus sagde til dem: »Kom og følg mig, så vil jeg gøre jer til menneskefiskere.« Og de lod straks garnene være og fulgte ham. Da han gik et stykke videre, så han Jakob, Zebedæus' søn, og hans bror Johannes i båden i færd med at ordne garnene. Straks kaldte han på dem, og de lod deres far Zebedæus blive tilbage i båden sammen med daglejerne og fulgte ham." (Bibelen: Markusevangeliet, kapitel 1, vers 16-20) Foto: Heidi Levine.
I baggrunden ses byen Kana. I Johannesevangeliet laver Jesus vand om til vin, da han er til bryllup i Kana i Galilæa. Det er det første mirakel, Johannes beskriver i sit evangelium.
En præst inspicerer det sted, hvor byen Bethesda lå på Jesu tid.Byen lå på den nordlige side af Galilæasøen, og Jesus skal efter sigende have gået på vandet her. Foto: EPA Photo/AFP/Emanual Ilan-Yedioth
En franciskanermunk reciterer en bøn i ruinerne af en synagoge i byen Kapernaum (nordlige Israel).Kapernaum ligger tæt på det sted, hvor Jesus ifølge Bibelen fik nogle få fisk og brød til at mætte 5000 mennesker. Foto: AFP Photo/David Furst
Libaneseren Hajj Abu Ibrahim peger på Hermons bjerg. Bibelen beskriver, hvordan Jesus tog tre af sine disciple (Peter, Jakob og Johannes) med sig op på et bjerg. Heroppe forandrede Jesus sig for deres øjne og talte med Moses og Elias. Der er ikke enighed om hvilket bjerg alt dette skete på, men Hermons bjerg kunne være en mulighed.
En mand med sin kamel hviler sig på en promenade i olivenlunden på Oliebjerget med udsigt ud over den gamle bydel i Jerusalem. I den danske folkekirke fejrer man søndagen før påske, Jesu indtog i Jerusalem. Jesus fik sine disciple til at hente et æsel, som han red på fra Oliebjerget og ind i Jerusalem, imens folkeskarerne lagde palmegrene og kapper for hans fødder. Foto: REUTERS/Baz Ratner.
Patriarken Michele Sabbah kommer ud fra kirken i Betfage, der ligger på toppen af Oliebjerget, hvor Jesus begyndte indtoget til Jerusalem. Tusindvis af kristne vandrer hvert år palmesøndag den samme rute, som Jesus red på æslet. Foto: AFP Photo/Marco Longari
Efter at Jesus havde spist påskemåltid med disciplene og indstiftet nadveren, tog han dem med hen til Getsemane have. Her bad han disciplene holde sig vågne, mens han selv bad. Disciplene blev ved med at falde i søvn, og til sidst kom Judas og forrådte Jesus med et kys. Foto: REUTERS/Ronen Zvulun.
Efter tilfangetagelsen blev Jesus ført ind i Jerusalem. Han blev først ført foran ypperstepræsten og siden hen til statholderen, hvor han blev dømt til døden ved korsfæstelse. Billedet viser katolske pilgrimme omkring år 1900 ved det sted, hvor Jesus blev dømt til døden. Foto: Erich Matson
En nonne går af 'Via Dolorosa' i Jerusalems gamle bydel. 'Via Dolorosa' betyder 'Smertens vej' og er betegnelsen for den vej, man mener, Jesus gik, inden han blev korsfæstet. Foto: REUTERSYannis Behrakis.
Gravkirken er bygget på det sted, hvor man mener, at Jesus blev korsfæstet. Her ses nogle kristne, der kysser det sted, hvor Jesus blev taget ned af korset. Foto: Dvid I. Gross
En kvinde beder i gravkirken. Foto: David Sanger.
Gravkirken indeholder også den grav, hvor Jesus efter sigende blev begravet efter korsfæstelsen. Her ses pilgrimme samlet omkring graven påskesødag til "Den hellige ild"-cermonien. I mindst 1200 år har stearinlys efter sigende sig tændt selv inde i graven påskedag. Foto: REUTERS/Reinhard Krause.
Himmelfartskirken ligger på Oliebjerget og er bygget på det sted, hvor Jesus ifølge traditionen for til himmels.
Pilgrimme tænder lys i Himmelfartskirken. Himmelfartskirken er både et helligt sted for kristne og muslimer. Inde i kirken er der en sten med et aftryk, man traditionelt set har troet var Jesus fodaftryk. Foto: AFP Photo/Gali Tibbon