Billedserie: Luciaoptog i Norden

Luciaoptog i Rødding Børnehave. Alle børn, både piger og drenge deltager i optoget, der er lagt klokken otte om morgenen, så det stadigt er mørk udenfor.

I decembermørket spreder luciaoptogene lys og glæde. Se billeder af  nordiske luciaoptog og -prinsesser

Skikken med Luciaoptog stammer fra 1928, hvor en svensk avis kårede Stockholms Lucia. I dag har hver eneste svenske by sin egen Lucia, og alle Luciaerne deltageri konkurrencen om at blive hele Sveriges Lucia.I Sverige har man dogfejret Lucianatten, eller Lussenatten, som den kaldes, siden 1600-1700-tallet.

I Danmark fejres Lucia med optog på skoler, plejehjem, i kirker og børnehaver den 13. december.

SE BILLEDSERIEN OVENFOR OG BESØGTEMA OM LUCIADAG

Luciaoptog og sang ved Nimb i Tivol. Luciakoret på ca. 70 børn og unge er sammensat at børn og unge fra forskellige københavnske kirkekor.
Traditionen tro synger en af kommunens daginstitutioner hvert år julen ind på Aarhus Rådhus.
Ved lysgudstjenesten i Københavns Domkirke, Vor Frue Kirke, går irakiske asylbørn i luciaoptog. 2006.
Luciaoptog i Oslo. Her er Lucia-bruden flankeret af domprost Dag Hauge og Bymisjonens leder Helen Bjørnøy.
Alternativt Lucia-optog på Rådhuspladsen onsdag den 13. december 2006. Hjemløse og andre skæve eksistenser synger og spiller paradeforestillingen "Sankta Svovlstikke".
Lucia i Husumvold Kirke i Brønshøj.
Prinsesse Benedikte og Prinsesse Margrethe til Lucia-fest på den svenske ambassade, Prinsesse Margrethe er Lucia-brud. December 1946.
Luciafejring i en børnehave i Stockholm i 2003.
Luciaoptog i Grønland. Børnene med luciabrud Nino Efraimsen i spidsen fra Børnehaven MUKU i Narsaq skaber lys og glæde og fremkalder tårer i øjnene hos stolte forældre, de gamle og plejepersonalet, da de onsdag den 13. december 2006 opfører et Santa Lucia optog på byens alderdomshjem. Efter optoget blev ungerne trakteret med kakao og æbleskiver.
Luciaoptog i Frederiksbergcentret med elever fra 5. klasse på Johannesskolen på Frederiksberg.
Det var også i Stockholm, at man i 1927 begyndte at kåre årets Luciabrud - og det gøres i dag overalt i Sverige. Hver by sin Lucia-brud, som kører i optog sammen med sine terner og stjernedrenge gennem byen. I svensk tv kårer man endda hele Sveriges Lucia, som kommer på en storslået pr-tur til Syracusa, hvor den oprindelige Lucia jo kom fra.