BILLEDSERIE: Verden fejrer allehelgen og halloween

Millioner af filippinere besøger kirkegårdene allesjælesdag for at mindes deres kære. Her holdes pause ved siden af en slægtnings grav på militærkirkegården i Manila. Foto: REUTERSRomeo Ranoco.

Se her hvordan man mindes de døde til allehelgen i hele verden

Allehelgen og halloween fejres over hele verden i slutningen af oktober og starten af november, men højtiden har mange forskellige udtryk, traditioner og farver alt efter, hvor på kloden man befinder sig.

Klik dig igennem billedserien og se, hvordan allehelgen ser ud i lande som Mexico, Japan og Danmark.

Se billederne fra halloween og allehelgen

Allehelgensdag fejrer vi i Danmark den 1. november for at mindes vores afdøde venner og familie, men også for at mindes de kristne, der gennem tiderne har vidnet om deres tro. Tidligere fejrede danskerne først allehelgen i kirken på allehelgenssøndag, som falder den første søndag i november, men nogle danske kirker er begyndt at fejre allehelgensaften den 31. oktober ved at holde en aftensgudstjeneste. Til gudstjenesten allehelgenssøndag læser man i mange kirker navnene op på de mennesker, som er døde i sognet det sidste år.
Der er mange, som markerer allehelgen ved at tænde lys ved gravsteder på kirkegården. Det er en ny tradition i Danmark, men mange af vores nabolande har gjort det i århundreder. Foto: .
Halloween har været på fremmarch i Danmark siden år 2000, hvor blandt andet legetøjskæder for første gang markerede dagen særligt. Det er ellers en amerikansk tradition, som har keltiske og mexicanske rødder. Halloween fejres den 31. oktober ligesom allehelgensaften. Foto: Mads Jensen.
Halloween er blevet en slags karneval med gyseragtige undertoner, hvor både børn og voksne klæder sig ud som spøgelser, monstre, vampyrer, hekse og banditter. Udendørs kan man finde uhyggelige dekorationer, eller det grinende græskarhoved med stearinlys indeni. Foto: .
I mange katolske lande fejrer man ikke allehelgensdag men allesjælesdag. Allesjælesdag falder den 2. november. Dagen fejres i den katolske kirke med forbønner for de døde i skærsilden og andagter ved gravstederne. Dagen blev indført i år 998 og er en katolsk tradition, hvor man oprindeligt mindedes de kristne martyrer. På billedet besøger nogle indfødte El Alto-kirkegården i Bolivia. Foto: AFP PHOTOAizar Raldes.
En kvinde pynter på den samme kirkegård i Bolivia sine forældres grav med brød. Foto: FP PHOTOAIZAR RALDES.
I mange andre lande er tilslutningen og kendskabet til allesjælesdag meget større end i Danmark. Det gælder for eksempel Filippinerne, hvor de katolske kirkegårde nærmest er proppet med folk den anden november. På billedet ses en filippinsk dreng, der er ved at rengøre en gravsten inden helligdagen. Foto: AFP PHOTOJay DIRECTO.
En romersk-katolsk præst holder messe allesjælesdag på en kirkegård i Filippinernes hovedstad Manila. Foto: REUTERSRomeo Ranoco.
Traditionen med lystænding er meget stærk på Filippinerne. I 1996 blev kirkegården San Matias ved byen Santo Tomas oversvømmet allesjælesdag. De to drenge på billedet brugte en halv time på at lokalisere deres mors grav under vandet, så de kunne tænde et lys på en bambuspind over graven. Foto: .
Filippinerne er ligesom Danmark begyndt at tage det amerikanske halloween med dets parader og udklædning til sig. Her ses en dreng udklædt som Grev Dracula under en parade i Filippinernes hovedstad Manila. Foto: EPAROLEX DELA PENA.
Pårørende markerer de afdødes grave med kors i Peru på allesjælesdag. Foto: .
En mexicaner beder ved familiemedlemmers grave tidligt om morgenen den 2. november på San Gregorio Atlapulco kirkegården i Mexico City. Mexicanere fejrer "De dødes dag" den 1. og 2. november ved at mindes de døde. Foto: AFP PHOTOLuis ACOSTA.
"De dødes dag" er fridag i Mexico City og bliver fejret med optog og stærke farver. Foto: David R. Frazier Photolibrary.
På billedet ses en pige udklædt som "La Catrina". "La Catrina" er et symbol på døden eller kraniet i den mexicanske folketradition. Foto: AFP PHOTOLuis Acosta.
Mexicanerne laver altre til ære for de døde, som de pynter med små kranier af sukker og den afdødes yndlingsmad og -drikke. Foto: AFP PHOTOOmar TORRES.
Mayaindianer Maria Escamilla er i gang med at lave et alter til ære for hendes døde familie klar i landsbyen Sodzil i Mexico. I dette område af Mexico laver mayaindianerne store brød med kødfyld, som bliver bagt i huller i jorden. Jordhullet skal symbolisere begravelsen af mennesket og er et tilbagevendende ritual i forbindelse med "De dødes dag". Foto: REUTERSJennifer Szymaszek.
I byen Tonacatepeque i El Salvador bliver "De dødes dag" fejret med et optog om aftenen til minde om mytologien i El Salvador. Alle deltagerne er klædt ud som karakterer fra mytologien. På billedet ses en mand udklædt som dødsslave. Foto: AFP PHOTO/Jose CABEZAS
I Guatemala er allehelgen en langt mere festlig begivenhed end i Danmark. Indbyggerne i Sumpango har bygget disse kæmpe drager til fejringen af allehelgen. Foto: AFP PHOTOJohan ORDONEZ.
Denne drage er fra Santiago Sacatepequez kirkegåren i Guatemala. Foto: AFP PHOTOEitan ABRAMOVICH.
I Todos Santos, Guatemala, fejrer man allehelgen med dans, musik og hestevæddeløb. Foto: NIGEL DICKINSON.
En mand med maske skriver på sin mobiltelefon i Honduras i forbindelse med allehelgen. Foto: TOPSHOTSAFP PHOTOYuri CORTEZ.
En mand i Guatemala er klædt ud i forbindelse med en parade i Villa Nueva. Foto: AFP PHOTOJOHAN ORDONEZ.
En kvinde gør klar til allesjælesdag i Spanien ved at gøre rent på Casabermeja kirkegården. Katolikkerne i Spanien markerer allesjælesdag ved at besøge venner og families grave. Foto: REUTERSJon Nazca.
En spanier sidder i regnen ved en grav på allesjælesdag. Foto: EPAAlberto Morante.
I Vatikanet bliver allehelgen markeret ved at paven holder messe. Foto: REUTERSGiampiero Sposito.
En kvinde pynter en grav allehelgensaften på en kirkegård i Salzburg, Østrig. Foto: AFP PHOTO AJOSCH.
Lys på en kirkegård i Zagreb, Kroatien, på allesjælesdag sidste år. Foto: TOPSHOTSAFP PHOTO HRVOJE POLAN .
Kirkegården er fuld af bosniske katolikker, der besøger deres slægtninges grav om morgenen på allehelgensdags i Sarajevo. Foto: REUTERSDanilo Krstanovic.
En kvinde tænder stearinlys på en kirkegård i Minsk. Foto: AFP PHOTO VIKTOR DRACHEV.
På kirkegården i Hyderabad i Indien pynter en mand en grav med blomster på allesjælesdag. Foto: AFP PHOTO NOAH SEELAM.
En kvinde og hendes søn forbereder halloween i USA ved at høste græskar i Easton, Maryland. Mange amerikanske familier fejrer halloween ved at udhule græskar, skære ansigter i dem og sætte dem udenfor med lys i om aftenen. Foto: AFP PHOTOJim WATSON.
Til halloween den 31. oktober går amerikanske børn fra dør til dør om aftenen med ordene "trick og treat". Traditionen foreskriver, at hvis børnene ikke får slik, har de i stedet lov til at lave ballade. Foto: REUTERSJason Reed.
Mange forældre er opfindsomme, når der til halloween skal deles slik ud til børnene. Foto: .
Der er en meget stærk tradition for parader til halloween i USA, hvor både børn og voksne klæder sig ud. Her ses en flot udklædning fra en parade i New York. Foto: REUTERSLucas Jackson.
Hr. og Fru. Lego mødte også op til en parade i New York, USA. Foto: REUTERSLucas Jackson.
I Hollywood i Californien blev denne lille hund klædt ud som fe til en kostumekonkurrence for hunde i forbindelse med halloween. Foto: AFP PHOTO GABRIEL BOUYS.
I den lokale Zoo i Brookfield skal dyrene også mærke, at det er halloween. De får derfor alle serveret græskar. Her ses den to år gamle isbjørn Hudson med sit græskar. Foto: REUTERSJohn Gress.
I USA konkurrerer dykkere hvert år om at lave det bedste græskarhoved under vandet. Foto: REUTERSBob CareFlorida Keys News BureauHandout.
Japan har ligesom mange andre lande overtaget halloween fra USA. Her ses en dreng med sin mor ved en parade i Tokyo. Foto: AFP PHOTO TOSHIFUMI KITAMURA.
Disse fine hunde var også udklædt til en Parade i Tokyo. Foto: REUTERSYuriko Nakao.