Billedreportage

Kom med til gudstjeneste på en ø-lejr

For femtende år i træk var der gudstjeneste på ølejren for familier i uge 30 på Skarø. Både børn og voksne var kommet til den børnevenlige gudstjeneste. Foto: Silke Cohen.

Når der hver sommer er ølejr på Skarø, er der udover snobrødsbagning, fællessang og krabbefiskning også planlagt gudstjeneste i den lokale kirke for ølejrens deltagere. Kristendom.dk var med til gudstjenesten

Hvert år mødes unge og gamle på ølejr til fællesskab og primitiv camping på Skarø, en lille ø i det Sydfynske Øhav. Lejren i uge 30 er ikke kristen, alligevel holder de hvert år gudstjeneste en eftermiddag i Skarø Kirke.

Deltagerne fra ølejren ankommer på traktorladet til den årlige ølejrgudstjeneste i Skarø kirke.

Klokken er nu cirka 16.50, og børn fra ølejren har sat sig til rette på første parket i den lille kirke.

Jens Peter Bjørnskov fra Århus har de sidste tre år været en af initiativtagerne bag ølejren for familier på Skarø. Da han overtog ansvaret for lejren, var han fast besluttet på, at videreføre traditionen med en gudstjeneste i den lokale kirke. En begivenhed, der i år fandt sted for femtende år i træk.

”Så vidt jeg ved, er vi den eneste ølejr i Danmark, der har en gudstjeneste på programmet. Vi er ikke en kristen ølejr, men jeg synes, det er en god tradition. Det er en oplevelse at sidde i en af de mindste og mest hyggelige kirker i Danmark. Og så er det hensigten, at prædikenen skal være i børnehøjde. Nede på jorden og uhøjtidelig. Det kan jeg godt lide”, fortæller han.

Et lille antal lokale øboere er også dukket op til gudstjenesten, selvom temaet er ”ølejr, er åben for alle".

Klokken har passeret 17.00, og vikariende sognepræst Lisbet Rønnov Torp er gået i gang med dagens messe. Med udgangspunkt i Markusevangeliets kapitel 6 vers 7-13 om Jesus' udsendelse af de 12 disciple, sammenligner hun i sin prædiken disciplenes nøjsomme livsstil med det primitive liv på ølejren:

“Det kan jo lyde lidt som forberedelserne til et ølejr-ophold. Tag nu ikke mere med end højst nødvendigt. Sørg nu for at komme godt overens med dem, du deler plads med. Medbring dit gode humør. Og ryd op efter dig!”

En af ølejrens tilbagevendende deltagere Anita Aalborg fra Horsens mindes under gudstjenesten sin søster, der afgik ved døden i maj. Tre gange nåede søstrene at være på ølejr sammen på Skarø.

En familie, der deltager på årets ølejr, overværer gudstjenesten i Skarø Kirke.

Ved orgelet sidder vikariende organist Kirsten Mindegaard. Sammen med sin mand har hun et fritidshus overfor præstegården på Drejø.

Det er en tradition, at ølejren efter gudstjenesten holder ”åbent hus” med aftensmad for præst, menighed og de øboere, der har lyst til at kigge forbi. Menuen står denne gang på hotdogs og kartoffelsalat, som indtages ved de udendørs langborde.

Sognepræst Lisbet Rønnov Torp, der nu er klædt i civil, spiser aftensmad på lejrpladsen - her ved siden af lejrleder Jens Peter Bjørnskov. Ifølge Bjørnskov er gudstjenesten og den efterfølgende komsammen med til at bevare det gode forhold til lokalbefolkningen:

”Det er vigtigt, at vi viser respekt overfor øens beoere og øens traditioner. Så har de også mere lyst til at hjælpe os, hvis vi har brug for det. Vi har for eksempel lige haft et punkteret traktordæk, der skulle repereres, og der var det altså godt at være på god fod med de lokale.”

Foto: Silke Cohen.
Foto: Silke Cohen.
Foto: Silke Cohen.
Foto: Silke Cohen.
Foto: Silke Cohen.
Foto: Silke Cohen.
Foto: Silke Cohen.
Foto: Silke Cohen.
Foto: Silke Cohen.