Salmebogsjubilæum 450 år

Peter Skov-Jakobsen: Selvfølgelig skal salmebogen opdateres

Salmerne giver os sindrige oplevelser. Poesi er godt til at stimulere eftertanker og skabe erindringer, mener Biskop Peter Skov-Jakobsen. Foto: Maria Albrechtsen Mortensen / Ritzau Scanpix

Jeg har særlig glæde af salmebogen hver morgen, når jeg er til morgenandagt i Vor Frue Kirke, skriver Peter Skov-Jakobsen, Københavns Biskop. Vi har stillet ham seks spørgsmål i anledning af Den Danske Salmebogs 450 års jubilæum

Hvad betyder Den Danske Salmebog for dig?
Meget! Det er en stor poesiskat med hundreder af variationer over samme tema. Den er fuld af sprogglæde med sin blanding af nyt og gammelt. Det nyder jeg.

Fortæl om en situation, hvor du har haft en særlig glæde af salmebogen.
Jeg har faktisk særlig glæde af salmebogen hver morgen, når jeg er til morgenandagt i Vor Frue Kirke. Det er en stor glæde at synge sig ind i dagen.

Hvad skal en god salme indeholde?
Den skal have en poetisk tekst – og en melodi, der kan synges. Så er det en god salme.

Hvad kan salmerne give danskerne?
Salmerne giver os sindrige overvejelser. Poesi er godt til at stimulere eftertanker og skabe erindringer. Jeg synes, at det som regel er sådan, at man læser det første vers grundigt og forstår. Gennem de efterfølgende vers får man efterhånden øje på den lange horisont og opdager dybden i hele teksten.

Bør salmebogen opdateres?
Det bliver den hele tiden, så selvfølgelig.

Hvad er din favoritsalme?
Jeg har ingen favoritsalme – jeg har mange! Men skal jeg alligevel fremhæve et par stykker, er det: ”Hvad er det at møde den opstandne mester” (Den Danske Salmebog 249), ”Himlene Herre fortælle din ære” (Den Danske Salmebog 392) og ”Hvad mener I om Kristus?” (Den Danske Salmebog 54).

Peter Skov-Jakobsen er biskop over Københavns Stift.