"Tegnet på modenhed er taksigelse"

Vores gensvar på det, der er givet, er taksigelse. Taknemlighed er det, vi føler, og taksigelse er det, vi gør, skriver sognepræst Simon Fuhrmann. Foto: Privatfoto

Sig tak, og taknemligheden vil eje rum i dig, skriver præst og blogger Simon Fuhrmann

I den tidlige kirke blev gudstjenesten kaldt eukaristi, som betyder taksigelse. Når vi fejrer liturgien, fejrer vi eukaristien.

Når vi lever livet i taksigelse for verden som Guds gave, så lever vi eukaristisk. Det er ikke nogen tilfældighed, at netop ordet eukaristi i den tidlige kirke betegnede gudstjenesten, for i eukaristien takker vi for verden og giver den tilbage til Gud under lovsang.

LÆS OGSÅ: "I ørkenen kan man aldrig give andre skylden"

Gennem eukaristien bliver vi selv forvandlet til at være taksigende væsner, og herigennem modnes åndens frugt i vores indre.

Dette er tegnet på, at du er på vej fremad: Du møder alt med taksigelse og lovsang, siger Isak Syreren.

Vores gensvar på det, der er givet, er taksigelse. Taknemlighed er det, vi føler, og taksigelse er det, vi gør. Her gælder den klassiske regel: Handl først, så kommer følelsen med tiden.

LÆS OGSÅ: Det handler om at være til velsignelse

Kirkefaderen og munken Maximos Bekenderen vejleder os:

"Har din broder været en prøvelse for dig, og har sorgen ledt dig til had? Lad dig ikke besejre, men triumfér over hadet gennem kærligheden. Her skal du se hvordan: ved oprigtigt at bede for ham til Gud, ved at acceptere, at man undskylder ham, eller ved selv at forsvare ham; ved selv at tage ansvar for dine prøvelser og tappet udholde dem, indtil skyen er drevet bort," siger Maximos.

Sig tak, og taknemligheden vil eje rum i dig.

Simon Fuhrmann er præst på Anholt og panelist ved kristendom.dk. Læs hans blog her.