Guide: 10 forskellige måder at fri til sin udkårne

Ligegyldigt hvordan du frier, er det vigtigste ved et frieri, at det er personligt og ikke bare "følger en opskrift." Foto: Iris/Ritzau Scanpix

Endelig har man samlet mod til sig og skal stille det store spørgsmål. Men hvordan gør man frieriet til en god og uforglemmelig oplevelse?

Det er sommer og dermed også sæson for bryllupper også snart igang. Og selvom det stadig oftest er manden der frier, er det dog også helt legitimt for kvinder at benytte sig af disse forslag.

1. Klassikeren
Gå ned på ét knæ, hold en ring i hånden og spørg vil du gifte dig med mig?. Er man den gammeldags type, kan man først anmode svigerfar om datterens hånd. Vær dog sikker på at svaret er ja, ellers kan det udvikle sig til en pinlig affære!

2. Mærkedags-frieriet
Mange vælger at fri på en mærkedag. Så er det også nemmere at huske dagen fremover. Det kan for eksempel være på Valentinsdag, på din kærestes fødselsdag, juleaften eller årsdagen for den dag i mødtes.

3. Tør-ikke-selv-frieriet
Er din kæreste ivrig radiolytter, kan du finde en radiostation, han/hun lytter til og som tager imod lytterønsker. Ønsk et godt nummer til din kæreste, gerne en sang I har sammen, og få radioværten til at stille det store spørgsmål for dig. Du kan også få en bager til at lave en kage, hvor der står vil du gifte dig med mig på, som du serverer for din kæreste.

4. Rejse-frieriet
Skal I ud at rejse, er det en oplagt mulighed at lade spørgsmålet falde dér. Om I står og ser på Eiffeltårnet, bader i et vandfald eller står på toppen af et bjerg, er det altid lige en tand mere romantisk end at spørge nede i indkøbscentret.

5. Weekendopholdet
Inviter din udkårne på romantisk weekendophold med champagne, god mad og hyggelige gåture og stil spørgsmålet den sidste dag, når I har haft en afslappende weekend sammen.

6. Restaurant-frieriet
Inviter din kæreste på restaurant, gerne et sted, der betyder noget særligt for jer, og involver personalet i frieriet. Du kan for eksempel få kokken til at putte ringen i din kærestes dessert. Sørg dog for, at den er nem at se, så knækkede tænder undgås!

7. Action-frieriet
Er du og din udkårne vilde med fart og spænding, er der flere måder, du kan fri på. Fri for eksempel, når I lige er landet på jorden efter et faldskærmsudspring, lige før I springer bungee jump, eller mens i sidder i en luftballon. Vær dog sikker på, at det er noget, din kæreste kan lide og ikke bliver stiv af skræk, men rent faktisk kan svare på dit spørgsmål.

8. Lufthavnsfrieriet
Kommer din kæreste hjem fra en rejse, kan du stå i ankomsthallen i lufthavnen med et skilt, hvorpå der står: vil du gifte dig med mig (indsæt navn hér)? Inviter eventuelt din kærestes venner og familie med i lufthavnen.

9. Pjækkedagen
Aftal med din kærestes chef, at din kæreste kan få en fridag. Væk din kæreste med morgenmad på sengen og fortæl, at han/hun ikke skal på arbejde den dag, men skal forkæles i stedet. Efter morgenmaden tager i på skønhedsklinik og får ansigtsbehandling, massage eller anden forkælelse, som du har booket i forvejen. Dagen sluttes af med lækker middag enten derhjemme eller på restaurant, hvor du frier.

10. Skattejagten
Du kan også lave en skattejagt i hele huset. Start med at sætte en post-it på badeværelsespejlet om morgenen med den første ledetråd. Alle ledetråde i skattejagten skal helst knyttes til jeres fortid sammen. Til allersidst i skattejagten står du med en ring i hånden.

Ligegyldigt hvordan du frier, er det vigtigste ved et frieri, at det er personligt og ikke følger en opskrift. Du kan gøre frieriet personligt ved at bruge musik, du ved, at din kæreste kan lide, forære hans/hendes yndlingsblomster eller bruge referencer til bøger eller film, som du ved din kæreste kan lide. Og husk, at det i vore dage er tilladt for kvinder at fri alle årets dage og ikke blot på skuddagen hvert fjerde år, som traditionen var engang.

Denne artikel blev oprindeligt udgivet 8/4 2009. Den er senest redigeret den 28/6 2018.