Klassiker

10 tip til at holde bryllupsbudgettet nede

Mange har en forestilling om, at et bryllup koster mindst 100.000 kroner, men I kan sagtens holde et perfekt bryllup til langt under det halve Foto: Iris/Rtizau Scanpix

Med gode ideér og hjælpende hænder kan det sagtens lade sig gøre at holde et stort og flot bryllup for få penge. Man kan betale sig fra det hele, men ofte er det både hyggeligere og mere personligt at lave sine invitationer, bordkort, kirkehæfter og takkekort selv

Det koster ikke noget at blive gift, - men vil man gerne fejre sit bryllup kan udgifterne nemt løbe op i helt uoverskuelige store beløb. Mange har en forestilling om, at et perfekt bryllup koster mindst 100.000 kroner, men faktisk kan I med langt færre midler holde et helt fantastisk bryllup. Få her 10 tips til at holde bryllupsbudgettet nede.

1. Prinsessedrømmen kan godt holdes i live på i et lavbudget
Når man skal giftes, drømmer enhver brud om at finde den perfekte brudekjole. På markedet er der et kæmpe udvalg af designs og priser, men det kan sagtens lade sig gøre at finde en brudekjole til billige penge.

Mange brudekjoleforretninger holder udsalg i løbet af året, hvor de sælger ud af sidste års kollektioner, men du kan også vælge at leje den brudekjole du bare må bære på din bryllupsdag. Det er også værd at prøve at opsøge lidt mere lokale brudekjoleforhandlere, hvor priserne ofte vil være lavere.

Slør kan også findes brugt eller det kan nemt syes selv, hvis du eller for eksempel din veninde er god til at sy selv. Brudens brudesko skal helst være hvide men tænk over, om du måske kan finde et par fine sko, som du også kan bruge om sommeren. På den måde slår du to fluer med ét smæk.

Bruden behøver ikke at investere i nye, dyre smykker til sit bryllup. Det er smukt at bære et arvestykke eller et lånt smykke fra familien.

Kender I én som er god til at sætte hår, kan I få ham/hende til at sætte brudens hår. I kan også finde en billig, lokal frisør. Hårpynt kan nemt og billigt findes på nettet.

Der er også penge at spare, hvis gommen kan låne eller leje en smoking, og måske kan nøjes med at købe en vest eller en ny skjorte.

2. Pynt bilen
Limousinen eller hestevognen er yndede transportmidler for det nygifte brudepar. Men hvis I kan nøjes med mindre, kan I sagtens pynte en almindelig bil med blomster og tyl. I kan måske også være heldige at finde en flot, ældre bil som kan I kan leje eller låne.

3. Gå på jagt efter billige vielsesringe
En vielsesring skal vare livet igennem, og vælger I ringe af guld vil den nødvendigvis være en større udgift. Men har man det fint med ikke at få specialdesignet sine ringe hos guldsmeden, kan I nemt finde flotte ringe til en rimelig pris hos både en guldsmed eller på internettet.

4. Køb årstidens blomster
Blomster skal der til på bryllupsdagen, - både i kirken og til festbordene. Men blomster er dyre, så det er værd at undersøge priserne hos dine lokale blomsterhandlere. Det billigste er ofte at vælge få forskellige blomster, som hører årstiden til.

I kan også vælge selv at købe og sætte blomster sammen, og mange feststeder tilbyder også, at I kommer med jeres egen bordpynt. Hvis der er flere brudepar som skal giftes samme dag som jer, er det en stor økonomisk og praktisk fordel at gå sammen om kirkepynten.

5. Billigt betyder ikke dårligt. Sæt jeres egen bryllupsfest sammen
Bryllupsfesten er en af de udgifter, som trækker flest tænder ud. Overvej hvilken fest I ønsker jer hvor mange gæster skal med, hvilken form for mad skal serveres, og hvor skal festen holdes?

Det kræver lidt ekstra planlægning og tid, men der er mange penge at spare, hvis man kan få gode venner og familiemedlemmer til at give en hjælpende hånd. Man kan for eksempel leje et billigt lokale, som man selv pynter op og mange laver en stor tag-selv-buffet som hovedret.

Mange brudepar vælger at holde en reception, hvis vielsen ligger tidligt på dagen. En reception er en hyggelig og uformel fest, som er inden festmiddagen om aftenen. Her kan gæsterne få en let anretning indtil brudeparret kommer. Nogle vælger at bryllupskagen skæres for under receptionen.

En reception er en rigtig god idé at holde, hvis man gerne vil se rigtig mange mennesker til sit bryllup, men ikke har råd til at invitere hele familien og alle sine bekendte med til festmiddag. Receptionen kan som regel holdes billigt ved at låne et af kirkens lokaler eller ved holde det i en stor have. Udgifter til for eksempel drikkevarer, frugt og kage kan holdes nede ved at købe det på tilbud. Husk også på, at de fleste bryllupsgæster ikke spiser så meget, hvis de ved, at de skal til festmiddag bagefter.

6. Lav selv bryllupskagen
Bryllupskagen er en vigtig del af bryllupsdagen, men skal man have fat i en stor bryllupskage hos bageren koster den ofte mange penge pr. kuvert. I stedet kan man forholdsvis nemt lave sin egen bryllupskage.

Der findes mange opskrifter i kogebøger og på internettet på bryllupskager, og man kan sagtens gøre det nemmere og billigere ved at købe almindelige færdiglavede lagkagebunde og lave et overtræk af marsh-mallow-fondant (MMF), som er en blanding af hvide skumfidusser og flormelis, i stedet for marcipan. Se opskriften på MMF på kagekonen.com

7. Festligt musik behøves ikke at være dyrt
Musik hører til en rigtig god fest. Man kan være heldig at finde en billig musiker, men ellers er det en god idé at tænke over, om man har nogle bekendte, som spiller et instrument eller i et band, og som har lyst til at spille til brylluppet. Man kan også vælge at leje en jukebox eller selv lave en spilleliste på sin computer, som man stiller op med et par gode højtalere.

8. Lær brudevalsen uden danselærer
Det er dyrt at lære brudevalsen på en danseskole, og da brudevalsen er simpel kan den sagtens læres derhjemme på stuegulvet. Lej eller køb en DVD med brudevalsen, og start et par måneder før brylluppet så skulle selv den mest ikke-dansevante brud eller gom kunne lære det.

9. Forbered et samarbejende ægteskab, når I gør-det-selv
I forbindelse med planlægningen af et bryllup er der mange små kreative opgaver, som venter forude. Man kan betale sig fra det hele, men ofte er det både hyggeligere og mere personligt at lave sine invitationer, bordkort, kirkehæfter og takkekort selv. Find nogle billige materialer og find eventuelt inspiration i bøger fra bibliotektet til, hvordan kortene skal se ud.

10. Dyrebare minder kan være billige
Billeder fra en bryllupsdag er guld værd, når man resten af livet skal se tilbage på den store begivenhed. En professionel fotograf er imidlertidig meget dyr, og hvis man vil spare penge på fotografen er det en god idé at se efter lokale amatørfotografer, som også tager bryllupsbilleder i høj kvalitet.

Det kan også være, at I eller jeres venner kender en, som i sin fritid fotograferer til bryllupper. Endelig kan I få en af jeres gæster med et godt kamera til at være jeres fotograf. Få også indsamlet de billeder, som jeres gæster tager i løbet af dagen og læg for eksempel en-gangs-kameraer på festbordet, så gæsterne kan give jer billeder fra deres del af bordet.

Brylluppet har forskellige betydninger for mænd og kvinder. -