Bryllupper

10 gode råd, når du skal vælge brudekjole

Vælg en stil og facon som klæder dig. Prøv også kjoler, du ikke umiddelbart tror, er dig. Måske bliver du overrasket over, hvad der egentlig klæder dig. Foto: Iris/Ritzau Scanpix

Hvid, dyr og helt stram? Eller elfenben, genbrug og løs ned over hoften? Se her, hvad du skal overveje, når du skal finde den helt rigtige kjole til den store dag

De fleste brudgomme har nok svært ved at forstå, hvorfor det er nødvendigt at bruge bunker af penge og timevis på at købe en kjole, som man (forhåbentlig!) kun skal have på én gang. Men for mange kvinder er brudekjolen en meget vigtig del af brylluppet og kræver mange overvejelser.

1. Har du penge, så kan du få
Allerførst skal du overveje dit budget. Det nytter ikke noget at drømme om dyre haute couture kreationer belagt med diamant-palietter, hvis du realistisk set nærmere skal kigge i H&M-kataloget. Lad dog ikke mangel på penge begrænse din kreativitet. Man kan sagtens finde en fantastisk kjole, som er billig.

2. Hvor skal kjolen købes?
Det nærliggende er at kigge i en brudekjolebutik. Besøg eventuelt butikkernes hjemmesider først, så du får en ide om stil og pris. Vær opmærksom på, at man mange steder skal bestille kjolen i meget god tid. Oftest skal kjolen syes til, og det koster ekstra.

Du kan også bestille en kjole på internettet. Prøv først kjolen i en butik, og find den derefter på internettet, eventuelt i udlandet. Det er ofte billigere. Du kan også finde brugte kjoler online, som jo oftest kun har været brugt den ene gang. Få den syet til hos en skrædder, men husk: du skal være mindre end kjolens gamle ejermand!

Hvis du ikke kan finde den perfekte kjole, kan du få en kjole specielt syet til dig hos en designer, og dermed selv være med til at bestemme udseendet. Det kan også være, at du har en dygtig veninde, eller at du selv er god til at sy. Gammel overtro forlyder dog, at bruden ikke må sy sin kjole selv, fordi hvert sting hun tager, bliver til en tåre i ægteskabet.

En sidste mulighed er genbrug. Find en butik der specialiserer i brugte brudekjoler eller spørg din mor eller mormor, om du må låne deres.

3. Andre øjne
Tag en veninde eller et familiemedlem med, når du skal prøve kjolen. Men du skal være sikker på, at hun tør sige sin ærlige mening. Spørg eventuelt også din kommende mand om, hvad han kan lide. Det er trods alt også til hans ære.

4. Hvad klæder dig?
Vælg en stil og facon som klæder dig. Prøv også kjoler, du ikke umiddelbart tror, er dig. Måske bliver du overrasket over, hvad der egentlig klæder dig. Tag eventuelt et foto af dig selv i kjolen til senere overvejelser. Få tips til kjolevalg efter kropsfacon på Nzgirl.co.nz.

5. Slot eller forsamlingshus?
Det er naturligt, at kjolens stil afspejler, hvilken type bryllup I holder. Er det et kæmpestort kirkebryllup, kan det være flot med et skrud af en kjole, men er det stille og roligt på rådhuset, passer noget andet måske bedre. Lad det dog ikke begrænse dig, hvis du altid har drømt om at have det store skrud på!

6. Hvid eller?
Du behøver ikke have en hvid kjole på, hvis den mest af alt får dig til at ligne en melorm. Andre nuancer og farver kan sagtens bruges. Find ud af hvilken farve der passer til dig på Bryllupsklar.dk.

7. Strammer kjolen?
Vær sikker på, at kjolen passer! Du skal have den på hele dagen, og der må ikke være noget, der strammer, gør ondt og som forhindrer dig i at nyde din bryllupsdag. Pas på med at købe den et nummer for lille fordi du tror, at du helt sikkert vil tage dig sammen til at tabe dig før den store dag.

8. Pas på modeluner
Køb en klassisk kjole, som ikke bliver alt for umoderne at se på, når du om ti år ser på dine bryllupsfotos. Tænk bare på 1980ernes skulderpuder! Måske ikke så smart i dag

9. Accessories
Mange vælger at bruge forskelligt tilbehør. Det kan for eksempel være et slør eller anden hovedbeklædning, som blomster eller smykker. Synes du selv, at du lider af mormor-arme, kan du overveje at tage et sjal på, hvis din kjole er ærmeløs.

Ifølge gammel tradition skal bruden bære noget nyt, noget gammelt, noget lånt og noget blåt på sin bryllupsdag. En idé kunne derfor være, at låne et gammelt, blåt strømpebånd. Så er tre ud af fire i hvert fald klaret!

Få ideer til accessories på Bryllupsklar.dk.

10. Tip til gommen
Ifølge gammel overtro bringer det uheld, hvis gommen ser brudekjolen før brylluppet. Udnyt dette til at slippe for at blive slæbt rundt fra butik til butik!

For mange kvinder er brudekjolen en meget vigtig del af brylluppet og kræver mange overvejelser. - Foto: colourbox