To bliver til tre

Lene Østergaard giver tips til, hvordan man holder sammen som par med børn.

De fleste par bliver overraskede over, hvor krævende, det er, at få et spædbarn. Der er ikke længere den samme ro til hinanden som tidligere. Tilværelsen bliver en anden, og parforholdet ændrer sig i takt den nye forældrerolle

Der er ikke noget så sødt som et sovende spædbarn. Men på trods af alle de kærlige og varme følelser, som børnene fremkalder, er det ofte uventede maraton-anstrengelser, der forestår.

Nattesøvnen er dårlig, mængden af vasketøj er enorm. Man, - og især kvinden - kan føle sig meget bundet til hjemmet. Det er blevet besværligt og anstrengende at komme ud af døren med alt det, man pludselig skal have med. Og stunderne til nærvær og kærlighed er pludselig blevet meget få.

Der er mange ting, der skal nås i ungdomsårene. Man skal slutte uddannelse og omstille sig til et arbejdsliv, etablere hjem og gøre karriere. Både omgivelserne og de unge selv har store forventninger til, hvad der skal nås. Oven i alle anstrengelserne kommer børn - på et tidspunkt, hvor man i forvejen har meget travlt.

At få børn er en lang og svær øvelse i at tilsidesætte egne behov og ønsker til fordel for barnets. Mange par når desværre ikke at omstille sig og indstille sig på de nye krav, før end forholdet er gået itu.

Men tilværelsen som enlig forælder bliver sjældent lettere. Et brudt forhold er for det meste er en dårlig løsning på anspændelserne, hvor uoverskuelige de end tager sig ud.

En del problemer og frustrationer ændrer sig, som barnet vokser. Livet som småbarnsforælder er tid til at øve sig i tålmodighed og en epoke med konstante overvejelser over det hensigtsmæssige i ens handlinger og udsagn.

Mange mænd må konstatere, at den kvinde, de giftede sig med, er fuldstændig forandret efter at være blevet mor. At hun er træt er én ting, men at hun har besvær med at komme i bad og nå de almindelige huslige ting, når hun på barsel har hele dagen til sin rådighed, kan være svært at begribe. Oveni kommer ofte hendes frustrationer over at være så bundet af barnet.

Hun har fået et barn, og hun er fysiologisk tæt forbundet med det, men har samtidigt mistet sin frihed. Det er en stor udfordring at udholde, støtte og opmuntre i hvad, der kan forekomme som en hormonforstyrret adfærd.

Og hvad sexlivet angår, er der ofte ikke meget af det. Skulle det endelig lykkes at få begyndt, vil det ofte være med afbrydelser.

De største prøvelser er ved ankomsten af den første baby. Anden og tredje gang er man lidt bedre forberedt på, hvad der venter.

Det siges, at børn får mere omsorg og opmærksomhed fra deres forældre, end nogensinde før. Det er positivt, for kærlighed kan man ikke få for meget af.

Alligevel har børneforældre en dårligere samvittighed end nogensinde før. De har ambitioner på alle livets om områder, også i rollen som forælder. De har selv valgt at få børn, hvorfor ansvarsfølelsen er høj.

Det kan give sort samvittighed at aflevere børnene til pasning hos andre for at prioritere en aleneaften med sin ægtefælle. Men det er nødvendigt at gøre det engang imellem. At sætte sit kærlighedsforhold på dagsordnen kommer på sigt tilbage til børnene.

Skilsmisser er så almindelige, at op til halvdelen af børnene i en skoleklasse kan være skilsmissebørn. Men ingen børn ønsker, at deres forældre bliver skilt med mindre, der er absolut tvingende grunde til det. Og en person, man har børn med, kan man ikke rigtigt blive skilt fra. Der er mennesker i klemme for altid.

Den bedste skilsmisseforebyggelse er at programsætte sit ægteskabelige nærvær. Og det gøres nu engang bedst uden børnenes tilstedeværelse. Det betyder, at man må sende sine børn på week-end et par gange om året, så man kan få talt ordentligt med hinanden og få et glimt af årsagen til, at man valgte at indgå en livslang forbindelse.