De store forventninger

Par, der er blevet gift på rådhuset, kan senere få lyst en velsignelse over ægteskabet i kirken. Foto: Arkiv

Det tegner godt for et forhold, hvis man kan planlægge et bryllup sammen. Bryllupsforberedelserne kan ses som en generalprøve på det samarbejde, et ægteskab også er

Selv om man har besluttet sig for at ville giftes, er der en del drømme om bryllup, der aldrig bliver en realitet. For det viser sig, at brudeparret ikke kan blive enige om detaljerne. Der er nemlig mange følelser, håb og forventninger på spil. Hvis man har vidt forskellige forestillinger om, hvilken type bryllup, der skal være udgangspunktet for et senere samliv, kan det blive nødvendigt at aflyse planerne om bryllup. Kompromisser er nødvendige. Det er en del af de første bryllupsfor­beredelser at få afstemt forventningerne.

Der er mange måder at holde bryllup på, og ingen er hverken rigtig eller forkert. Vi har ikke helt så mange valgmuligheder i Danmark som i USA, hvor det nærmest kun er fantasien eller pengepungen, der sætter grænserne. Danskere kan jo som hovedregel ikke stikke af til Las Vegas og blive gift i hemmelighed. Rammerne er givet så langt som til et valg mellem kirke eller rådhus.

Men der er par, som vælger at holde vielsen i en afdæmpet form med nogle ganske få vidner til det, der foregår. Andre kan ikke forestille sig en vielse uden, at det bliver fejret ved en fest med familie og venner.

Alene på dette punkt kan der være meget at diskutere. For hvem er den nære familie, og hvilke traditioner har man, når man inviterer til den store fødselsdag og festlige begivenheder? Hvor nære skal vennerne være, som man eventuelt indbyder? Har man nu også et kick ud af at holde begivenheden hemmelig? Og - ikke mindst - er der en svigerfamilie, der bliver skuffet, og nogle forhold der tager skade, hvis man vælger det ene frem for det andet?

Bryllup er også er tidspunkt i tilværelsen, hvor man automatisk kommer til at forholde sig til sin religiøsitet og sit livssyn. For når valget står primært mellem et kirkeligt eller et borgerligt bryllup, bliver man tvunget til at overveje, om man har en tro og nogle værdier, som betinger det, som man vælger eller fravælger.

For at kunne blive viet i folkekirken skal den ene part være medlem. Dette er gældende også for andre trossamfund.

Valgene, der har med rammerne for vielsen at gøre, kan være et meget følelsesladede. Dog skal man vide, at man altid har lov til at få en kirkelig velsignelse af sit ægteskab, hvis man af forskellige grunde vælger rådhuset frem for kirken.

For et kirkeligt bryllup gælder det, at det også er en gudstjeneste, og der er offentlig adgang til kirken. Dog har indholdet fået en mere privat karakter end de traditionelle gudstjenester. Den rituelle handling i kirken ses som en pagt og en aftale mellem de to parter. Derfor bliver det ikke for sent at få lyst en velsignelse over sit ægteskab. Aftaler må man gerne bekræfte senere.

De færreste har reelt pengene til et stort pompøst bryllup, selv om de måtte ønske sig et. Et bryllup kan let løbe op i 100 000 kr. eller mere. Og det er penge, der er brændt hurtigt af. Det skal holdes sammen med de planer, man i øvrigt har for sin fremtid omkring huskøb, uddannelse og børn.

Der kan være mange penge at spare, hvis man hyrer en kok eller et catering-firma i nogle lejede lokaler frem for at holde bryllup på byens dyreste hotel.