Højsæson for polterabend - og dæmoner

Foto: Sxc.hu

Gennem historien har polterabend været forbundet med rituel uddrivelse af dæmoner - og ritualet spiller også en stor rolle i dag

Det er sommer og den helt rette årstid for bryllupper og polterabend.
 
 - Skååååål - fjern bindet fra hans øjne!
 
Sådan lyder det i mange tilfælde, når man er til polterabend i Danmark. Citatet er typisk for en dansk polterabend, fordi festen både involverer udskejelser og at hovedpersonen, nemlig den kommende brudgom, både er midtpunkt og offer på samme tid.
 
Dæmonuddrivelse på tysk
Traditionen med at holde en fest for brudgommen inden brylluppet kommer fra Tyskland. Man mente, at onde kræfter var meget aktive ved overgange i livet såsom skellet mellem at være gift og ugift. Festens formål var derfor at hindre onde kræfter i spolere det kommende bryllup.
 
Det gjorde man helt konkret ved at kaste lerpotter og tallerkner mod brudeparrets kommende hjem. Tanken var, at "poltergeister" blev skræmt væk fra hjemmet. Dæmonuddrivelsen kunne dog også foregå ved at skrabe kedler og gryder hen over fortovet. Målet var det samme, nemlig at jage onde ånder bort.
 
Også i dag er det tradition i Tyskland, at lertøj slås i stykker foran brudeparrets hjem. Efterfølgende skal bruden og brudgommen samle stumperne op. På den måde signalerer parret at de fremover vil bukke og skrabe for hinanden.
 
Polterabend på dansk
Først fra omkring 1980 er det fast tradition at holde polterabend i Danmark. I dag får 8 ud 10 brudepar en polterabend arrangeret. Temaerne varierer meget og det skyldes, at overraskelsesmomentet spiller en stor rolle.

Vildest går det for sig hos herrerne, hvor offeret undergår aktiviteter - fra bungyjump og bjergbestigning til bilvask stående indelukket i et DSB-stålbur. Som Else Marie Kofod, konstitueret direktør ved Dansk Folkemindesamling siger, så handler mændenes polterabend ofte om "styrkeprøver", hvor offerets nerver sidder på ydersiden af tøjet.
 
Ligeså ofte er frygten faktisk offerets frygt for de kommende aktiviteter det vigtigste element i festen, fordi det dermed er lykkedes vennerne at overbevise brudgommen om, at det "kunne vi have gjort og du troede på det."
 
Syndebukken bekræfter venskabet
Selvom dæmonuddrivelse ikke er et tema i polterabend anno 2009, så har traditionen bevaret sit rituelle præg. Vennekredsen har i dag planlagt en masse udfordringer til offeret, som ofte har karakter af ydmygelse.
 
Det tidligere erklærede mål med polterabend, nemlig at uddrive dæmoner, således at ægteskabet kommer til at gå bedre, er ikke det vigtigste element. Et gennemgående tema for brudgommen i dag er, at man ikke helt ved om man er æresgæst eller vennekredsens syndebuk.
 
På den ene side er polterabend i dag en stor fest til ære for offeret. På den anden side indtager brudgommen rollen som syndebuk. Hermed bekræfter offeret - gennem indvilligelse i vennernes nøje planlagte ydmygelser - venskabets bånd.