Sådan vælger du kirkemusik og salmer til vielsen
Musikken udgør en smuk og festlig ramme om den kirkelige handling. Vælg jeres salmer med omhu!
Bryllup er en stor og skelsættende begivenhed for mange. Der kan være mange grunde, når man beslutter sig for at blive viet i en kirke. Men en af grundene er især, at det er højtideligt og festligt.
Her spillet musikken en væsentlig rolle. Det er svært at forestille sig et rigtigt kirkebryllup uden orgelmusik. Der er nogle overordnede retningslinier, som man skal tage hensyn til, for at begivenheden kan blive så smuk som muligt.
Sådan foregår det
Det er kirkens organist, der vælger orgelmusikken til præludiet, som lyder, når bruden kommer ind i kirken. Det er også organisten, som vælger postludiet, som ledsager brudeparret på vej ud af kirken. Men brudeparret kan bede om at få spillet noget bestemt. Som regel vil brudeparrets ønske blive imødekommet.
Salmerne vælges af brudeparret sammen med præsten som vejleder. Foruden indholdet tager man tidspunktet på dagen, årstiden og måske nogle personlige forhold med i betragtning, når salmerne udvælges. Hvis vielsen foregår i en folkekirke anvendes Den danske Salmebog. Den forkortes almindeligvis "DDS." Andre trossamfund har deres egne salmebøger.
Der synges normalt tre til fire salmer til en kirkelig vielse. Det er smukt og meget passende at vælge en festsalme, en lovsang eller morgensang som den første salme. Det kan for eksempel være Den signede dag med fryd vi ser (DDS nr. 402) eller Se nu stiger solen af havets skød (DDS nr. 754). Op al den ting, som Gud har gjort (DDS nr. 15) er også blandt de meget anvendte.
De fleste brudepar bliver viet i maj/juni eller august/september, hvorfor det kan være nærliggende at vælge en sommersalme, for eksempel Gak ud min sjæl betragt med flid (DDS nr. 726) eller Nu blomstertiden kommer (DDS nr. 722). Skal man vies i slutningen af september er Nu falmer skoven trindt om land (DDS nr. 729) et muligt valg. Flere af disse salmer er kendte og anerkendte også inden for andre trossamfund.
De syv salmer, der specifikt omhandler vielse og ægteskab, findes fra nr. 700 - 706 i Den danske Salmebog. Den mest anvendte er Grundtvigs Det er så yndigt at følges ad (DDS nr. 703). Den bliver som regel sunget som den sidste eller næstsidste af salmerne, efter vielsen har fundet sted. Oprindeligt har Grundtvig skrevet salmen til et vennepar, der fejrede sølvbryllup. Men salmen er blevet uhyre populær og i gledet ind i dansk bryllupstradition.
I blev skabt som mand og kvinde (DDS nr. 706 ) bør nævnes som en af de nyeste vielsessalmer. Den bliver mere og mere populær. Den har en højstemt melodi, der stammer fra England.