Gode råd til nygifte

Lola Jensen: Lad kærligheden gro ved tillid, tro og håb

En af højdespringerne, når det gælder om at bevare et langt og lykkeligt parforhold, er evnen til at tilgive, mener socialpædagog og familievejleder Lola Jensen. Foto: Petra Theibel Jacobsen

Parforholdet er som en plante, der skal nippes, nusles, gødes og vandes, ellers visner det, fortæller Lola Jensen, der har mere end 30 års erfaring i familievejledning

Fem par på weekendtur sammen i det svenske, hvor det der får os til at følges er den fælles interesse for gamle Austin Healey veteranbiler. Vi kender hinanden mere eller mindre eller slet ikke, og derfor bliver en del af samtalen en præsentation, hvor det på denne tur viser sig, at alle fem par har haft samme partner fra kærestetiden i de unge år og frem til nu.

Den yngste deltager på turen er 61 år, den ældste 71, og tilsammen kan de fem par præstere 216 års partnerskab - ret imponerende i disse tider. Som en naturlig del af denne opdagelse må jeg stille spørgsmålet, hvilke elementer der kan hjælpe et parforhold frem imod en sen udløbsdato?

Allerførst falder de mere useriøse bemærkninger: ”Som mand gælder det om ikke at have nogen mening, hun bestemmer jo alligevel i den sidste ende…”, ”okay - du får ret, og jeg får fred” - og så bliver der grinet.

Men latter, humor og åbenhed er også med til at bidrage til et langtidsholdbart parforhold, for så længe man kan sige den slags bemærkninger højt og joke med det, så vidner det om en vis frihed med retten til at sige sine frustrationer højt og blive taget alvorligt i det sagte og lade det være oplæg til en god dialog og nødvendig forventningsafstemning.

Parforholdet er som en plante, der skal nippes, nusles, gødes og vandes, ellers visner det, og her er den gode, respektfulde, åbne og ærlige kommunikation en væsentlig faktor.

Evnen til at tilgive

Da jokeriet har lagt sig, og seriøsiteten tager over, kommer alle de bedste parforholdsbetingelser som perler på snor, hvor én af de overordnede er evnen til at tilgive. Her må en forventningsafstemning selvfølgelig være på plads, hvor den vigtigste for alle helt klart er at udvise troskab og have tillid til hinanden. At mærke en samhørighed med sin kæreste og udvise ansvarlighed for sin familie, men bestemt også at give hinanden plads.

I underkategorien, hvor mange af de mindre, men ofte mere opslidende parforholdsdetaljer befinder sig, ligger forslagene om at være bedre til at sige ”pyt”, undgå at jagte ”find 5 fejl” hos hinanden samt forhindre, at parforholdet bliver fanget i et millimeterdemokrati - ”nu har jeg gjort det her, så er det dig næste gang”.

Ønsker fremfor ordrer

Gule sedler fra den ene til den anden med ønsket om udførelse af praktiske opgaver er også no-go for et langtidsholdbart parforhold, er gruppen enig om. Bedre er det blot at kunne sige: ”Hvis du har tid i eftermiddag, ville det være dejligt at komme hjem til et støvsuget hus”, og herefter åbne op for den anden parts ret til at sige: ”Det skal jeg gøre”, eller: ”Det kniber med tiden i dag, men jeg kan gøre det i morgen”.

Hav forståelse for den andens sårbarhed

Vigtigt er det også, at hvis den ene er nede, og den anden er oppe, så handler det gode parforhold om, at den med overskud hjælper den med underskud på fode igen, i stedet for at bebrejde eller irriteres over, at parforholdet lige for en tid har sine udfordringer og derfor ikke ser perfekt ud. Gruppen er netop enig om, at det handler om ikke at opgive så let og at give det en chance mere. Og måske ser de andre par lykkeligere ud, men ofte er græsset ikke grønnere i naboens have.

Snakken drejer langsomt hen imod, hvilke udfordringer unge par har i dag. Noget af det nye er, at par fra en start i dag siger: ”Skal vi aftale, at vi i hvert fald bliver sammen, til det yngste barn er tre år?” Tidligere fik forelskelsen i sin partner parret til at tro på det lykkelige liv sammen til deres dages ende.

Økonomien er også blevet en anden udfordring, fordi begge parter - eller kun den ene - ønsker deleøkonomi. Det kan sætte parforholdet i ubalance, især hvis den ene tjener mere end den anden, eller den ene er lang tid på barsel, mens den anden fortsætter med den fulde indtægt. Der er også en lang ønskeliste fra starten af til det perfekte liv med den perfekte bolig og det perfekte spejlbillede, hvilket sætter bankkonto og spejl under konstant pres.

Unge par i dag har også den udfordring, at de vil beholde forelskelsen for livet, og blegner den, så søges der nye græsgange. Men forelskelsen er ikke let at bevare. Den kan komme glimtvis. Men den forsvundne eller let blegnede forelskelse kan erstattes af kærlighed, hvis man har viljen til at se det smukke i det skift.

I Paulus' første brev til korintherne kapitel 13 står der: ”Kærligheden er tålmodig, kærligheden er mild, den misunder ikke, kærligheden praler ikke, bilder sig ikke noget ind. […] Så bliver da tro, håb og kærlighed, disse tre. Men størst af alt er kærligheden”.

Buddet til nygifte herfra lyder: Lad kærligheden gro ved tillid, tro, håb, samhørighed, historie, kultur og traditioner sammen. Følelsen af kærlighed til sin partner kan få knirk, knag og knoldesokker nedtonet og få fuld damp under kraft og kampgejst for parforholdet.

Lola Jensen er uddannet socialpædagog og virker som familievejleder. Læs mere om Lola Jensens arbejde, bøger og app på hendes hjemmeside.

Noget af det nye er, at par fra en start i dag siger, ”skal vi aftale, at vi i hvert fald bliver sammen, til det yngste barn er 3 år?”

Lola Jensen om nutidens tilgang til parforhold sammenlignet med tidligere