De 10 vigtigste begivenheder til et bryllup

Der sker rigtige mange ting til et bryllup, og det er rart at vide, hvad der venter en som brudepar eller måske uerfaren bryllupsgæst Foto: Iris/Ritzau Scanpix

Et bryllup er en helt særlig festdag, og ikke to bryllupper er ens. Se her en liste over de vigtigste begivenheder

En vielse varer typisk kun omkring en halv time, men et helt bryllup kan nemt strække sig til omkring 12 timer eller mere. Derfor er rart at vide, hvad der venter brudeparret og gæsterne. Læs her om de 10 vigtigste begivenheder der finder sted til et bryllup.

1. Kirkelig eller borgerlig vielse
En vielse foregår enten på rådhuset eller i kirken. Forskellen på de to vielsesformer er, at man i kirken får Guds velsignelse over ægteskabet. Har man allerede en borgerlig vielse, kan man altid få ægteskabet velsignet i kirken.

En kirkelig vielse er bygget op omkring et vielsesritual.

Bruden ankommer som den sidste til kirken - somregel ganske få minutter før kirkedøren går op. Traditionelt bliver bruden ført op til sin brudgom af sin far eller et andet familiemedlem.

Før og efter vielsen synges der salmer, som brudeparret har valgt. Læs mere om kirkemusik og salmer til vielsen her. Inden brudeparret tilspørges holder præsten en tale til brudeparret, som handler om parrets historie og det kristne ægteskab.

Efter brudeparret har givet hinanden sit ja, beder præsten med håndspålæggelse på brudeparret og velsigner alle tilstedeværende. Når vielsen er færdig går det nygifte par sammen ned af kirkegulvet forbi de stående gæster.

2. Lykkeønskninger og riskastning
Når brudeparret er trådt ud af kirken venter der ofte ris eller mere utraditionelt - sukkerhjerter eller sæbebobler, som kastes over brudeparret for at bringe dem lykke og frugtbarhed.

Bagefter er der ofte tid til at lykkeønske parret inden de kører væk fra kirken. Mange har pyntet en almindelig bil eller fundet et specielt køretøj i dagens anledning.

3. Fotografering
Ofte kører brudeparret direkte ud for at blive fotograferet, hvis ikke de blevet fotograferet i kirken eller skal fotograferes på feststedet senere. Billederne er guld værd, når brudeparret og gæsterne senere skal se tilbage på dagen. Mange brudepar vil også gerne have gæsterne fotograferet enkelt- eller parvis.

4. Reception
Det er blevet mere og mere almindeligt at holde en reception efter vielsen, hvis vielsen ligger tidligt på dagen. Til receptionen serveres ofte lettere anretninger eller bryllupskagen, hvis den ikke spises efter festmiddagen. Nogle brudepar vælger at holde en åben reception for alle og festen for de nærmeste, mens andre holder begge dele for alle inviterede. Receptionen holdes ofte i kirkens sognelokaler, i et forsamlingshus, på feststedet eller i en have.

5. Bryllupsgaver
Det er gammel skik at medbringe gaver til brudeparret. Brudeparret ligger i dag ofte en ønskeseddel i invitationen eller opretter en elektronisk ønskeseddel på internettet eller i en forretning.

Man giver som regel en gave, som brudeparret kan bruge i hjemmet eller en kulturel oplevelse, som brudeparret senere kan nyde sammen. 

Nogle brudepar når ikke at få tid til at pakke gaver ud på selve bryllupsdagen, mens andre pakker dem ud hen på aftenen. Som gæst kan man vælge at pakke gaven ind i celofan, så man kan se gavens indhold uden at pakke den op.

6. Bryllupsfesten
De fleste brudepar inviterer efter vielsen til en større bryllupsfest med festmad. En bryllupsfest kan holdes på et utal af måder i alle stile og prisklasser, og der inviteres bredt af familie og venner til mad, taler og traditionelle bryllupsskikke for at fejre brudeparret. Til festen er der lavet en bordplan, og der vil ofte være en udvalgt toastmaster, som styrer begivenhedernes gang.

7. Taler, sange og underholdning
Imellem måltiderne til bryllupsfesten vil der være en række taler, som traditionelt holdes i en bestemt orden. Bruden far holder den første tale, hvorefter gommen og måske også bruden holder en tale til sin ægtefælle.

Derefter går det slag i slag med taler fra den øvrige familie og venner, som har et ord eller en sang med på vejen til det nygifte par. Det er heller ikke ualmindeligt, at nogle af gæsterne underholder med en sang, en parodi eller en konkurrence for brudeparret.

8. Bryllupstraditioner
I løbet af bryllupsfesten sker der som regel en række traditionelle begivenheder. Det kan for eksempel være, at de mandlige gæster løber op og kysser bruden, når gommen er på toilettet - og omvendt.

Slår gæsterne på glassene betyder det, at brudeparret skal kysse hinanden, og bruden kan opfordres til at vise strømpebåndet frem, mens gommen senere får klippet sokkerne over af sine venner.

Læs mere om bryllupstraditionerne her.

9. Brudevals
Traditionen foreskriver, at brudeparret skal danse brudevals inden midnat. Brudevalsen lærer brudeparret forinden brylluppet på en danseskole eller igennem selvlært øvelse.

Når brudeparret begynder at danse står gæsterne i rundkreds omkring dem, og klapper i takt til musikken. Jo længere inde i dansen brudeparret er, jo tættere på kommer gæsterne brudeparret som til sidst står så tæt, at de må kysse hinanden.

10. Brudeparret forlader festen
Efter midnat vælger nogle brudepar at stikke af fra feststedet. Det indebærer som regel, at gæsterne følger efter dem til bilen med ris.
Andre vælger at blive til den sidste gæst er gået, hvis brudeparret for eksempel skal sove på feststedet.

Dagen derpå eller kort tid efter bryllupsdagen tager brudeparret på bryllupsrejse. Bryllupsrejsen er en ferie for brudeparret, hvor de alene kan slappe af efter en intens dag med mange oplevelser. Bryllupsrejsen symboliserer også, at brudeparret nu begynder deres livs rejse sammen.