Inden brylluppet: Forbered dig ud af kaos

Når et bryllup skal planlægges er det en god idé at finde kalenderen frem og aftale, hvornår hvilke ting skal ordnes Foto: Foto: colourbox

At planlægge et bryllup er en sjov, men stor opgave, som kan tage pusten fra de fleste. Find her en huskeliste, som kan hjælpe jer med at forhindre bryllupskaos

Man siger, at det gerne tager ½-1 år at planlægge et bryllup, men det kan også sagtens lade sig gøre på langt kortere tid. Det vigtigste tips er, at man skal forberede sin bryllupsplanlægning. Find derfor kalenderen frem og aftal, hvornår hvilke ting skal være på plads. På den måde undgår I, at alt det, der skulle være spændende og sjovt, bliver en irriterende stressfaktor.

Få familie og venner til at hjælpe
Det kommende brudepar skal træffe mange beslutninger og holde mange tråde sammen, og derfor kan det være guld værd at få familie og venner til at give en hjælpende hånd. Mulighederne er mange; er din bedste veninde kreativ, så lad hende hjælpe med invitationer og bordpynt, har din onkel sans for logistik, så lad ham udregne en tidsplan, og er din kusine mester i et køkken, så lad hende hjælpe med maden.

Det formelle
Fastsæt dato og tidspunkt for brylluppet. Ring til den kirke, I ønsker at blive gift i, og de vil fortælle jer om mulige datoer. Når I kender datoen for den dag, I skal giftes, kan I begynde at finde et feststed. Vær ude i god tid, da mange steder ofte er optaget langt tid i forvejen.

Når der er under fire måneder til jeres bryllup, kan I indhente og udfylde en ægteskabserklæring hos jeres kommune. Ligeledes skal I udfylde en navneændringsblanket, hvis I ønsker fælles efternavn.

Lav et bryllupsbudget
Skal brylluppet koste 100.000, 50.000 eller 20.000 kroner? Bryllupper koster rigtig mange penge, og mange sparer ikke på noget, når det gælder deres bryllupsdag. Men et bryllup behøver langt fra koste en bondegård. Overvej hvor meget I gerne vil betale for brylluppet, og undersøg forskellige muligheder for det I drømmer om. Find tips til at holde bryllupsbudgettet nede i artiklen "10 tip til at holde bryllupsbudgettet nede"

Lav en gæsteliste
En bryllupsfest kan have alt fra 10 til flere hundrede gæster. Tal med hinanden om, hvem I ønsker skal med til jeres bryllup. Skal hele familien inviteres med, og hvem skal med fra jeres vennekreds? Ønsker I at se mange mennesker, men samtidigt gerne vil holde en mindre fest, er det blevet almindeligt at holde en åben reception efter vielsen.
Husk at fortælle datoen til dem, I inviterer, i god tid, så de kan sætte kryds i deres kalender. 

Lej og bestil alt fra fotograf til bryllupskage 
Skal I have en professionel fotograf, en musiker eller en til at køre jer fra kirken i hestevogn eller bil, så er det er en god idé at være ude i god tid. Kig på nettet, slå op på De Gule Sider og forhør jer blandt familie og venner, om de kender nogen, I kan bruge. 

Tættere på brylluppet kan I bestille tid hos en frisør, og et værelse til bryllupsnatten. Nogle brudepar overnatter på feststedet, og spiser morgenmad med de overnattende gæster dagen efter.

Husk også at bestille en bryllupskage hos bageren. Bryllupskagen er noget helt særligt som i dagens anledning fyldes med ekstra fint og fyldigt fyld. Synes man bageren er for dyr, er det ikke umuligt at lave sin egen bryllupskage med en smule øvelse. 

Køb eller lej tøjet
En vigtig del af et bryllup er bruden og gommens tøj. Den traditionelle brud er iklædt en hvid eller cremefarvet kjole og gommen i sort jakkesæt eller smoking, men mulighederne er mange. Der findes et hav af forskellige modeller, farver og stoffer. Søg rundt på nettet og besøg forhandlere af bryllupsstøj. Mange steder er der også mulighed for at leje tøjet.

Book bryllupsrejsen
Storbyferie i Berlin, bilferie i USA, badeferie i Thailand, ridning på Island, vandretur i Norge eller et hyggeligt sommerhus på Fur? En bryllupsrejse kan være enhver form for rejse, I måtte ønske. Det vigtigste er, at I er sammen og har tid til at nyde hvedebrødsdagene efter en af de største dage I jeres liv. Nogle tager af sted dagen efter brylluppet, mens andre venter lidt. Under alle omstændigheder er det en god idé at booke og planlægge rejsen inden brylluppet.

Vielsesringe
Guld, sølv eller en blanding? Vielsesringe er symbol på ægteskabet mellem bruden og gommen. Tag jer god tid, når I skal vælge de ringe, I skal bære livet igennem, og overvej, om der skal indgraveres navn, dato eller måske noget tredje, som betyder noget for jer.

Det kreative
Invitationer, kirkeprogrammer, bordkort, menukort og takkekort. Listen er lang, når det gælder de betydningsfulde små papirstykker, som skal danne ramme om dagen. Begynd i god tid med at overveje eventuelle farver og mønstre, og lav en hyggelig weekend ud af det, hvor I sammen folder, klipper og dekorerer. Er I ikke så fingernemme eller har I ikke tid så kan man også sagtens lave tingene på computer eller bestille det færdiglavet.

Blomster
Blomster skal der til på en bryllupsdag. Vælg for eksempel blomster efter årstiden og i de farver, som I godt kan lide. Det ser for eksempel flot ud, når brudebuketten og bordpynt passer sammen. Husk også at undersøg mulighederne for at pynte kirkegangen med blomster og lys. 

De sidste forberedelser lige inden brylluppet
I bryllupsplanlægningen kan man ikke være i god tid med alting, for noget kan først gøres lige op til den store dag.

For eksempel skal I mødes med den præst, som skal vie jer, hvor præsten vil gennemgå vielsesritualet og fortælle om det kristne ægteskab. Her kan I også være med at bestemme hvilke samler, der skal synges til vielsen.

Tæt på brylluppet skal I også lægge den endelig bordplan, købe morgengaver, øve brudevalsen, skrive talen til din kommende ægtefælle færdig og ikke mindst kontrollere, at alt er i den skønneste orden. Uddeleger opgaverne på selve bryllupsdagen, så I kan slappe af og nyde dagen.

Endelig skal I huske at pakke en taske med det, I skal bruge dagen efter brylluppet, så I ikke risikerer at skulle iføre jer smoking og højhælede sko, når I skal hjem igen.

God fornøjelse med bryllupsplanlægningen!