Dåbsgaver

- Det er vigtigt at gaven til dåben er unik, siger Mette Vedsø fra Babygaven.

Før i tiden var det meget normalt, at dåbsgaven til piger var et smykke og til drenge en børneopsparing. I dag er gaverne oftest en klapvogn, en trip trap stol eller noget legetøj, som kan tages i brug lige med det samme

For en generation siden var den typiske dåbsgave et guldhjerte eller et sølvkors til piger og en bankbog til drenge. Gaverne afspejlede på denne måde dåbens evigt gældende betydning, og det var vigtigt for giverne, at barnet, når det blev ældre, fortsat kunne mindes sin dåb via dåbsgaven. Men hos flere guldsmedeforretninger har man de seneste ti år mærket et fald i antallet af dåbsgaver som for eksempel sparremøllen.

Bente Guldbrandsen fra Guldbrandsen Juveler i Hørsholm fortæller, at sparremøllen ikke længere er så populær blandt dåbsgaverne. I stedet er der kommet mange andre dåbsgaver til, således at udvalget er blevet meget større, og nu har vi dåbsgaver i alle prisklasser. Tendensen til at give gaver, der kan blive brugt her og nu, er dog stadig gældende, også selvom metallet er ædelt. Som Bente Guldbrandsen fortsætter: - Vi sælger rigtig meget børnebestik og flag, som typisk er ting, børnene bruger, mens de er små.

Fremtidsforsker og ph.d. Jesper Bo Jensen mener, at dåbsgavens udvikling skyldes, at almindelige mennesker ikke tænker over dåbens evige betydning, men derimod anser dåben som en god ceremoni i forbindelse med det nye barns ankomst. - Dåbsgavernes ændring har i min optik mest med velstandsudviklingen at gøre, siger Jesper Bo Jensen.

Dåbsgaverne for moderne forældre

Den typiske gave i dag er en trip trap stol eller en klapvogn, som barnet i den meget nære fremtid kan få glæde af. Kreativiteten er dog stor, når det handler om dåbsgaver, og der findes uanede mængder af hjemmesider, hvor man kan finde en helt unik dåbsgave. En af disse hjemmesider hedder Babygaven, som er bestyret af Mette Vedsø.

- Man siger altid, at en dåbsgave skal være en 'varig gave', og derfor er meget traditionelle gaver ting som smykker og bestik med videre, men jeg vil gerne omformulere dette lidt, så en god dåbsgave er en ting, man har lyst til at gemme - noget man putter i 'mindekassen', udtaler Mette Vedsø. Hun fortsætter: 

- Nu er det selvfølgelig individuelt, hvad man gemmer, men god kvalitet og god forarbejdning synes jeg er essentielt.

Mette har selv tre børn og en af de dåbsgaver, hun personligt har sat pris på, er en dukkevogn. - Dukkevognen er helt fantastisk, og er rigtig smuk at se på, og jeg regner med, at den vil blive 'udsmykning' på pigeværelset også i næste generation, fortæller Mette.

I Mette Vedsøs netbutik er høj kvalitet og god forarbejdning et nøgleord, så der er mange af gaverne, der kan gemmes til næste generation. Mette fortæller, at nogle af de meget populære ting er et smukt sæt sengetøj, et fint tæppe til sengen, som kan bruges rigtig længe, barnets bog eller en unik højdemåler.

- Vi opfordrer også folk til at give en temagave, f.eks. Peter Pedal med en abe eller H.C. Andersen sammen med vores strikdukker (prins, prinsesse, soldat). Ikke blot kan man læse historierne, man kan også lege historierne, lyder rådet fra Mette Vedsø.

I dag er der mange muligheder for dåbsgaver, så det handler bare om at bruge sin fantasi og tænke på, hvad man selv kunne tænke sig at putte i 'mindekassen'.

Spårremøllen