Dåbsfestens mange skikke

Der er mange traditioner forbundet med dåbsfesten - maden er én af dem. Foto: Pixabay

Der knytter sig mange traditioner og skikke til dåbsfesten. For eksempel er 35 det typiske antal gæster ved en dåbsfest

Mange traditioner er blevet skabt i barnedåbens lange historie. Her kan du finde svarene på, hvorfor dåbskjolen er lang, hvornår man skal holde dåb, hvad man typisk forærer et dåbsbarn og meget mere.

Hvorfor er dåbskjolen lang?

Den typiske dåbskjole er en hvid kjole, der er for lang til barnet. Historien bag den lange kjole går tilbage til 1600-tallet, hvor barnet blev neddyppet i dåbsvandet og efterfølgende skulle holdes varm. Til det formål brugte man et såkaldt kristentæppe. I 1700-tallet blev det til en kristenpose, hvor den lille bedre kunne holde varmen. I takt med vores velstand blev kristenposerne længere, og man fandt på at åbne dem forneden. Frem til 1800-tallet var det mest udbredte tøj til dåbsbarnet kristenposer i smukt, kulørt stof. Men i adelen begyndte man at bruge hvide dåbskjoler, og den mode bredte sig til borgerskabet, hvor det slog igennem med hvide dåbskjoler. Siden 1890'erne har den lange, hvide kjole været det mest udbredte uanset sociale lag.

Hvornår skal man holde dåb?

Inden barnet fylder seks måneder, skal det navngives eller døbes. Et typisk dåbsbarn er i dag tre en halv måned gammel og dermed langt ældre end tidligere. Kongefamilien afspejler ganske godt den udvikling, som er sket i forhold til tidspunktet for barnets dåb. Dronning Margrethe var 28 dage, da hun blev døbt, kronprins Frederik var knap to måneder, mens kronprinsens søn, prins Christian, var lidt mere end tre måneder på dåbsdagen.

Hvorfor er navnet en hemmelighed?

Folketroen på at barnets navn skal holdes hemmeligt er ved at uddø. Anderledes rodfæstet er troen på, at det lille barn skal sove sin første søvn efter dåben i

dåbskjolen. Mange forældre har aldrig hørt om den gamle overtro, men dåbsbarnets bedstemødre sørger trofast for at række folketroen videre. Overtroen siger, at det vil give barnet et godt liv at sove i dåbstøjet. Tidligere tog man varsler af søvnen i dåbskjolen: En lang søvn var ensbetydende med et langt liv til den nydøbte.

Hvad skal man servere?

To ud af tre familier vælger en buffet. Engang var det typisk en treretters søndagsmiddag med suppe, steg og is, der kom på bordet. Men i dag er den store middag mange steder erstattet af et tagselvbord. Det er typisk en buffet med italiensk, græsk, kinesisk, mexicansk eller fransk mad. En ud af 10 familier vælger et alternativt traktement, typisk brunch.

Hvad forærer man et dåbsbarn?

Børnebibel: Den typiske gave fra kirken til det nye medlem af folkekirken
Æbletræ: Forældre som har etableret sig med hus og have giver ofte barnet et æbletræ, som kan vokse med barnet.
Dagmarkors: Næsten alle piger får et kors til minde om dagen. Smykket er en typisk gave fra en af fadderne.
Bankbog: En klassiker af en gave fra bedsteforældre til deres barnebarn.
En høj stol: En anden klassiker
Eventyr: H.C. Andersens eventyr får de fleste dåbsbørn foræret.

Hvad skal dåbsbarnet have på?

Otte ud af 10 børn bliver døbt i en kjole, som har været i familiens eje i generationer. Mange må have dåbskjolen forbi en syerske for at få den udvidet, så der kan være plads til yngste skud på stammen i kjolerne, som er fra den tid, hvor børn blev døbt som spæde. Kjolens lange historie er ofte dokumenteret med broderier på kjolen, hvor navnene er skrevet på dem, som er blevet døbt i kjolen. Har man ikke en tradition med en dåbs-kjole, forsøger forældre ofte at skabe en. Familier, som køber en dåbskjole eller får den syet om af konfirmations- eller brudekjolen, håber typisk, at de grundlægger en ny tradition med kjolen. Ligesom konfirmander får særligt tøj til blå mandag, får flere dåbsbørn et ekstra sæt tøj til dåbsdagen, som de får på efter at være blevet beundret og foreviget i dåbskjolen.

Hvem bærer barnet ved dåben?

Ifølge nyere undersøgelser er det typiske, at en gudmor bærer barnet, mens forældrene står ved siden og følger med. Gudmor er den folkelige betegnelse for den af fadderne, som bærer barnet ved dåben og svarer på barnets vegne. I de tilfælde hvor dåbsbarnet bliver båret af enten mor eller far, sker det ofte, at en af fadderne bliver kaldt for gudmor, hvilket i så tilfælde er ment som en ærestitel.

Hvor mange skal inviteres?

35 gæster. Det er det typiske antal gæster ved en dåbsfest. Barnedåben er familiens fest, og mange lægger vægt på, at alle generationer skal være repræsenteret. Når forældre får deres første barn døbt, så er festen nærmest en slags indgang til familieskabet, og man gør sig derfor stor umage med at udtænke og planlægge dagen.