Traditioner til dåbsfesten

Der er mange traditioner, der binder sig til dåbsfesten. Her ses et lokale, der er pyntet til en dåbsfest. Foto: Ritzau Scanpix/Iris

Den første fest, vi er årsag til, er som oftest dåbsfesten. Selv om vi ikke ved af det på det tidspunkt, er der mange faste traditioner, der følger med. Både hvem, der inviteres, hvordan bordet dækkes og hvem, der holder taler

Traditionelt set er dåbsfesten knyttet til søndagen, da dåben teologisk er knyttet til højmessen. Dåbsbarnet bliver ved højmessen indlemmet i sognets menighed. Men det synes Anne Duer, der er mor til nydøbte Frederik, ikke er det afgørende argument:

"Jeg er glad for, at Frederik blev døbt en søndag, da det gør festen mere stille, og det passer os godt, når Frederik er så lille. Hvis jeg havde fået tilbudt en lørdagsdåb, ville jeg formentlig have sagt nej."

En traditionel dåbsfest er kortere end andre af livets fester, og de inviterede er færre end ved andre fester. Som oftest er det den nærmeste familie samt nogle få venner, der er inviteret til dåbsfesten, og langt de fleste dåbsfester holdes derhjemme. Selv om det på det seneste er blevet mere populært at holde dåbsfesten på en restaurant, holder de fleste festen i hjemmet. Det var også tilfældet for Anne Duer og Mads Hansen, da deres lille Frederik Duer Hansen skulle døbes.

"Vi havde inviteret den nærmeste familie og så nogle nære venner. Desværre var der nogle af vores venner, der var forhindret i at komme på grund af vinterferien, men sådan vil det jo altid være. Festen blev holdt i et fælleslokale i den grundejerforening, hvor vi bor, og de var rigtig fine til formålet, da der jo ikke skulle være dans og musik," siger Anne Duer.

Hvad der bliver serveret, afhænger af traditionerne i familien. Nogle serverer frokost med øl og snaps, mens andre stiller an med en tre retters menu. Ved Frederik Duers dåbsfest var maden bestilt ved et lokalt catering firma og bestod af en buffet med kolde og lune retter.

"Vi havde ingen søvnløse nætter i forbindelse med dåben. Vi har ikke rigtig bekymret os om det, for maden og lokalerne har længe været bestilt, og så er der jo ikke den samme festivitas omkring en dåbsfest som for eksempel en rund fødselsdag eller et bryllup," siger Anne Duer.

Ved dåben lover dåbsforældrene, at de vil opdrage deres barn i den kristne tro, og i mange sogne får dåbsbarnet en bibel netop til dette formål.

"Vi har også fået en børnebibel, men jeg tror ikke, at det er den, vi først tager ned fra hylden, når vi skal begynde at læse for Frederik. Vi har døbt Frederik, fordi vi synes, at det er en god tradition, og så følte vi, at en navngivning var lidt "flad". Vi er da glade for, at der sker mange ting i vores sogn, men jeg tror ikke, at vi kommer til at bruge det," fortæller Anne Duer.