10 grunde til konflikter mellem præst og biskop

Biskoppen skal samarbejde med stiftets præster, men hvad kan ødelægge samarbejdet? Foto: Foto:

Den nye biskop over Københavns Stift skal kunne samarbejde med alle stiftets præster. Læs 10 ting, der kan ødelægge et godt samarbejde mellem præst og biskop

Samarbejdet mellem en præst og biskop kan blive ødelagt af mange forskellige grunde. Kristendom.dk har spurgt præsterne om, hvad der er de største forhindringer for et gnidningsfrit forhold:

1. Hvis biskoppens kirkelige tilsyn bliver til et opsyn
En af biskoppens mange opgaver er at yde stiftets sognekirker et kirkeligt tilsyn for at se, at alt går ret og skikkeligt til. Men hvis tilsynet bliver et opsyn, kan det skabe en dårlig stemning mellem præst og biskop.

2. Hvis biskoppen ikke engagerer sig i menighedsrådets valg af præst
Biskoppen skal vejlede provst og menighedsråd i at vælge en ny præst til sognet, og det betyder, at biskoppen skal være god til at kommunikere med mange dele af kirken. Desuden skal han kunne tale med nye præster om, hvad det vil sige at være præst.

3. Hvis biskoppen ikke giver nogen rådgivning til præsten
Biskoppen skal kunne rådgive præsten om hans virke. Når en præst er i tvivl om et kirkeligt anliggende, må biskoppen ikke være ligeglad. Biskoppen skal derfor kunne bidrage med inspiration, rådgivning og opmuntring, når præsten ønsker det eller biskoppen skønner, at det er nødvendigt.

4. Hvis biskoppen ikke viser indlevelse i menighedens liv
Biskoppen er præst for hele stiftet, og derfor er det vigtigt, at biskoppen viser indlevelse i menighederne. Det kan biskoppen gøre ved for eksempel at deltage i gudstjenester, festlige anledninger samt bidrage til andre af kirkens aktiviteter med deltagelse eller foredrag.

5. Hvis der ikke er noget tillidsforhold mellem præst og biskop
Tillid er nøgleordet i et hvert samarbejde. Hvis der ikke er tillid mellem en præst og en biskop, så kører samarbejdet skævt. Det kan i sidste ende betyde, at præstens arbejde ikke bliver frugtbart, og at splittelsen breder sig til menigheden.

6. Hvis biskoppen ikke holder modet højt hos præsten
Biskopperne skal få præsterne til at yde noget, og samtidig få dem til at nyde arbejdet som præst. Hvis en præst mister håbet for sit virke, må biskoppen træde til og hjælpe præsten videre.

7. Hvis biskoppen ikke tør drømme om nye tiltag
Præsternes arbejdsmoral øges, hvis biskoppen tør drømme om folkekirkens fremtid, og ikke blot læner sig tilbage i bispesædet. Med biskoppens personlige nådegaver skal han fremme kirkens missioner, visioner og idéer.

8. Hvis biskoppen ikke holder fast i gamle traditioner
Selvom biskoppen skal gå forrest med nye tiltag i kirken, skal han også være med til at holde fast i kirkens gamle traditioner og kirkelige bestemmelser. Det er med til at holde kirken sammen.

9. Hvis biskoppen ikke er synlig
Præsterne formidler det kristne budskab i den lokale sognekirke, mens biskoppens har en større mulighed for at viderebringe det kristne budskab i offentligheden. Det kan biskoppen for eksempel gøre i aviser, TV og radio. På den måde repræsenterer biskoppen præsterne udadtil og er med til at fremme kirkens liv og vækst.

10. Hvis biskoppen ikke lader sogne samarbejde
Biskopperne skal forsøge at fremme samarbejdet mellem sognene i sit stift. På den måde bliver stiftet styrket, og forholdene mellem præsterne bliver godt.