Dansk kirkedelegation ind i konfliktmægling

- Danmission har adgang til højt profilerede religiøse ledere i Ægypten, fortæller organisationens generalsekretær Mogens Kjær.

Folkekirken går nu officielt ind i konflikten mellem Danmark og den muslimske verden. En kirkedelegation rejser til Egypten for at tale med lokale kristne og muslimske ledere

I kølvandet af konflikten om Jyllands-Postens satiriske Muhammedtegninger har en lang række af både private og offentlige initiativer gennem de seneste uger forsøgt at bidrage til en løsning af konflikten mellem Danmark og den muslimske verden. Bortset fra en række enkeltstående udtalelser fra landets biskopper og præster har folkekirken som sådan imidlertid ikke meldt sig på banen som mægler i konflikten.

Det rådes der imidlertid bod på nu, da en mere officiel folkekirkelig delegation rejser til Egypten for at tale med lokale kristne og muslimer.

Delegationsrejsen, der er kommet i stand gennem et tæt samarbejde mellem den folkekirkelige missions- og udviklingsorganisation Danmission og folkekirkens Mellemkirkelige Råd, har til formål at 'arbejde for fredelig sameksistens og dialog, bidrage til at mindske den aktuelle spænding, samt at medvirke til at korrigere misforståelser', som det hedder i en pressemeddelelse fra Danmission. 

- Vi vil gerne med denne rejse til den muslimske verden være med til højlydt at artikulere, at kristne i Danmark har et ønske om at leve fredeligt sammen med muslimer både herhjemme og i resten af verden, siger Danmissions generalsekretær, Mogens Kjær.

Kirkedelegationen rejser til Egypten efter anmodning fra kristne kirker i Egypten og Danmissions egyptiske partnere, der er foruroligede over den spændte situation. Rejsen finansieres af Udenrigs­ministeriet.

- Gennem de dialogorganisationer og kirker, vi samarbejder med i Egypten, har vi adgang til højt profilerede religiøse ledere, som vi håber kan være med til at aflive en del af de falske rygter, der verserer i regionen om forholdet mellem muslimer og kristne i Danmark, fortæller Mogens Kjær. Han glæder sig i øvrigt over, at Danmissions arbejde med dialog i Mellemøsten gennem årtier på denne måde får en meget håndgribelig funktion og måske endda kan være medvirkende til at dreje krisen mellem Danmark og den muslimske verden i en mere fredelig retning.

Foruden repræsentanter for Danmission og Det mellemkirkelige Råd deltager to af folkekirkens biskopper, Karsten Nissen og Steen Skovsgaard fra henholdsvis Viborg og Lolland-Falster stift, i delegationsrejsen. Begge har gennem en årrække på forskellig vis været engageret i dialogen mellem kristendom og islam, Steen Skovsgaard primært gennem sin tid som sognepræst og senere provst i Gellerup Kirke ved Århus og Karsten Nissen som biskoppernes repræsentant i Stifts­samarbejdet Folkekirke og Religionsmøde.