Det siger partierne om vielse af homoseksuelle

I dag er det ikke muligt for homoseksuelle at blive viet i den danske folkekirke

Skal det være muligt for homoseksuelle at blive gift i kirken? Og hvem skal træffe den beslutning - kirken eller politikerne? Få styr på partiernes holdning her

Spørgsmålet om homoseksuel vielse skaber gang på gang røre både i og udenfor kirken, og debatten spænder vidt fra forholdet mellem kirke og stat til definitionen på et ægteskab.

Oppositionen fremsatte i 2006 et forslag om en ændring i den danske ægteskabslovgivning, der ville gøre det muligt for homoseksuelle at blive kirkeligt viet. Forslaget blev forkastet, da regeringen og Dansk Folkeparti stemte imod.

Diskussionen er dog stadig meget aktuel i flere lande i verden: Nyheden om, at det svenske parlament skal tage stilling til et forslag om en neutral ægteskabslovgivning, nåede aviserne omtrent på samme tid som vælgerne i Californien fratog statens homoseksuelle den ret til ægteskab de fik i maj i år. Samtidig har Stortinget i Norge lovliggjort vielse af homoseksuelle, og i Danmark raser debatten om et lignende tiltag i den danske ægteskabslov.

I det følgende kan du få et overblik over de enkelte partiers politik på området.

Det Konservative Folkeparti
De Konservative afslår at træffe en politisk beslutning om lovliggørelse af homoseksuel vielse.

- Christiansborg skal ikke bestemme de indre anliggender i kirken. Det her ønske skal komme fra folkekirken eller fra de andre trossamfund og ikke fra et eller flere politiske partier, siger kirkeordfører, Charlotte Dyremose.

Hun mener, at partiets holdning til homoseksuelle vielser som sådan er irrelevant. Det er ikke en sag politikerne skal tage stilling til.

- Det skal vi i stedet gøre som medlemmer af folkekirken eller medlemmer af andre trossamfund, hvor vi som individer kan være med til at påvirke udviklingen i den retning, vi nu engang finder rigtig, siger hun.

Socialdemokraterne
Hos Socialdemokraterne er holdningen, at ægteskabsloven skal være kønsneutral. Men kirkeordfører Karen J. Klint påpeger, at Socialdemokraterne kun forholder sig til den juridiske del af spørgsmålet.

- Vi vil ikke pålægge nogle trossamfund en pligt. Kun er ret. Vi synes det er pudsigt, at et trossamfund kun får halve rettigheder, og altså kun har ret til at vie heteroseksuelle, udtaler hun.

Og hun påpeger, at partiet skelner mellem brugen af ordet partnerskab og ordet ægteskab til at beskrive henholdsvis homoseksuelle og heteroseksuelle forhold.

Socialistisk Folkeparti
Pernille Vigsø Bagge, der er kirkeordfører i Socialistisk Folkeparti, er ikke i tvivl om partiets stilling.

- Vi synes det skal være muligt for homoseksuelle at blive viet på linie med heteroseksuelle i folkekirken, og vi skelner ikke imellem partnerskab og ægteskab, svarer hun sikkert.

Liberal Alliance
Hos Liberal Alliance er man klar til at lave den politiske ændring i ægteskabsloven, der giver homoseksuelle samme rettigheder som heteroseksuelle:

- I et moderne samfund som det danske må der ikke diskrimineres i forhold til seksualitet. Principielt mener vi dog, at dette er et kirkeligt anliggende, som den enkelte præst selv skal afgøre. Et alternativ er at fjerne alt det civilretlige ud af kirken, således at der i kirken kun kan være tale om velsignelser, siger partiets kirkeordfører, Naser Khader.

Han åbner ligeledes op for, at ændringen skal gælde andre trossamfund:

- Fordi det er et grundlæggende princip om ikke at diskriminere i forhold til seksualitet, gælder spørgsmålet om homoseksuelle vielser ikke kun folkekirken, men også moskéer og synagoger, og her bør homoseksuelle også gives samme rettigheder som heteroseksuelle, siger han.

Venstre
Der har været en del blæst omkring spørgsmålet om kirkelig vielse af homoseksuelle i Venstre. Især statsminister Anders Fogh Rasmussens positivt stemte udtalelser har skabt både røre internt i partiet og tvivl om, hvad Venstres holdning egentlig er. Men partiets officielle linie ligger ifølge kirkeordfører Per Bisgaard fast:

- Vi går ikke ind for vielse af homoseksuelle i folkekirken. Dette skal ses i lyset af, at det i dag er muligt for homoseksuelle at blive viet på rådhuset, siger han.

Enhedslisten
Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen vakler ikke et øjeblik, når det kommer til partiets holdning.

- Selvfølgelig skal homoseksuelle kunne vies ligesom alle andre. Staten skal ikke blande sig i et trossamfunds anliggender, men så længe stat og kirke ikke er adskilt, er det jo relevant, siger hun.

Hun kunne heller ikke drømme om at skelne mellem ægteskab og registreret partnerskab.

- Der er en tendens til, at det at kalde det registreret partnerskab er en måde hvorpå man siger, at det er mindre rigtigt eller helligt, og det synes jeg selvfølgelig er dybt tåbeligt, slutter hun.

Dansk Folkeparti
Dansk Folkeparti går ikke ind for kirkelig vielse af homoseksuelle. Kirkeordfører Jesper Langballe mener, at registreret partnerskab er et godt tiltag, der har fjernet nogle arveretslige problemer, men ægteskab mellem homoseksuelle kan ikke komme på tale.

- Et registreret partnerskab kan være et ligeså smukt og godt forhold, men vi betragter det ikke som et ægteskab. Et ægteskab er noget, der indstiftes mellem en mand og en kvinde, fastslår han.

Det Radikale Venstre
Kirkeordfører i Det Radikale Venstre, Bente Dahl, synes ægteskab mellem homoseksuelle er en god idé, og hun har kun et enkelt forbehold.

- Det springende punkt er, at nogle præster ikke efter egen overbevisning ønsker at foretage vielserne. De få må kunne fritages, netop fordi det drejer sig om tro og religion, siger hun.

De Radikale mener dog ikke, at man bør have en sondring mellem registreret partnerskab og ægteskab:

- Der er ikke forskel på ægte kærlighed mellem to af forskelligt køn og ægte kærlighed mellem to af samme køn, slutter hun.