Domkirken går i forbøn for afviste irakiske asylansøgere

Det er vores opgave at bevidne et problem, siger indvandrerpræst Niels Nymann Eriksen. Han er medarrangør af forbønsgudstjenesten i Vor Frue Kirke i København.

Tirsdag inviterer domkirken i København til lysgudstjeneste, hvor biskop Erik Normann Svendsen prædiker. Gudstjenesten er en forbønsgudstjeneste for afviste irakiske asylansøgere i Danmark

- Det er på tide at vi i Danmark finder en mere langsigtet løsning på asylsøgere fra Irak. Vi kan ikke blive ved med at afvise ansøgerne samtidig med, at urolighederne tager til i Irak og ikke mindst i Bagdad, siger indvandrerpræst Niels Nymann Eriksen.

Det er baggrunden for, at han i fællesskab med en del af Stiftsudvalget for etniske minoriteter i Københavns Stift arrangerer en lysgudstjeneste for afviste irakiske asylansøgere i Københavns Domkirke. Gudstjenesten skal opfattes som en forbøn for afviste irakiske asylansøgere, men forbønnen gælder ikke kun asylansøgerne, men alle som er berørt af situationen i Irak, hvad enten det er irakere eller de danske soldater i Irak. Arrangementet er det tredje tiltag fra Domkirkens side, som drejer sig om irakiske asylansøgere.

Ved gudstjenesten prædiker biskop Erik Normann Svendsen, og en tolk oversætter både prædiken og bønner til arabisk. Som et led i gudstjenesten vil der være luciaoptog ved irakiske børn. Børn som til daglig bor i asyllejrene.

Gudstjenesten er blevet til som et samarbejde med en gruppe irakiske flygtninge. Samarbejdet har betydet, at der efter gudstjenesten kan købes irakisk mad, som flygtninge fra asyllejrene har tilberedt. Niels Nymann Eriksen håber, at så mange irakiske asylansøgere vil deltage i gudstjenesten som muligt. For at lette transporten har man fra udvalgets side derfor arrangeret bustransport, som udgår fra de tre flygtningelejre i Danmark, hvor der bor irakere.

For Niels Nymann Eriksen rejser lysgudstjenesten et politisk spørgsmål om vores ansvar for de irakiske asylansøgere.

- Det drejer sig ikke om, at domkirken skal tage stilling til den førte asylpolitik her i landet. Vores opgave er at bevidne et problem, og her står vi faktisk over for et problem, siger han.

- Irakerne tør af indlysende grunde ikke rejse hjem, og samtidig er de henvist til en uvis venten på asylcentre år ud og år ind. Den slags kan ikke undgå at slide på både humør og helbred. Det vil vi med denne forbønsgudstjeneste gerne være med til at gøre vore politikere og andre opmærksomme på, siger biskop Erik Normann Svendsen.

- Det er vigtigt, at vi ikke glemmer dem i denne tid, der er mørk i mere end én forstand.

En række præster i Københavns stift har i flere år haft kontakt med irakiske flygtninge, hvoraf en stor del af dem er kristne og derfor kommer til gudstjenester i de københavnske kirker.

- De er faldet på vores vej, på en måde vi ikke har kunnet ignorere", siger Niels Nymann Eriksen.