Folkekirken rykker på nettet

Orø Kirkes hjemmeside er blevet modtaget med begejstring af øens beboere. Nu er det op til dommerpanelet og Kristendom.dks brugere at vurdere hjemmesidens videre skæbne i konkurrencen om Danmarks bedste kirkelige hjemmeside. Foto: Peter Kristensen. Foto: Foto: Peter Kristensen.

Finalisterne i Kristeligt Dagblads hjemmesidekonkurrence er fundet. Nye store hjemmesider under folkekirken fylder pænt i landskabet

225 kirkelige hjemmesider er i år tilmeldt Kristeligt Dagblads store konkurrence, som slutter den 16. november, hvor en vinder vil blive kåret. Omtrent halvdelen af sidernes er hjemmesider for lokale sogne og menigheder, men repræsenteret er også større organisationers hjemmesider og såkaldte temasider.

I de tidligere år har frikirkerne stået stærkt i konkurrencen om Danmarks bedste kirkelige hjemmeside, men i år er flere af folkekirkens nye, store satsninger på internettet blandt finalisterne. Det gælder blandt andet i kategorien tema. Her finder man både Bertel Haarders (V) prestigeprojekt salmebogenonline.dk, folkekirkens nye tv-kanal tvtro.dk samt konfirmandbibel.dk mellem de navne, som nu er valgt ud til at dyste i den store finalerunde.

Og det er ifølge Peter Fischer-Nielsen, religionssociolog og leder af Kristent Informations- og Videnscenter om Islam og Kristendom, ikke så mærkeligt:

- Folkekirken har i det seneste år virkelig lavet nogle store satsninger på internettet, især hvad angår de officielle hjemmesider, siger Peter Fisher-Nielsen, der til januar påbegynder et ph.-d-studium om religion på internettet.

I dette synspunkt bakkes han op af Lea S. Christensen, netredaktør på Kristendom.dk:

- Hvis man skal rose folkekirken, så er det de officielle og meget informative sider, der er blevet bedre. Det er interessant, at der alene i år er kommet to vigtige nye tiltag som salmebogen­online.dk og tvtro.dk.

Selvom folkekirken som organisation er blevet meget bedre til at producere gode hjemmesider og formidle budskaber over internettet, så mener Lea S. Christensen dog, at mange sogne halter bagefter:

- Mange af de danske sognesider er for uambitiøse. Deres hjemmesider er skåret efter samme skabelon. En af siderne, vi har set på, havde for eksempel en tekst, som lød: "Skriv en nyhed" efterfulgt af nyheden: "Dette er en test". Det er et udtryk for, at man ikke har gjort sig helt klart, hvad mediet skal bruges til, siger Lea S. Christensen.

Det er dog langtfra alle sogne, der ikke ser en mulighed i internettet og hjemmesider. Et af de sogne er Orø Sogn. Her besluttede menighedsrådet sidste år, at Orø Kirke havde brug for en hjemmeside. Formand for menighedsrådet, Annie Lunde Hansen, fortæller:

- Der var så mange ting, vi ikke kunne få ud i vores lille kirkeblad. Det udkommer kun hver anden måned. Men med hjemmesiden kan vi lægge billeder ud fra arrangementer i kirken, og vi kan informere folk om, hvad der sker. Det gør vi lige nu, hvor kirkerummet undergår renovering.

At Orø Kirke er glade for deres kirke skinner igennem på den måde, hjemmesiden er lavet på, mener Lea S. Christensen. Hun siger:

- Kirkens hjemmeside er visuelt meget flot. De er stolte over deres kirkerum og deres lokale historie. Siden viser det hele godt frem. I stedet for kontakt står der "Noget på hjerte?", og præsten svarer rent faktisk på det. Man fornemmer en levende kirke bag siden.

Den melding er Annie Lunde Hansen glad for at høre. For hun mener selv, at kirken på Orø er blevet mere levende af at være kommet på nettet.

- Hjemmesiden betyder på den måde, at kirken bliver mere levende. Og folk er begejstrede for den. I vores lokale blad er den udnævnt til en af de bedste.

Alligevel havde Annie Lunde Hansen ikke regnet med, at Orø Kirkes hjemmeside ville være at finde blandt finalisterne:

- Det havde vi slet ikke regnet med, for hjemmesiden er jo kun kommet op at stå i år. Men nu glæder jeg mig meget til at se resultatet af konkurrencen. Det er meget spændende.

Læserne kan frem til den 15. november klokken 12.00 stemme på deres foretrukne vinder af konkurrencen, Danmarks bedste kirkelige hjemmeside. Det skal ske på www.kristendom.dk.