Joachim og hans forlovede får samme tro

Marie Cavallier vil konvertere fra den romersk-katolske kirke til den evangelisk-lutherske kirke i forbindelse med ægteskabet med prins Joachim. Foto: Scanpix.

Selvom hun ikke er tvunget til det, vil Marie Cavallier konvertere fra den romersk-katolske kirke til den evangelisk-lutherske kirke i forbindelse med ægteskabet med Prins Joachim

Kongehusets nyeste medlem, den franskfødte Marie Cavallier, skal nu på skolebænken for at blive medlem af den danske folkekirke.

Ganske vist kræver Grundlovens paragraf seks kun, at "Kongen skal tilhøre den evangelisk-lutherske kirke", mens de andre medlemmer af Kongehuset i princippet frit kan vælge deres eget religiøse ståsted.

Men præcis som det var tilfældet med både prins Henrik, kronprinsesse Mary og Alexandra, grevinde af Frederiksborg, vil også den katolske Marie Cavallier overgå til den evangelisk-lutherske kirke, lød det i går ved offentliggørelsen af forlovelsen mellem den 31-årige Cavallier og prins Joachim.

Mens både kronprinsesse Mary og grevinde Alexandra, der kom fra henholdsvis den presbyterianske og anglikanske kirke, kunne overgå direkte til folkekirken, skal Cavallier konvertere fra katolicisme til den evangelisk-lutherske kirke, Danmarks officielle statsreligion.

Rent praktisk er det dog ikke vanskeligt at konvertere, forklarer Karen M. Larsen, der er cand.mag. i historie og religion. Hun er desuden selv tidligere katolik, men i dag konverteret til den evangelisk-lutherske kirke.

- For mit eget vedkommende bestod konverteringen i, at jeg havde en samtale med min præst om forskellene på den katolske og protestantiske kirke, hvorefter vi udfyldte papirerne. Det tog vel cirka en time, men da var jeg også kommet i kirken mindst et halvt år, ligesom jeg på forhånd havde sat mig grundigt ind i og generelt havde en bred viden, hvad jeg gik over til, forklarer Karen M. Larsen, der er medlem af ekspertpanelet på Kristeligt Dagblads religionsdebat.

Marie Cavallier er da heller ikke det første medlem af det danske kongehus, der overgår fra katolicisme til den protestantiske kirke. Det samme gjorde hendes landsmand og kommende svigerfar, prins Henrik, da han i 1967 giftede sig med dronning Margrethe.

I sin erindringsbog "Skæbne forpligter" skrev prins Henrik senere, hvordan konverteringen skabte problemer i forhold til faderen, der direkte truede med at blive væk fra brylluppet i den protestantiske kirke af frygt for at blive bandlyst af den katolske kirke.

Mindre dramatisk var det for både kronprinsesse Mary og grevinde Alexandra, fortæller hoffets officielle præst, kgl. konfessionarius og dr. phil. Christian Thodberg, der underviste både Mary og Alexandra i hovedtrækkene i den protestantiske kirke.

- For kronprinsesse Marys vedkommende bestod overgangen primært i en række samtaler om forholdene i den evangelisk-lutherske kirke og den danske folkekirke. Det samme gjorde sig gældende med Alexandra, som dog også valgte at lade sig konfirmere på dansk, forklarer Christian Thodberg.

Det vides endnu ikke, hvem der får ansvaret for at introducere Marie Cavallier til den evangelisk-lutherske kirke. Ifølge den seneste opgørelse var der pr. 1. januar 2006 i alt 4.506.442 medlemmer af den danske folkekirke, svarende til 83 procent af Danmarks samlede befolkning.