LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Katolsk biskop: "Det er en skandale, at kirken er delt"

"Det er en skandale, at kirken er delt. Det strider imod evangeliet. Målet være den udelte kristenhed, som det var i det første årtusinde," sagde biskop Czeslaw Kozon fra Den katolske kirke til et bispemøde på Teologisk Fakultet i København. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

Vil folkekirken og den katolske kirke en dag blive forenet? Det diskuterede biskopperne Lise-Lotte Rebel og Czeslaw Kozon på Teologisk Fakultet i København

Det er sjældent, at man oplever en katolsk biskop, en teologiprofessor og en biskop fra folkekirken sidde i en fredagsbar og diskutere med de studerende. Ikke desto mindre var det, hvad der var på programmet, da Det Teologiske Fagråd på Københavns Universitet indbød til debatmøde om økumeni i Danmark.

Biskopperne Czeslaw Kozon fra den katolske kirke og Lise-Lotte Rebel fra Helsingør Stift satte hinanden stævne, og professor Niels Henrik Gregersen fra Afdeling for Systematisk Teologi på Københavns Universitet, var moderator.

Folkekirken kan lære meget af katolikkerne
Gregersen indledte med at hævde, at folkekirken har meget at lære af den katolske kirke. Blandt andet kan folkekirken med fordel lade sig inspirere af fromhedens ydre udtryk, som man finder i den katolske kirke. Faktisk finder det allerede sted i form af Kristuskranse, pilgrimsvandringer og lysglober.

Der skal ikke en intellektuel kraftpræstation til at være kirke, og den katolske kirke kan i den sammenhæng anvise mulige inkarnationer af det at være kristen, sagde Gregersen.

Kirken skal være universel
Gregersen fremhævede desuden den katolske kirkes internationale orienteringssans.

Vi kan især lære noget af den fælleskatolske sans for, at kirken er mere end noget regionalt eller nationalt.

Gregersen henviste til Det Lutherske Verdensforbunds Lund-erklæring fra 2003, der ligeledes tager ved lære af den katolske kirke:

En biskop er ikke bare en biskop, men skal have en sans for den store tradition og den universelle kirke.

I den sammenhæng blev det nævnt, at nogle lutheranere taler om at tildele paven et æresprimat.

"Da paven Johannes Paul II talte i Damaskus i Syrien i 2001, talte han faktisk på vegne af alle kristne, og jeg følte også, at han talte på vegne af mig, udtalte Gregersen.

Det afviste biskop Lise-Lotte Rebel fra Helsingør Stift. Hun ønsker ikke at lade paven tale på hendes vegne, da det strider imod det lutherske kirke og embedssyn.

Alle er lige over for Gud. Vi er alle bisp og præst for Vorherre, sagde hun.

Vi skal skærpe vores identitet
Rebel mener, at der i forvejen eksisterer et upåklageligt samarbejde og en god forståelse imellem folkekirken og den katolske kirke i Danmark, men at det også er vigtigt at stå fast på sin egen kirkes grund.

Vi lever i en tid, hvor det er vigtigt at skærpe sin egen identitet. Det er gavnligt i mødet med andre troende og andre religioner. Man skal skærpe sin egen tro, ellers respekterer man modparten for lidt og anerkender ikke dennes forskellighed.

Men hvis man hele tiden skal skærpe sin identitet, går der identitetspolitik i den, mener Gregersen. Det kan give en polariseret bevidsthed.

En tilhører spurgte, hvorfor folkekirken vægrer sig ved at skrive under på internationale økumeniske erklæringer. Til det svarede Rebel, at der ikke var brug for det, da de blot er tomme dokumenter.

Men det er ren nonchalance ikke at skrive under, mener Gregersen.

Kirkens enhed er endemålet
Biskop Czeslaw Kozon fra den katolske kirke mener, at kirkerne er kommet langt i forhold til at respektere hinanden, og at den stærkeste mistro og eksisterende fordomme er nedbrudt imellem kirkerne. Men det er ikke nok at samarbejde fra tid til anden og vise forståelse. For endemålet er kirkens enhed, hvilket den katolske kirke ifølge Kozon har været optaget af siden oldkirkens tid.

Det er en skandale, at kirken er delt. Det strider imod evangeliet. Målet må være den udelte kristenhed, som det var i det første årtusinde.

Men Rebel mener, at det udgangspunkt ikke er uden problemer.

Vi skal ikke glorificere den første kristenheds enhed.

Også dengang var der splittelse, og Paulus kaldte utvetydigt Peter for en hykler.

Men trods alle meningsforskellene er Kozon ansporet til at fortsætte med at arbejde sammen med folkekirken og prøve at få kirkerne til at nærme sig hinanden. Den katolske kirke har ikke oprindeligt været så interesseret i økumenien, men han fastholder, at kirken i dag er meget opsat på det.

Der er ingen vej tilbage for den økumeniske dialog. Det er ikke blevet mindre aktuelt, blot fordi vejene er blevet vanskeligere. Vi skal mønstre det kristne håb.

Og dermed er bolden givet op til folkekirken.

"Det er en skandale, at kirken er delt. Det strider imod evangeliet. Målet være den udelte kristenhed, som det var i det første årtusinde," sagde biskop Czeslaw Kozon fra Den katolske kirke til et bispemøde på Teologisk Fakultet i København. Foto: Det Teologiske Fakultet København