Kirkens hjemmesider under kritisk lup

Årets dommerpanel i konkurrencen om Danmarks bedste kirkelige hjemmeside brugte to timer på at finder prismodtagerne. Fra venstre er det her: Christian Peytz, direktør for konsulentvirksomheden Peytz og Co., Morten Thomsen Højsgaard, Kristeligt Dagblads kirkeredaktør, Flemming Pless, sognepræst og webmaster, Charlotte Dyremose, MF og kirkepolitisk ordfører (K), Elisabeth Dons Christensen, biskop over Ribe Stift og Thomas Risager, metodistpræst og tidligere vinder af hjemmesidekonkurrencen. – Foto: Peter Kristensen.

DANMARKS BEDSTE KIRKELIGE HJEMMESIDE: Der blev diskuteret, voteret og nomineret, da seks dommere var med til at kåre Danmarks bedste kirkelige hjemmeside. Vinderen blev først fundet efter livlig diskussion

To timer. Så lang tid tog det at bestemme vinderne for de tre kategorier: Organisation, Sogn og Tema, samt den overordnede pris for Danmarks bedste kirkelige hjemmeside. Og mellem panelets seks dommere var der kamp til stregen for at overbevise de andre om deres kandidat.

Den første kategori til debat er Organisation. Slaget står fra starten mellem Diakonhoejskolen.dk og KFUMs side, spejdernet.dk. Kirkeordfører for de Konservative, Charlotte Dyremose, ser fordele ved begge hjemmesider:

Først kiggede jeg hurtigt på dem begge. Og ved første blik vandt spejdernet.dk, for den er sjov og har mange muligheder. Men når man bruger lidt mere tid på siden, så er der mange knapper, der ikke virker. Derimod vandt Diakonhøjskolens side ved fordybelse. Knapperne virker, og der er mange spændende links.

Den anden kvindelige deltager i dommerpanelet, Ribe Stifts biskop, Elisabeth Dons Christensen, er ikke helt enig i den betragtning. Hun siger:

Min favorit er spejdernes hjemmeside. Oversigtsmæssig er den god, og der er mange informationer. Det er en levende side.

Dog kan Elisabeth Don Christensen tilslutte sig, at Diakonhøjskolen side også har detaljer, der er værd at bemærke.

Da alle seks dommere har givet deres bud på en vinder, er sagen klar. Bedste organisationshjemmeside er spejdernet.dk. Begrundelsen er, at denne hjemmeside indeholder informationer til både unge og forældre. Der er plads til kommunikation, og unge kan læse om andre ting end spejderlivet, for eksempel både druk og valg i livet.

Knap så enige er dommerne om den næste kategori, Sogn. Præst i Odense Metodistkirke og tidligere vinder af hjemmesidekonkurrencen, Morten Risager, starter debatten:

Både Århus Domkirke og Orø Kirkes sider er flotte. Men de nævner ikke noget om tro. Og det er et problem. Derimod synes jeg, at Amagerbro Frikirkes hjemmeside er genial.

Den vurdering er Christian Peytz helt uenig i. Han arbejder til daglig som direktør for konsulentvirksomheden Peytz og Co. og er formand for Foreningen af Danske InternetMedier:

Jeg håber ikke, at det her er udtryk for standarden generelt. For så står det skidt til.

Århus Domkirkes hjemmeside har karakter af et postkort. Og generelt for de to folkekirkers sider, så lader det til, at de ikke har styr på, hvad de skal bruge siden til. Det er simpelthen spild af penge. Det, der mangler her, er personer, der har forstand på kommunikation.

Den hårde dom leverer energi til diskussionen. Christian Peytz er imod at kåre en vinder, men det vil resten af dommerpanelet ikke være med til. Efter en tids votering finder de frem til, at vinderen bliver Amagerbro Frikirke, der trods alt gør brug af nettets muligheder. Allerede på forsiden er der mulighed for at tilmelde sig nyhedsbreve og få informationer over sms, og det er noget, der glæder dommerne. Endvidere linker vindersiden til andre internetsider som YouTube.com, hvor blandt andet en visuel prædiken kan ses.

Den sidste underkategori er Tema. Og her står det endelige opgør mellem én mand og systemet. For skal det være Mogens S. Mogensen, kirkekonsulent og skaber af hjemmesiden intercultural.dk, eller salmebogen på nettet, skabt af Kirkeministeriet?

Charlotte Dyremose ønsker, at begge bliver kåret som vinder. Da det ikke er muligt, må de seks dommere til det igen. Flemming Pless, sognepræst i Christians Kirke i København og webmaster, lægger ud:

Intercultural.dk er imponerende. Siden er overbevisende, og den kan mange ting. Grafisk er den dog en smule rodet. Ser man på salmebogen på nettet, så er det en nødvendig side.

Der er ingen tvivl hos dommerne om, at netop disse to sider er de bedste. Morten Thomsen Højsgaard, kirkeredaktør på Kristeligt Dagblad siger:

Mogens S. Mogensen skal krediteres for at have skabt et så informativt materiale ene mand. Men salmebogen på nettet henvender sig til hele befolkningen. Den er en genial idé og det er flot lavet i praksis.

En vinder skal findes. Og blandt dommerne er der enighed. Salmebogen på nettet er den bedste side. Begrundelsen formuleres klart af Christian Peytz:

Hjemmesiden er super gennemtænkt og velfungerende. Kirkeministeriet har formået at bruge nettet til det, det er bedst til nemlig information.

Sidst men ikke mindst skal den bedste kirkelige hjemmeside i Danmark kåres. Og blandt dommerne er der ingen tvivl. Det bliver salmebogen på nettet.

Begrundelsen er simpel. Metodistpræst i Odense, Thomas Risager, forklarer:

Hjemmesiden har bestemt sig for, hvad den vil. Og det gør den.

Sidens skabere får ud over et diplom som bevis også for i alt 25.000 kroners annonceplads på Kristeligt Dagblads internetportaler.

klitgaard@kristeligt-dagblad.dk