Kristendom formidles med TV og video

- TvTro er din nye kirkelige tv-kanal på nettet. Her kan du se mange timers tv om mennesker, om tro og tvivl, kirke og kristendom, siger direktør for Danmarks Kirkelige Mediecenter, Simon Kangas Larsen.

Tvtro.dk samler som det første danske internetmedie danske film og TV-programmer om kirke og tro. Danmarks Kirkelige Mediecenter og folkene bag de fire folkekirkelige informationstjenester har dermed fået en god idé med fremtidspotentiale

Tvtro.dk er den første hjemmeside af sin slags i Danmark og dækker dermed et helt nyt felt.

- TvTro er din nye kirkelige tv-kanal på nettet. Her kan du se mange timers tv om mennesker, om tro og tvivl, kirke og kristendom, eller med andre ord: Alt det, der sker mellem himlen og jorden, siger direktør for Danmarks Kirkelige Mediecenter, Simon Kangas Larsen, i en videobaseret velkomsthilsen på forsiden.

Dermed er vi godt introduceret til hjemmesidens formål: At formidle kristendom ved hjælp af videooptagelser.

Tvtro.dk får på sin hjemmeside ros for initiativet af en af Danmarks IT-guruer, Preben Mejer fra Innovation Lab.

- Den visuelle del af kommunikationen er måske 50 til op til 80 procent af det samlede budskab, og derfor er det selvfølgelig meget vigtigt med billeder. Det er især vigtigt med levende billeder, som i fremtiden vil være reglen frem for undtagelsen i netsammenhæng. Videoklip er en vigtig del af fremtiden. Det er utroligt spændende, at folkekirken som en af de første vælger at gå den vej og begynder at arbejde med det her spændende nye medie, siger Preben Mejer.

Det er dog ikke alle steder på hjemmesiden, at linket til Mejer fungerer, så her er der virkelig forbedringspotentiale.

Tvtro.dk har en enkel menustruktur med de enkelte film og programmer. Der er Folkekirkelige TV-programmer, for eksempel om ensomhed eller død. Der er Film fra Organisationer som for eksempel FDF og StandsAids.Nu. Der er også et Tema-menupunkt, hvor man både kommer rundt om kunst, musik og debat. Det er let og overskueligt, og webportalen er derfor let manøvrere rundt på. Grafisk er designet pænt og nydeligt og uden for meget spræl. Altså ganske folkekirkeligt.

På hjemmesiden er der mange interessante videoklip. Vi kan følge en pilgrimsvandring i Danmark anført af sognepræst Elisabeth Lidell, der er Danmarks første pilgrimspræst. Man kan også se et program, hvor Johannes Møllehave taler med Jan Linhardt om fascinationen af Kierkegaard og livet som biskop.

Det koster 3.200 kr. om året for de berømte 15 minutter og 4.600 kr. for en halvtimes film/program på tvtro.dk. Man kan diskutere, om den pris er for høj al den stund, at der reelt kun er tale om, at tvtro.dk stiller serverplads til rådighed. For en organisation er tvtro.dk dog allerede i sin nuværende form en god mulighed for at nå bredt ud med sit budskab. Målt i annoncekroner er prisen på tvtro.dk derfor nok ikke det afgørende.

Tvtro.dk stiller et fornuftigt krav om, at film på portalen skal være i orden med hensyn til billed- og lydkvalitet. Kravet er helt rimeligt, for webportalen taber meget hurtigt relevans, hvis den oversvømmes af dårlige hjemmevideoer lavet af folk, som alligevel ikke kan finde ud af det. Dilemmaet er blot, at de fleste kirker og organisationer hverken har ressourcer eller økonomi til at hyre et produktionsselskab eller en mediekonsulent til opgaven.

Hjemmesiden savner helt grundlæggende information om, hvad man gør, hvis man er en menighed eller organisation, som gerne vil have optaget en film om sig selv eller sit arbejde. Hvordan griber man projektet an, og det ville være rart med links til for eksempel relevante produktionsselskaber og mediekonsulenter. Et forslag kunne være, at Tvtro.dk selv tilbyder at optage og redigere film og TV-programmer for kirker og organisationer.

For nuværende kan man kun se de forskellige film og programmer en lavopløselig udgave. Næste trin i udviklingen af tvtro.dk burde være mulighed for videostreaming eller download af en højopløselig version. Det vil give en bedre og mere intuitiv brug af tvtro.dk, for så kan man købe eller leje en film om eftermiddagen og vise den om aftenen.

Redaktionen af hjemmesiden burde i øvrigt lige huske sig selv på, at det hedder 'muslimer' og ikke 'muhamedanere'.