Når lyset bryder frem

Billedet ”The Purification of the Virgin” (Mariæ renselse), hænger på Musée Condé i Chantilly i Frankrig. – Foto: R.M.N./R.-G. Oj.

Når Sorø by og klosterkirke fejrer kyndelmisse, er det for at markere lysets genkomst i mørket, fortæller sognepræst Lis Samuelsen. Oprindeligt er dagen også Mariæ renselsesdag

Det er hvidt herude, kyndelmisse slår sin knude, overmåde hvas og hård, lyder det i Blichers vintervise fra 1838. Og trods det milde vintervejr vil sangen genlyde flere steder rundt om i landet, hvor kirker og kulturarrangører på forskellig vis markerer kyndelmisse den 2. februar.

LÆS OGSÅ: 10 citater om lys

I Sorø på Sydvestsjælland har hele byen de seneste 10 år gjort kyndelmisse til en festdag. I år markeres kyndelmisse den 28. januar, og alle byens kulturinstitutioner deltager, fra biblioteket og kunstmuseet til Akademiet og Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter.

Og det er oplagt for kirken at være med, fordi fejringen af lyset i mørke har stor tilknytning til kristendommen, fortæller sognepræst i Sorø Klosterkirke Lis Samuelsen.

Hun indrømmer, at byen i år tager fejringen lidt på forskud. For når kyndelmisse traditionelt ligger den 2. februar, er datoen ikke tilfældigt valgt:

Dagen er samtidig Mariæ renselsesdag. I den jødiske og tidlige kristne tradition anså man kvinden for at være uren de første 40 dage efter fødslen, og hun måtte således først komme i synagogen og deltage i gudstjenester, når de 40 dage var overstået. Herefter blev kvinden så at sige genindført i menigheden, og ved samme lejlighed blev Jesus fremstillet i templet. Oprindeligt valgte den katolske kirke datoen, fordi det var Mariæ renselsesdag. Men i dag fejrer vi lysmesse og Jesu komme som et lys i mørket, fortæller Lis Samuelsen.

Ifølge organist i Sorø Klosterkirke Merethe Lammert Køhl Hansen er dagen en pendant til den aarhusianske og københavnske kulturaften:

Hele byen fester, fordi vi nu er halvvejs igennem vinteren. Alle arrangementer tager udgangspunkt i lysmessen, og som en fin afslutning vil gudstjenesten med ord, musik og salmer afspejle lysets opståen i mørket, siger Merethe Lammert Køhl Hansen.

Sorø er ikke det eneste sted i landet, hvor man kan fejre kyndelmisse. Flere kirker holder gudstjenester den 2. februar, og i Viuf Kirke i Kolding markerer Kolding Kammerorkester dagen med en vinterkoncert klokken 19.30. Dirigent og kunstnerisk leder Morten Heide vil gerne fejre, at vi nu er halvvejs igennem vinteren:

Faktisk er det jo nu og ikke omkring juletid, at vi kan mærke, at lyset er på vej tilbage. Det er en følelse, vi gerne vil sætte musik til, siger han og har derfor nøje udvalgt sangene til kyndelmissen:

Jeg har valgt vintersange, der indeholder ordet kyndelmisse, eller hvis tekster har den der helt særlige stemning af kold vintertid, hvor lyset mærkbart er på vej tilbage. Det er den stemning, vi gerne vil skabe med koncerten, siger han.