Præster slår alarm over stress i folkekirken

? Det er ansvarsløst af Kirkeministeriet, at man endnu ikke har foretaget sig noget konkret. Det går alt for langsomt, og det er et meget stort problem for kollegerne, siger Sabine Bech-Hansen, der er formand for Den Danske Præsteforening. Foto: Hans Christian Jacobsen

Et rekordstort antal præster har fundet andet arbejde det seneste år, lyder det fra Præsteforeningen, som anklager Kirkeministeriet for at have syltet kritisk arbejdsmiljørapport i fem år

Aldrig før har så mange præster sagt farvel til jobbet i folkekirken inden pensionsalderen for at finde sig et andet arbejde. Det påpeger deres fagforening, som mener, at årsagen til afgangen er dårligt arbejdsmiljø.

- Det seneste år har 30 kolleger sagt op uden at gå på pension. Det er måske ikke mange ud af 2000 præster, men vi har aldrig oplevet sådan nogle tal før, siger Sabine Bech-Hansen, der er formand for Den danske Præsteforening.

Hun er stærkt utilfreds med, at en rapport fra 2002 om arbejdsmiljø i folkekirken her fem år efter endnu ikke har fået synlige konsekvenser i kirken. Rapporten var den første af sin art og fastslog blandt andet, at hver femte præst var ramt af stress.

- Det er ansvarsløst af Kirkeministeriet, at man endnu ikke har foretaget sig noget konkret. Det går alt for langsomt, og det er et meget stort problem for kollegerne. Mange af dem er nu nået helt til udbrændingsstadiet, siger Sabine Bech-Hansen.

I dag begynder det årlige repræsentantmøde i Den danske Præsteforening, og forud for det har formanden været rundt i landet for at møde medlemmerne.

- Jeg har aldrig oplevet kolleger tale sådan før. De er vrede og frustrerede på en helt anden måde end for blot et år siden. Sagt ligeud: Folkekirken er ikke en arbejdsplads, som har det godt.

Bag rapporten fra 2002 stod professor Finn Gyntelberg, der er ledende overlæge på Arbejds- og miljømedicinsk Klinik på Bispebjerg Hospital i København.

- Det er dybt sørgeligt og ærgerligt, at der ikke er sket mere her fem år efter, vi afsluttede vores arbejde, siger Finn Gyntelberg og fortsætter:

- Det var jo ikke for ingenting, vi lavede rapporten. Den kom i stand, efter at vi havde mødt et overraskende stort antal præster med alvorlige problemer som patienter på arbejdsmedicinske klinikker landet over. Og det tal er bestemt ikke blevet lavere de seneste fem år, så Kirkeministeriet er nødt til at forholde sig til problemerne med arbejdsmiljøet i folkekirken.

Kirkeminister Bertel Haarder (V) afviser anklagen fra præsternes fagforening og henviser til et udvalg, som blev nedsat to år efter, at rapporten om arbejdsmiljø blev offentliggjort.

- Præsteforeningen sidder i arbejdsmiljøudvalget og kunne jo selv have bidraget til konkrete tiltag. Jeg er uforstående over for kritikken, men er meget velvilligt indstillet og har et fuldstændigt åbent sind over for sagen. Hvis Præsteforeningen vil have sat skub i noget, skal de være velkommen til at henvende sig til mig. Jeg sylter i hvert fald ingenting, siger Bertel Haarder.

Det får dog ikke kritikken fra præsterne til at aftage.

- Ministeren har ret i, at der snakkes om ting og sager, men det er ofte blevet stoppet, når det når til toppen i Kirkeministeriet. Det er ansvarsforflygtigende, at ministeriet ikke allerede har sørget for forbedring af arbejdsmiljøet i folkekirken. Jeg tror, det fremover bliver svært at fastholde kolleger i præsteembederne og endnu sværere at få unge til at blive præster, siger Sabine Bech-Hansen.