Sådan kan man også fejre påske

På Filippinerne lader adskillige kristne mænd sig korsfæste hvert år til påske for at gennemgå samme lidelse, som Jesus gjorde. Foto: Vicente Gonzales/AP/ritzau.

Påsken er en traditionsrig højtid. Læs hvordan forskellige kristne kirker i Danmark og i udlandet fejrer påske

Påskeæg og påskefrokoster kenderde flestetil, når det handler om at fejre påske. Hver dansk familie har sine egne påsketraditioner, og det har landets forskellige kirker også. Der findes nemlig rigtig mange måder at fejre kristendommensvigtigste højtid på.

Brødremenigheden i Christiansfelds påske

I Brødremenigheden i Christiansfeld står de tidligt op, når de fejrer påske. Faktisk starter gudstjenesten påskemorgen allerede klokken 6.15, hvor et par hundrede mennesker mødes til et stille samvær i kirken. Efter et kvarters tid følges menigheden med ethornorkester ud på kirkegården, hvor de holder selve gudstjenesten, mens solen står op.

"Det er et spejlbillede af opstandelsens morgen. Da Jesus opstod, gik kvinderne ud til graven ved solopgang. Vi gør det samme for at mindes Jesu opstandelse og for at glæde os over løftet om vores egen opstandelse," fortæller Jørgen Bøytler, som er præst i Brødremenigheden.

Valgmenigheden i Århus' påske

Valgmenigheden i Århus har også sin egen måde at fejre påske på. Kirken er opdelt i mindre grupper, såkalde klynger, med 20-30 personer, og i flere af de klynger fejrer de påsken med et såkaldt Agape-måltid Skærtorsdag aften. Det er et traditionelt jødisk festmåltid, som bliver afbrudt af tekstlæsninger og sange.

"Formålet med Agape-måltidet er at mindes den jødiske baggrund og helt konkret at mindes den måde, som Jesus nyfortolkede påsken på," siger Poul Nyborg, som er klyngeleder i Valgmenigheden.

Men det er ikke kun jødiske måltider, som er i høj kurs i de danske kirker. Også ost og rødvin kan være en ingrediens i påskefejringen. I Tikøb Kirke i Nordsjælland fejrer de således Skærtorsdag med en aftengudstjeneste, hvor de bagefter mødes i menighedslokalerne og spiser ost og drikker rødvin sammen.

Frimenigheden Københavnerkirkens påske

I andre kirker er der mere fokus på det meditative og musikalske i forhold til påskefejringen. I frimenigheden Københavnerkirken blev påsken indledt søndag før Palmesøndag. Her opførte et stort kor og band fra Luthersk Mission i Nordsjælland påskepassionen "7 dage i Jerusalem". Camilla Sørensen var en af kirkegængerne den dag og var meget imponeret over den anderledes gudstjeneste:

"Det var en meget stærk måde at opleve påskens budskab på. Fedt på den måde at få det ind under huden via musikken i stedet for bare med ord," fortæller hun.

Apostelkirkens påske

Også i Apostelkirken på Vesterbro fejres påsken med en passionskoncert. Det sker på tirsdag, hvor de afholder en liturgisk koncert med oplæsning af bibeltekster og musik på fløjte og orgeltil udvalgte digte.

"Vi vil gerne bidrage med en koncert, der sætter passionstiden i en poetisk ramme, og som er en anledning til en times stilhed midt i storbyens larm," fortæller Jens Ramsing, som er organist i Apostelkirken.

Påske på Filippinerne og i Guatemala

Stilhed og meditation er der til gengæld ikke meget af, hvis man rejser til Filippinerne for at fejre påske. Der er det en mangeårig tradition, at kristne fejrer påsken med rituelle dramaer, processioner og korsfæstelser. Adskillige kristne mænd vælger hvert år frivilligt at gennemgå samme lidelse, som Jesus gjorde, ved bogstaveligt talt at blive korsfæstet.

Andre "nøjes" med at blive pisket til blods, og hver påske sker der dødsfald på grund af ulidelig smerte kombineret med ekstremt høje temperaturer. Grunden til denne selvvalgte smerte skal findes i, at det er almen opfattelse blandt filippinerne, at guddommelige gaver og evig frelse opnås gennem bodshandlinger og anger.

Hvis man rejser til Guatemala, kan man derimod opleve en noget mere smertefri påskefejring. Påsken bliver fejret med pomp og pragt ved at gader og stræder udsmykkes med fantastiske blomstertæpper lavet af ægte blomster. Det er rene kunstværker, som guatemalanerne laver sammen med familie og venner natten inden Påskedag. På selve Påskedag er der store, festlige optog rundt omkring i gaderne, og kirkerne har nærmest åbent i døgndrift i løbet af påskedagene, så folk har mulighed for at søge Gud.