Verdens kvinder samles i bøn

Hvert år den første fredag i marts samles kvinder over hele verden i bøn. Anledningen er Kvindernes Internationale Bededag. Foto: Russell Monk.

"Fællesskabet på tværs af kultur og kirkesamfund er en fantastisk fornemmelse, siger dansk talskvinde for Kvindernes Internationale Bededag, som afholdes den første fredag i marts

En dag om året samles kvinder over hele verden i bøn. Hvert år den første fredag i marts afholdes Kvindernes Internationale Bededag, der, som navnet antyder, foregår verden over. Lige fra Tongaøerne i Stillehavet til Marstal på Ærø i det sydfynske øhav. I alt deltager over 180 forskellige lande i mærkedagen, der forener et ukendt stort antal mennesker på tværs af landegrænser og kirkesamfund.

Kvindernes Internationale Bededag er stiftet i 1887 i USA som en verdensomspændende økumenisk bevægelse, ledet af kvinder.
Bevægelsen, der også kaldes WDP (World Day of Prayer), har i dag hovedsæde i New York i USA, hvor den ledes af et sekretariat med en generalsekretær i spidsen.

Herhjemme blev dagen først oprettet i 1969 af Danmarks Økumeniske Kvindekomite, der repræsenterer Metodistkirken, Missionsforbundet, Pinsekirken, Sygeplejerskernes Missionsforbund, folkekirken, Apostolsk Kirke, Baptistkirken, Frelsens Hær og Den Katolske Kirke i Danmark.

Formanden for Danmarks Økumeniske Kvindekomite, Inge-Lise Lollike, fortæller blandt andet om dagen:

Der er tradition for, at man hvert år vælger et land til at stå for udarbejdelsen af oplæg og valg af tema til dagen. I år er det chilenske kvinder, der har udarbejdet materialet.

Materialet rummer blandt andet en gudstjeneste-liturgi specielt sammensat til dagen, tekstoplæg til bønner og bibelstudier samt chilenske madopskrifter.

I forbindelse med bededagen indsamles der ofte også penge, og det er op til hvert enkelt land selv at vælge hvilke hjælpeprojekter, de indsamlede midler skal bruges på.

I Danmark foreslår de kirkesamfund, der er medlem af Danmarks Økumeniske Kvindekomite, på skift, hvilke projekter de indsamlede midler skal gå til. I 2011 ligger opgaven hos Frelsens Hær og Det Danske Missionsforbund, og pengene skal blandt andet bruges til sommerlejr-projekter for unge piger i Congo, samt burmesiske kvinder i flygtningelejre i Thailand ved grænsen til Burma.

Der er tale om kæmpe flygtningelejre, der huser op mod 50.000 mennesker, så her er virkelig brug for hjælp fortæller formanden for Danmarks Økumeniske Kvindekomite, Inge-Lise Lollike.

Sidste år blev der samlet godt 96.000 kr. ind, og Lollike regner med at indsamlingsniveauet vil ligge på omtrent det samme i år, hvor dagen fejres omkring 70 forskellige steder rundt i det danske land.

Kvindernes Internationale Bededag symboliserer fællesskab, sammenhørighed og medmenneskelighed og Inge-Lise Lollike tvivler ikke et øjeblik på, hvorfor denne dag kan noget helt særligt:

Det, at vi jordkloden rundt samles om det samme tema og bruger præcist den samme gudstjeneste som de chilenske kvinder har udarbejdet, er en fantastisk fornemmelse. At gå i seng torsdag aften og tænke på, at nogen allerede i gang med at fejre bededagen et andet sted i verden og at vågne fredag morgen og selv tage fat på bededagen, giver en helt særlig følelse af samhørighed og fællesskab, siger Lollike.

Og dette er, ifølge hende, netop formålet med dagen, at stå sammen med kvinder verden over:

Dette store fællesskab, der går på tværs af landegrænser, kirkegrænser og sproggrænser, er en utrolig fornemmelse, fortæller Lollike.

Kvindernes dag

På trods af navnet er dagen ikke kun for kvinder, fortæller Lollike:

Traditionen med at det er en kvindedag skal forstås på den måde, at det er kvinder, der organiserer og tilrettelægger dagen, men mændene må også gerne deltage.

Der er ikke særligt mange mænd, der deltager, og det er selvfølgelig på grund af navnet erkender Lollike og fortsætter:

Vi føler det faktisk også som en styrke det med, at det kun er kvinder, der står sammen på denne dag.

Kvindernes Internationale Bededag har desuden ingen reference til Kvindernes Internationale Kampdag, som afholdes hvert år den 8. marts, om end det kunne virke oplagt.

Faktisk er bededagen ældre end Kvindernes Internationale Kampdag, der først blev stiftet i 1910, understreger Lollike.